Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как Лаймската болест може да те побърка

 

Оценка: (5/5)

 
 

Неотдавна известни личности като Бела Хадид, Али Хилфигър и Аврил Лавин говориха публично за борбата си с Лаймската болест.

Как Лаймската болест може да те побърка

Има причина тя да бъде наричана „Големия имитатор“. Лаймската болест може да превземе нерви и тъкани в различни части на тялото и да причини болки и оплаквания, подобни на куп други болести – от мигрена, през грип до артрит. Освен тях, може да причини и проблеми с психическото здраве.

Сред многото странни симптоми на тази болест, пренасяна от кърлежи, е стряскащ списък от проблеми с психическото здраве. Cosmo разследва този влудяващ път на унищожението и най-добрия начин да се предпазиш това лято.

Хороскоп на слабите ти места

Трудно е да се повярва, че ухапването от едно малко насекомо може да причини панически атаки, усещания за дежаву, загуба на ориентация или паметта и замайване – всички тези симптоми, обединени от специалистите под термина „невролайм“. По неясни причини, тези симптоми повече засягат жените, а не мъжете, и понякога пациентите страдат от тях с години. Много често се поставя грешна диагноза и те биват лекувани за психически разстройства като депресия, тревожност, биполярно разстройство и шизофрения, когато навременен курс с антибиотици би свършил много по-добра работа.

Колкото повече внимание се обръща на Лаймската болест, толкова повече случаи ще бъдат хванати навреме и по-малко жени ще бъдат погрешно лекувани за психически заболявания.

Не е срамно да си болна

Две читателки на Cosmo споделят своите преживявания и какво е чувството да ти кажат, че имаш психически проблеми, когато не е така, а експерти дават съвети как всеки може да пребори коварната болест.

"Това, което започна като грип, се превърна в загуба на паметта и още по-лоши неща."

Фентън С., 25, Конкорд, Ню Хампшир.

 

Историята на Фентън

Как Лаймската болест може да те побърка

През лятото преди колежа, 19-годишната Фентън започва да се чувства като болна от грип. Ако през топлите месеци имаш оплаквания подобни на грип, особено болки в ставите и мускулите или рязка промяна в личността и познавателните функции, отиди при специалист по паразитните болести, съветва д-р Лео Галанд, специалист по Лаймска болест. Има температура, болят я мускулите и ставите и се чувства изтощена. Личният ѝ лекар решава, че страда от бактериална инфекция и ѝ предписва антибиотици. Те помагат и Фентън оздравява, но месеци по-късно се събужда с толкова адски болки в гърба, че отива в болницата. „От онзи момент нататък, постоянно нещо някъде ме боли“, казва Фентън.

►►► Защо да не спиш заедно с домашния си любимец 

Пие спазмолитици и болкоуспокояващи цяла година, докато накрая ги спира постепенно. Гърбът ѝ вече е по-добре, но тогава идват промените в настроението. „Изведнъж ме обземаше такава ярост, че не можех да мисля“, споделя Фентън. „Имах чувството, че пристъпите на ярост, раздразнителност и тревожност не са мои (Усещане за отделяне от тялото е един от честите симптоми на невролайм, казва д-р Галанд.). Сякаш гледах как нещата се случват, без да имам никакъв контрол върху тях или себе си.“ В някои дни тя седи в колата си с часове. В други страда от силна депресия и безсъние, говори завалено и губи паметта си.

Какво куче си според зодията

Фентън прекъсва следването си и се прибира у дома. Отива на лекар, който ѝ поставя диагноза „фибромиалгия“. Той редовно я изследва за лаймска болест със стандартни кръвни тестове, които всеки път излизат отрицателни, докато Фентън се влошава все повече.

Как Лаймската болест може да те побърка

Накрая, през лятото на 2015, въпреки че не си спомня да е била хапана от кърлеж, плаща $200 и изпраща кръвния си тест в лабораторията IgeneX, която специализира в изследвания на болести, пренасяни от кърлежи. Този път резултатът е положителен.Поне половината пациенти изобщо не са забелязали ухапването от кърлеж“, казва д-р Елена Фрид, специалист по невролайм. „Но ако имаш Лаймска болест, е почти 100% сигурно, че си била ухапана.“ Съветът на д-р Фрид е, ако имаш подозрения, да си направиш пълни изследвания.

►►► 7 странни признака, че имаш здравословни проблеми 

Сега Фентън почти няма оплаквания. Ходи на преглед при специалист по Лаймска болест всеки три месеца, за да оцени прогреса и лечението, което в момента включва три антибиотика и противопаразитно лекарство. В по-напреднал стадий може да се наложи пациентът да приема антибиотици венозно или перорално в продължение на няколко месеца, в комбинация с редовни прегледи, обяснява д-р Галанд.

Как Лаймската болест може да те побърка

Целта ѝ е да спре да взима тези лекарства изцяло. В ранните стадии на Лаймската болест, стандартното лечение е от две до четири седмици с антибиотици перорално. Съпътстващото холистично лечение на Лаймската болест може да включва антибактериални билки, добавки за подсилване на имунната система и методи за справяне със стреса. Пробиотиците са препоръчителни за справяне със страничните ефекти от антибиотиците, а някои храни помагат на организма да се възстанови по-бързо, казва д-р Галанд.

О, боже, това кърлеж ли е?!?

Лаймската болест се разпространява от кърлежи – миниатюрни насекоми, които живеят като кръвосмучещи паразити по дивите животни (напр. сърни), домашни животни и добитък. „Когато не са се насмукали с кръв, кърлежите са колкото маково семенце“, казва Хедър Хърст, президент и основател на Project Lyme – НПО, което работи за по-добра информираност за Лаймската болест. „Ако забележиш кърлеж по тялото си, го махни веднага“.

Как Лаймската болест може да те побърка

1. Действай бързо

Обикновено заразяването става в рамките на 24 часа от ухапването, което ти никога не усещаш. Кърлежите отделят аналгитично вещество и ти не усещаш как насекомото се впива в тялото ти.

2. Вземи пинсетата

Хвани кърлежа колкото се може по-близо до кожата ти и го дръпни право нагоре и здраво, докато излезе. Дезинфекцирай мястото на ухапването със спирт.

3. Сложи кърлежа в пликче

Занеси кърлежа за тестване. Информацията ще ти е полезна, ако развиеш симптоми.

„Докторите ми предписаха антипсихотични лекарства и ме обвиниха, че се правя на интересна и търся внимание.“

Джослин Д., 23, Чикаго, Илинойс

Историята на Джослин

Как Лаймската болест може да те побърка

Всичко започва, когато е на 17 години. Тогава общо взето щастливата Джослин започва да мисли за самоубийство. Родителите ѝ я водят на лекар и тя е хоспитализирана. Поставят ѝ диагноза депресия и тревожност. През следващите пет години Джослин постъпва в психиатрична болница още шест пъти. Колкото по-дълго не е лекувана, толкова повече Лаймската болест може да се влоши. „Това дава време на бактерията да се разпространи из тялото и да стане изключително устойчива на унищожение“, казва микробиологът Холи Ахем. Предписват ѝ коктейл от антидепресанти и антипсихотици. „Пробвах над 30 различни лекарства и никое не помогна“, казва Джослин.

►►► Проблемите, които те е срам да споделиш с лекаря 

Когато е на 21, тя е отново в болница и ѝ препоръчват да се подложи на електрошоково лечение, което да промени химичните процеси в мозъка ѝ и да я излекува от психичното заболяване. На Джослин ѝ писва, убедена, че проблемите са много далеч от депресията.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Сменя личния си лекар с такъв, който се оказва добре запознат с Лаймската болест. Докато му изрежда симптомите си – замъглено съзнание, болки в мускулите и ставите и проблеми със сърдечния ритъм, новият ѝ лекар я изслушва внимателно и това е голямо облекчение за Джослин. Според Центъра за контрол на болестите пациентът трябва да има характерният обрив като червен концентричен кръг около мястото на ухапването като основен признак за зараза. Според д-р Фрид, обаче, само 20% от заразените получават такъв обрив.

Джослин постъпва в психиатрична болница още шест пъти.
Джослин постъпва в психиатрична болница още шест пъти.

„Другите доктори не можеха да разберат защо не се повлиявам от лечението с антидепресанти и антипсихотици“, разказва тя. „Обявиха ме за истеричка и ненормалница и бяха убедени, че се правя на интересна и търся внимание.“

►►► Виж кои са слабите страни на твоето тяло 

Новият лекар на Джослин ѝ прави над 20 кръвни теста, които показват, че страда от Лаймска болест. Проблемът с диагностицирането на Лаймската болест е двоен. Първо, много голяма част от лекарите не се сещат да проверят за нея и че обичайният кръвен тест рядко дава сигурен резултат, обяснява д-р Галанд. Причината е, че той търси наличието на характерни антитела в кръвта, а не самата бактерия. Тя отива при специалист по болестта за второ мнение и той потвърждава диагнозата. Въз основа на историята и оплакванията, двамата смятат, че се е заразила на 13- до 17-годишна възраст.

►►► 10 мита за антибиотиците, в които да не вярваш 

Джослин вече не пие антидепресанти и антипсихотици, а комбинация от антибиотици и бавно се възстановява. Промените в настроението и мислите за самоубийство вече са отслабнали. „Струваше си да търся друг отговор“, казва тя. „Най-после получавам някакво облекчение, след толкова дългата битка.“

7 начина да се предпазиш от Лаймска болест

Излизането сред природата не трябва да те плаши. Намали опасността от заразяване, следвайки тези съвети на Хедър Хърст от Project Lyme.

Кърлежите могат да живеят навсякъде, но най-много обичат високата трева.
Кърлежите могат да живеят навсякъде, но най-много обичат високата трева.

1. Носи светли дрехи, за да забележиш по-лесно кърлежа.

2. Напъхай панталона в чорапите или обувките си, за да не позволиш на кърлежите да те полазят. Те обичат да си намират топличко местенце, като слабините и сгъвките на краката, където да забият зъбите си.

3. Кърлежите могат да живеят навсякъде, но най-много обичат високата трева и влажните гори, както и местата, където пасе добитък. Има ги и в градските паркове, макар че властите пръскат. Ако ходиш през гората или тревата, стой в средата на пътеката.

►►► Ходене пеша: направи го по правилата!

4. Когато се прибереш, изпери дрехите на висока температура, за да избиеш гадините.

5. Прегледайте се взаимно с приятелите или семейството за кърлежи. Внимателно огледайте линията на косата, ушите, сгъвките на коленете и задната част на врата. Провери и слабините, подмишниците и талията си.

6. Преглеждай и домашния си любимец след разходка навън. Кърлежите се закачат и по кучета, котки и птици.

7. Изкъпи се до два часа, след като си се прибрала. Ако дотогава кърлежът не те е ухапал, можеш лесно да го отмиеш.

Донеси само хубави спомени от разходките сред природата. 


Виж ощеНово в Cosmo