Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Край на лутането по болници!

 

Оценка: (3/5)

 
При кой специалист да заведеш болното си дете?

Мобилно приложение помага на родителите, когато детето им е болно.

Край на лутането по болници!

Целта на приложението е да предложи на родителя оптимално решение и максимално бързо да го ориентира, към коя болница, медицински център, стоматологична клиника, лаборатория да се насочи според неговата локация и в зависимост от оплакванията на детето.

Д-р Таня Андреева
Д-р Таня Андреева

Д-р Таня Андреева e на 32 години и още в трети курс на своето обучение започва работа като медицинска сестра в „Детска кардиологична клиника в НКБ“. „Това беше сбъдната мечта за мен, защото за първи път се докоснах до истинската медицина. Там разбрах колко е важно да се работи в екип и колко трудна и отговорна е работата на медицинските сестри“, коментира д-р Андреева.

От 2012 г. специализира детска ревматология в „СБАЛДБ Проф. Иван Митев“. В клиниката по детска ревматология има възможността да работи с лекари на световно ниво, но и с хора с огромни сърца, на които ще е благодарна винаги. Надява да се продължи да се развива в тази област.

„С голямо удоволствие водя лекции в Училище за родители „Моето дете“, където се срещам с много бъдещи родители. Имам една прекрасна дъщеричка на пет години, която ме научи на истински важните неща в живота и ме прави по-добра всеки ден. Винаги, още от дете, съм искала да се занимавам с медицина и по-точно с педиатрия, и не съм си представяла да работя нещо друго. Работата с деца ме мотивира и зарежда“, допълва тя.

Край на лутането по болници!

Но да разберем какво всъщност представлява HealthyKid Sofia...
Healthy Kid Sofia е иновативно мобилно приложение със социална насоченост, разработено от екип от млади лекари, стартиращо в началото на октомври 2017-а. Целта му е напълно безплатно да помага на родителите на бебета и малки деца в столицата да открият подходящата болница, медицински център, лаборатория или стоматологична клиника, съобразно с потребностите им в конкретния случай. Това ще е възможно посредством използване на локацията на родителя и основната информация, посочена от него, на база на която Healthy Kid Sofia ще препраща спешните случаи и амбулаторни прегледи към подходящо и най-близко лечебно заведение, което разполага с необходимия детски специалист.

Край на лутането по болници!

HealthyKid Sofia е абсолютно безплатно и предоставя информация на потребителите за педиатричните болници, медицинските центрове, лаборатории и дентални клиники (частни и държавни) в София, които разполагат с различни детски специалисти.

Приложението е лесно за използване, с възможност да бъде избрана най-близката болница според локацията и симптомите на детето.

С помощта на приложението можеш да следиш предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата ще получаваш напомняне за всеки задължителен преглед и/или ваксина.

В приложението ще откриеш и много полезна информация, която може да ти бъде от помощ в различни ситуации. Следи страницата ни във Facebook – HealthyKid Sofia, където ще качваме интересни статии и live видеа за родители.

Как дойде идеята за мобилното приложение?
Тя се роди преди само три месеца, но е следствие на проблем, който съществува в София от повече от 30 години. Още приз 1978 година е започнат строежът на Национална педиатрична болница, която да обединява всички детски специалисти. Още като студентка (преди повече от 10 години) работех в клиниката по детска кардиология към Национална кардиологична болница. Там всекидневно транспортираха новородени с тежки сърдечни пороци от родилните отделения. Тогава сестрите ми разказваха, че е имало идея Националната педиатрична болница да бъде свързана с топла връзка с Майчин дом и всички новородени със сърдечни пороци много бързо да се поемат от Детските кардиолози и всички консултации с други детски специалисти да стават бързо и лесно. Оттогава е и моята мечта.

След редица интервюта и пресконференция, показваща необходимостта от ,,Детски здравен парк", на моя приятелка и майка на малко дете й хрумна идеята да обединим детските лечебни заведения в приложение. Разделих спешните състояния, които налагат отиването в болница, от тези, за които трябва амбулаторен преглед.

Край на лутането по болници!

Приложението само за родители ли е подходящо?
Наши потребители очакваме да бъдат родители на бебета и деца до 18-годишна възраст, които живеят или пребивават временно на територията на столицата. Тъй като проблемът с болничните заведения е локален (само за столицата ни), приложението ще работи към момента само с болници, медицински центрове, лаборатории и стоматологични клиники, намиращи се на територията на София. Получаването на болнична и спешна помощ за бебета и деца в столицата е сериозен проблем, тъй като в града липсва Обединена детска болница, която да отговаря на всички нужди на малките пациенти. В резултат на това при спешен случай, притесненият родител започва да обикаля здравни заведения, които нямат необходимите за детето му специалисти. Така се губи ценно време, което забавя диагностиката и затруднява лечението. За съжаление почти всеки родител се е сблъсквал с думите: ,,Не сте за тук“.

Край на лутането по болници!

Какво поражда необходимостта от HealthyKid?
- Липса на единно детско здравно заведение на територията на София, което да разполага със специалисти в различни области;

- Липса на достатъчно информация за здравните заведения в София, за тези в близост до дома ни, както и за базата и специалистите, с които разполагат;

Децата не могат да кажат какво ги боли, родителите разказват през своя поглед за детското страдание. Затова опитът на детския специалист е решаващ за диагностиката и лечението

Защо само в София? Предвижда ли се и за други градове?
Причината да направим приложението само в София е, че тук има наистина много и разпръснати в целия град детски лечебни заведения. Само държавните такива са 15. Един родител на малко дете, който не се е сблъсквал с дадени симптоми, често търси помощ на неподходящото място, като по този начин губи ценно време за диагностика.

На този етап не предвиждаме разширяване на приложението, но предстои да направим подробно проучване и в останалите областни градове в България, за да определим, кои от тях биха имали нужда от подобно приложение.

Край на лутането по болници!

Здравното министерство запознато ли е с идеята и ще ви подкрепят ли за създаването на Национална педиатрична болница?
Изпратих запитване до редица институции, включително и до Министерство на здравеопазването, но за съжаление, освен от адвокатите, с които се консултирахме, получихме отговор, само от Столична община, която потвърди нуждата и законността на такова приложение. Ще се радваме на обратна връзка и подкрепа от Министерство на здравеопазването. И всъщност всяко едно сваляне на приложението е поредното доказателство за нуждата от Национална педиатрична болница.

Кой Ви подкрепи за създаването на мобилното приложение?
Създатели на приложението сме аз и моята приятелка, която е икономист. Консултирахме се с юристи, за да спазим закона, и с колеги педиатри, за да сме сигурни, че информацията е вярна. Намерихме програмисти в лицето на Speedflow Bulgaria, които бяха вдъхновени от идеята и с радост ни помогнаха в реализирането й. Не сме заимствали идеи от никое подобно приложение, не знам дали изобщо има такова, защото всяка европейска столица си има Обединена детска болница. Нямаме финансиране, нито помощ от външни компании.

Имаме подкрепата на едни от най-големите пациентски организации за деца – Национална мрежа за децата, Асоциация Родители, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Изключително сме благодарни и на нашите медийни партньори-списание „Моето дете“.


Виж ощеНово в Cosmo