Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво трябва да знаеш за плуването по време на цикъл

 

Оценка: (0/5)

 
 

По това време на годината да си в цикъл е още по-трудно, отколкото обикновено!

Какво трябва да знаеш за плуването по време на цикъл

Главната причина е, защото отиваш на почивка и искаш спокойно да влизаш в морето или басейна без да се притесняваш да не пуснеш следа от кръв или да забележеш твърде късно, че конеца на тампона ти виси от бикините. Има ли начин да направиш сделка с месечния си цикъл по време на почивката, може ли въобще да плуваш, съществуват ли нежелани последици? Решихме да намерим отговорите на тези и други въпроси, свързани с потапянето във вода, докато си с код червено!

11 храни, които ще облекчат менструалните болки

1. "Нежелателно ли е да плуваш по време на цикъл?"

Факт е, че ако изполозваш тампон или менструална чаша, е много малко вероятно кръвта да попадне във водата, но дори да стане, басейните са изцяло хлорирани, за да предпазят плувците от разпространението на заболявания и зарази, свързани с телесните течности (включително пот и урина). Този факт очевидно е бил пренебрегнат от един фитнес център в Грузия през 2016, където има табела в съблекалнята с надпис: "Уважаеми дами, не влизайте в басейна по време на цикъл". Предполага се, че това е направено с цел защитата на другите плуващи от менструалната кръв, но е важно да запомниш, че не застрашаваш здравето на никой, когато плуваш по време на менструация.

2. "Възможно ли е да оставя кървава следа във водата?"

Когато влезеш в басейн или се потопиш в морето, налягането ан водата може временно да спре менструалното течение. Единственият начин това налягане да спадне леко, е ако се смееш, кихаш, кашляш или се движиш. Но дори тогава само малко количество кръв ще "бъде освободено" и вероятно няма да бъде видимо. След излизането от водата ще се промени отново налягането и течението ще се нормализира. Затова е добра идея да използваш тампон или менструална чаша по време на плуване, за да избегнеш протичането след като излезеш на земята. Превръзките не са добра идея, тъй като ще абсорбират водата.

Какво трябва да знаеш за плуването по време на цикъл

3. "Ще привлека ли някоя акула?"

Бъди спокойна, това, че отделяш менструална кръв, не означава, че ще привлечеш акула и ще пресъздадеш сцена от "Челюсти". Към днешна дата няма регистриран случай на нападната жена от акула, защото е била в цикъл, докато е плувала. 

►►►10 неща, които мъжете не разбират за менструацията

4. "Мога ли да получа някаква инфекция, ако плувам по време на цикъл?"

Малко вероятно е да получиш вагинална инфекция, докато плуваш. Най-често срещаните оплаквания при плуване в заразена вода са свързани с кожни инфекции и стомашни заболявания (ако погълнеш вода). Винаги можеш да се консултираш с регионалния здравен орган за информация за качеството на водата на любимото ти място за плуване, ако се притесняваш. В някои случаи хлорът в басейните може да раздразни вулвата и влагалището, което може да крие риск от развитие на гъбична инфекция или бактериална вагиноза. Ако това се случи, не се паникьосвай. Просто се къпи веднага след плуване в хлорирани басейни и не стой с мокър бански. Ако забележеш някакво необичайно раздразнение или сърбеж, консултирай се с лекар.

Какво трябва да знаеш за плуването по време на цикъл

5. "Мога ли да използвам тампон, докато плувам?"

Както и в ежедневието, съществуват и други алтернативи. Може да опиташ с менструална чаша или гъба, ако не искаш или не можеш да използваш тампон. Ако течението е леко, би могла да носиш тъмни бикини и ежедневна превръзка, което също е вариант. Крайният вариант е да носиш водоустойчиви, абсорбиращи бански костюми, които имат скрито и устойчиво на пропускане дъно, което ще усвои евентуалното изтичане на менструална кръв.

►►►Как да използваш тампоните правилно

6. "Може ли плуването да увеличи менструалните ми болки?"

Упражненията с ниска интензивност (като плуване, например) могат да спомогнат за намаляване на менструалните спазми, тъй като тялото ти освобождава ендрофини, които действат като естествени обезболяващи. Всъщност изследванията показват, че редовното физическо натоварване може да е ефективно за предотвратяване на предменструалния синдром.

Какво трябва да знаеш за плуването по време на цикъл

7. "Мога ли да отложа цикъла си, докато съм във ваканция?"

Хапчетата за хормонална контрацепция ти дават възможност да пропуснеш или да забавиш цикъла си. В зависимост от това кое хапче приемаш, може да го забавиш с няколко дни. Ако не приемаш перорален контрацептив, може да се консултираш с лекаря си. Той може да ти изпише хапчета, наречени норетистерон, които трябва да започнеш три дни преди началото на цикъла. Важно е да знаеш, че могат да се приемат максимум 20 дни и след спирането им, цикълът ти ще дойде.

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

8. "Всички ли ще разберат, че съм в цикъл? Ами ако оцветя долнището на банския си?"

Няма причина някой да знае, че си в цикъл, докато плуваш. Ако пропускането и петната те притесняват, може да носиш по-тъмни бански или да кажеш на приятелката ти да те предупреди, ако види нещо нередно.  


Виж ощеНово в Cosmo