Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да заспиш (когато мозъкът ти не иска да изключи)

Деница Сивева
 

Оценка: (4/5)

Не е ли това ужасна ирония на съдбата: точно когато най-много се нуждаеш от качествен сън, мозъкът ти работи на пълни обороти. Вследствие на което на следващия ден ходиш на автопилот като сомнамбул и с подпухнали клепачи. Заспиването се превръща в мисия невъзможна при най-различни обстоятелства - без значение дали се притесняваш за презентацията, която трябва да направиш на другия ден в работата, разчепкваш до основи плюсовете и минусите на нов мъж или се опасяваш, че може да се успиш и да изпуснеш автобуса рано сутринта.
Защо се получава така, че мозъкът ти не иска да изключи? Когато си под въздействието на силно напрежение или възбуда, симпатиковата нервна система реагира, като кара да се повиши кръвното налягане, ускорява сърдечния ритъм, а мускулите се стягат. Това състояние на организма ти пречи да заспиш.


Следващия път, когато изпаднеш в подобна изнервяща фаза, изпробвай една (или повече) от нашите стратегии, които със сигурност ще ти помогнат бързо да се пренесеш в страната на сънищата.

Стратегия-за-сън 1
Състави план за действие

Ако си притеснена заради онези един милион неща, които трябва да свършиш на другия ден, вместо да се въртиш под завивките с ококорени очи до малките часове на нощта, по-добре подреди мислите си в писмен вид. Това ще те предпази от натрапчиво обсебване. Стани от леглото, грабни лист хартия и състави бърз списък на задачките за следващия ден, придружен с някои идеи, които се опасяваш, че на сутринта може да си забравила. Ще се почувстваш по-уверена, че нещата са под контрол, когато видиш ангажиментите си систематизирани по този начин. А и по-лесно ще ги изхвърлиш от съзнанието си вечерта, защото знаеш, че можеш набързо да прегледаш списъка на сутринта. Би могла също да оставиш съобщение на телефонния секретар в офиса или да навиеш алармата на телефона си, за да се подсетиш какво имаш да вършиш.

Стратегия-за-сън 2
Измисли си приказка за лека нощ

Ако не можеш да спреш да анализираш случка от деня, пробвай да се разсееш с някаква измислена картина. Представи си, че си на място, което по никакъв начин не е свързано с нещата, които обсебват мислите ти, и се съсредоточи върху детайлите от сценария. Например преживей отново любимата си почивка - да речем морето миналото лято, и извикай в съзнанието си осезаеми подробности като допира на водата до кожата ти, цвета на водораслите, докато се гмуркаше по дъното, или вкуса на маргаритите, която пиеше на залез слънце. Всичко това отвлича вниманието ти от натрапчивите мисли.

Стратегия-за-сън 3
Скрий часовника

Когато си напрегната, всяко допълнително дразнение за сетивата ти в стаята още повече влошава нещата. Най-големият виновник в такива случаи се оказва часовникът. Едно от нещата, които най-много допринасят за безсънието, е раздразнението от това, че лежиш будна в три сутринта и гледаш как времето лети ли, лети... Ако се притесняваш, че може да се успиш на следващата сутрин, навий два часовника, но след това ги сложи по-далеч от теб.

Стратегия-за-сън 4
Пробвай трика с гребена

Лекото и нежно галене по ръката действа страшно отпускащо. Същият ефект има и следният трик, който заимстваме от книгата на Пол Уилсън Моментално спокойствие: вземи гребен и докато лежиш по гръб със затворени очи, го прокарвай леко нагоре по дясната си ръка. Започни от върховете на пръстите, постепенно премини към дланта, после към китката, след това по горната част на ръката и по целия път до рамото. Повтори упражнението и с другата ръка.

Стратегия-за-сън 5
Потопи се в гореща вана

След като вземеш горещ душ или вана, вътрешната ти телесна температура спада, което дава сигнал на тялото ти, че е време за сладки сънища. Затова ако подозираш, че ти предстои безсънна нощ, или вече си в леглото, но по-скоро се притесняваш за нещо, отколкото да ти се спи, влез във ваната за петнайсетина минути.

Стратегия-за-сън 6
Отдай се на плътски удоволствия

Хормоните, които се отделят при оргазъм, предизвикват психическо и физическо отпускане, което често води до сън. Така че ако гаджето ти спи до теб, събуди го за един бърз сеанс. Ако си сама или просто не искаш да разбуждаш мъжа до себе си, отдай се на сексуални фантазии.

Стратегия-за-сън 7
Разтопи се в леглото

Експерти твърдят, че упражнението, описано по-долу, е гвоздеят на техниките за заспиване. Когато симпатиковата нервна система е възбудена, мускулите се напрягат и това те държи будна. Съсредоточи се върху стъпалата си и се опитай да ги почувстваш много тежки, все едно че потъват в леглото. След това се концентрирай върху глезените. Повтаряй упражнението върху малки области, като много бавно преминаваш все по-нагоре по тялото си, докато стигнеш главата. Накрая, ако все още чувстваш напрежение в някоя част, опитай се да я усетиш как потъва в леглото с цялата си тежест.

След като излезеш от горещата вана, телесната ти температура спада, а това се случва, когато си напът да се потопиш в съня.

Когато той спи, а ти не
Направи присъствието му максимално приятно и полезно, като легнеш близо до него и се опиташ да уловиш и възпроизведеш ритъма на дишането му. Бавното дълбоко вдишване и издишване (което се наблюдава, когато човек спи) води до пълно отпускане.

Колко сън ти е нужен?
Правилото “осем часа сън” невинаги важи.

Повечето специалисти приемат, че седем-осем часа сън на вечер са напълно достатъчни. По-малкото количество води до понижен тонус и функции на мозъка. Но някои хора могат да бъдат на линия и след шест часа сън, докато на други са им нужни девет, за да изкарат деня. Ежедневната доза сън, от която имаш нужда, донякъде е заложена генетично, но начинът ти на живот също играе роля, защото колкото по-качествено спиш, от толкова по-малко количество ще имаш нужда. Нещата, които могат да ти попречат да спиш здраво: алкохол, кофеин, никотин и някои лекарства.
Има два основни метода, по които да разбереш дали си набавяш необходимите часове дрямка: първо обърни внимание за колко време заспиваш. Ако обикновено се унасяш след десетина минути, но напоследък се случва веднага щом помиришеш възглавницата, явно не спиш достатъчно. Но ако винаги се въртиш в леглото минимум 15 минути, преди да се понесеш към страната на сънищата, явно се наспиваш добре. Събуждането, преди часовникът да е звъннал, е друг знак, че спиш достатъчно (освен ако не се събуждаш предварително от стрес).
Вторият начин да прецениш дали си си набавила нужното количество сън, е по това как се чувстваш на сутринта. Ако лесно ставаш от леглото и докато излезеш от банята, вече се чувстваш бодра, значи добре си си отпочинала през нощта, дори и да си спала по-малко от седем часа. Но ако мозъкът ти не е избистрен половин час след като си се събудила, това най-вероятно е знак, че имаш нужда от повечко сладки сънища.


Виж ощеНово в Cosmo