Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Картофите: враг на диетите?

 

Оценка: (0/5)

Картофът е зеленчук, който присъства като съставка в изключително много рецепти.

Картофите: враг на диетите?

 

Не се влияй от битуващия мит, че от картофите се напълнява. Начинът на приготвяне определя колко калории допълнително ще им добавиш. Изпечени на фурна или сварени на пара, картофите се превръщат във вкусна, здравословна и засищаща храна.

 

Голямото съдържание на витамин C в картофите ги прави истински приятели на кожата на лицето. Ако втриеш сок от настърган суров картоф по лицето си, ще усетиш кожата си мека и нежна. Картофеният сок е чудесно почистващо средство, а лекува и дерматити. След дълго нощно парти и малко сън, картофени кръгчета, поставени за 20 минути върху клепачите ще премахнат торбичките под очите ти  и ще намалят тъмните  кръгове.

 

Тъй като са много богати на фибри, картофите действат добре върху цялата храносмилателна система. Редица научни изследвания доказват, че редовната им консумация ни предпазва от ракови заболявания, както и от болести на сърдечносъдовата система. Богати на витамин B6, картофите ни помагат и в борбата с различни нервни разстройства. Високите нива на калций и желязо в картофите пък ги правят много подходяща храна за хората с камъни в бъбреците.

 

Ако се опариш на горещ съд или ви пръсне горещо олио докато готвиш, веднага сложи настърган суров картоф върху изгореното място. Той мигновено ще облекчи болката. Ако имаш болезнена язвичка в устата, също може да ползваш за облекчаване на болката парченце картоф. При възпалена язва или гастрит картофите са изключително полезни, тъй като имат способността да абсорбират киселините в стомашно-чревния тракт.

 

Картофите съдържат омега-3 мастни киселини и витамини, които са нужни за оптималната работа на мозъка ни и по този начин повлияват благоприятно психическото здраве като цяло.


Ново в Cosmo