Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво точно се случва, когато откажеш алкохола

 

Оценка: (0/5)

 
 

Да, януари е пълен с празници. Но ако ти е дошло до гуша от наздравици, здравето ще ти се отблагодари!

Какво точно се случва, когато откажеш алкохола

И така, взела си решението да ограничиш или дори спреш алкохола? Не си сама. Проучване на Heineken сочи, че 59% от представителите на милениал поколението пият по-малко, когато излизат. 36% пък признават, че са били публично подигравани, след публикуване на снимки от бесния им запой в социалните мрежи. Намаляването или спирането на алкохола очевидно ще ограничи чувството ти на вина и срам след пиянска вечер. Но позитивните физически аспекти са далеч повече от психологическите.

Алкохолен хороскоп - виж как се напиват зодиите в галерията долу:

Как се напиват различните зодии

Готова ли си да се промениш както отвътре, така и отвън? Не казваме, че трябва да минеш на тотален сух режим, но щом прочетеш фактите, възможно е и да го обмислиш.  Да започваме!

1. Отслабване

Ако замениш питието ти си с пакет чипс, няма как да очакваш дънките да започнат да ти стават. Но ако се храниш както обикновено и спреш алкохола, скоро с удоволствие ще откриеш, че дънките ти стоят по-добре. Причината не е само в калоричността на алкохола. Всъщност, алкохолните напитките те карат да огладняваш повече. Проучванията показват, че след две питиета хората са склонни да консумират 30% повече храна от обикновено.

2. Подобряване функцията на вътрешните органи

Всички знаят, че алкохолът вреди на черния дроб. Но не всички знаят колко бързо се възстановява черния дроб, когато не го „наливат“ постоянно. Учени от Лондонския университетски колеж съобщават: хората, които са спрели пиячката само от пет седмици, могат да очакват 15% намаление на мазнините в черния дроб (една от най-често срещаните причини за рак на важния орган). И това не е единственото преимущество. Спирането на пиенето за месец намалява не само мазнините в черния дроб, но също холестерола и кръвната захар. Всичко това води до... отслабване! Ако се появи продукт, който да влияе толкова благотворно на организма в същия кратък период, създателите му ще се превърнат в милиардери.

►►► Тест: прекаляваш ли с цигарите и алкохола

3. По-малко заболявания

Какво точно се случва, когато откажеш алкохола

Като час от положителното действие върху вътрешните органи, спирането на алкохола намалява риска и от доста заболявания, сред които диабет тип 2, сърдечни заболявания, панкреатит и рак. Разбира се, опасността да развиеш някое от тях е много по-висока при алкохолиците. Но когато направиш първата крачка и ограничиш пиенето, ще разбереш колко много алкохол всъщност си приемала. Именно това осъзнаване е важно за способността ти да контролираш чашките и да не омаловажаваш отрицателното действие всеки един коктейл (водка, бира, шот), който си поръчваш.

Физиономиите на хората се променят след три чаши вино - как, в галерията долу:

Как изглеждат хората след три чаши вино

4. По-добър сън

Чаша вино преди лягане? Идилична картинка, лоша идея!
Чаша вино преди лягане? Идилична картинка, лоша идея!

Научните проучвания сочат, че приемът на алкохол преди сън разстройва работата на определени алфа вълни в мозъка ти, като повишава честотата им и пречи на съня. Дори да успееш да заспиш след тежка и обилно полята с алкохол нощ, качеството на съня ти е много по-лошо. Спреш ли алкохола, ще си почиваш много по-добре, което от своя страна ще доведе до други ползи – повишаване на концентрацията и подобряване на паметта. Гореспоменатото проучване на Лондонския университетски колеж показва, че след двуседмичен отказ от алкохола, участниците са станали много по-продуктивни. Така че, ако се надяваш на повишение в работата, хубаво е да се откажеш от чашите червено вино за момента.

5. Блестяща кожа

Да, лицето на пияницата е реална заплаха (подпухнало и зачервено – ужас!), която ефикасно ще избегнеш с ограничаване на опияняващите напитки. Придържането към водата и безалкохолните (без захар, разбира се), не само помага за добрата хидратация, но ограничава раздразненията при кожни заболявания от рода на розацея и псориазис. Искаш лицето ти да сияе, сякаш ползваш най-луксозния хайлайтер на земята? Остави алкохола, госпожице!

►►► Видове алкохол, безмилостни към кожата

6. Позитивно отношение към живота

Може да звучи като клише, но отказът от алкохол ще подобри възприятията  ти за заобикалящия те свят. Алкохолът всъщност е депресант, а зависимостта от него те прави по-податлива на стрес. И така, по-щастлива, по-позитивна и по-малко стресирана, след като се откажеш от питието за деня? Не се сещаме за по-добра сделка. Продадено!


Ново в Cosmo