Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Микроби по кожата: те ни пазят!

 

Оценка: (0/5)

 
 

Знаеш ли, че човешката кожа е покрита с огромно количество бактерии, вируси и други микроорганизми, някои от които са безценни за здравето ни?

Микроби по кожата: те ни пазят!

Над 1000 вида бактерии живеят по кожата.

Бактериалната чревна флора е добре позната като фактор за силна имунна система. Днес вниманието на много изследователи все повече се насочва към кожата като друга среда за развитие на микроорганизми.

Виж кои звезди имат проблеми с кожата си (снимки долу):

11 знаменитости с проблемна кожа

За какво служи кожната микрофлора?

Нейната мисия е да защитава епидермиса. Най-важното й оръжие е разнообразието на микроорганизмите – колкото по-многобройни разновидности живеят по кожата, толкова по-здрава е тя. Бактериите, които живеят по повърхността й, са способни да предотвратят големи възпаления при рани и травми.

В нормално състояние те са около 250 вида, а при атопичната кожа /склонна към алергични реакции/ са само 154.

Има два вида кожна микрофлора: резидентна, съставена от постоянни типове микроорганизми, които редовно се намират на определено място, и транзиторна, която включва микроорганизми, обитаващи кожата за часове, дни или седмици, но не по-дълго.

Микроби по кожата: те ни пазят!

Запознай се!

Propionibacteriumacnes – улеснява задържането на себума, който има предпазваща роля.

Staphylococcusepidermidis – подобрява защитния капацитет на епидермалните клетки.

Trihosporon – гъбички, които живеят по повърхността на кожата и са част от нормалната кожна флора.

►►►Всичко прекалено е вредно (дори и здравословните навици)

Хигиенната хипотеза

През 1980 година, когато проучвали детските алергии в Източна и в Западна Германия, британският епидемиолог Дейвид Стречмън установил, че в по-замърсените и по-бедни градове на Източна Германия децата страдат по-рядко от алергии, отколкото в по-чистите и богати градове на Западна Германия. Той предположил, че ограниченият контакт с бактерии и антигени повлиява неблагоприятно върху имунната система.

Така възниква т.нар. хигиенна хипотеза, която има отношение и към кожните заболявания. Те биват разглеждани като резултат от нарушен баланс на кожната флора заради въздействието на хигиенизиращи продукти. Това не означава, че трябва да спрем да се мием, а че е нужно да сме много внимателни с всички видове сапуни, лосиони и кремове, които използваме за кожата си.

Микроби по кожата: те ни пазят!

Антибактериалните сапуни например могат да поразят нейната естествена микрофлора и да доведат до няколко негативни ефекта: бактериите стават устойчиви към антибиотиците, създават се условия за гъбични заболявания поради нарушения баланс на кожната микрофлора, поддържа се изкуствено „стерилна среда“, което означава, че ако прекратим ползването на този сапун, кожата става крайно уязвима към неблаготворни влияния.

Микроорганизмите върху кожата не просто живеят своя живот, а взаимодействат помежду си – в синхрон или в противодействие. Когато ние изкуствено унищожаваме по-голямата част от тях, всъщност заместваме естествения подбор. Останалите най-силни микроби при липсата на противодействие стават по-опасни. Освен това външните „агресори”, които не срещат никаква съпротива от измитите от нас "защитници", лесно проникват в кожата. Това става например и при всекидневната употреба на средства против пъпки.

►►►Факти за здравето, които ще те изненадат

Избирай внимателно продуктите и наблюдавай реакцията на кожата!

Микроби по кожата: те ни пазят!

Как да се грижим за баланса на кожата?

1. Ползвай козметични продукти, които не съдържат прекалено много консерванти

Консервантите унищожават бактериите – от една страна, вредните, които се развиват в крема, но от друга – полезните, които се намират в роговия слой на кожата. Обръщай внимание на начина на затваряне на продукта и избирайте по-скоро туби с малък отвор отколкото бурканчета с широк отвор. По-добре е също така да си купуваш продукти от 30, а не от 50 или 75 мл. Текстурата пък трябва да е по-течна.

2. Почиствай кожата си с неагресивни продукти

Избягвай сапуна и пенестите емулсии. Почиствай основно лицето всяка вечер, а на сутринта е достатъчно само да го напръскаш с термална вода.

Микроби по кожата: те ни пазят!

3. Хидратирай максимално

Овлажняващите продукти доставят вода и за бактериите. По този начин те се развиват в благоприятна за тях среда.

4.Избягвай крайните температури

Прекалено много слънце, вятър и студ са вредни за кожата, защото водят до нарушаване на бактериалния баланс. Когато кожата ти е пострадала от климатичните условия, нанасяй хидратираща маска, която ще възстанови хидролипидния й слой.


Виж ощеНово в Cosmo