Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да тренираш по време на менструация

 

Оценка: (0/5)

 
 

Знаеш ли, че по време на менструация организмът ти изгаря повече мазнини от обикновено?

Как да тренираш по време на менструация

Това е само един от плюсовете на тренировката, която правиш по време си в цикъл. Повечето жени прекарват този период от месеца в леглото, обградени от меки възглавници, а спортът им се вижда като най-болезненото изживяване, което може да им се случи.

Да, но упражненията точно тогава могат да ти донесат нужната инжекция адреналин и на практика да оправят всичко – от болките до настроението ти. Пък и така ще се чувстваш далеч по-продуктивна, отколкото обичайното ти мързеливо и самосъжаляващо се „аз“

►►► Виж тук защо огладняваш неистово по време на менструация!

Няма да се преструваме, че началото ще е лесно, но от това как да се обезболиш, до това как да се облечеш подходящо, има десетки идеи, които ще ти помогнат да тренираш успешно и сравнително приятно по време на мензис. Ето 7 от тях – това, че си жена не бива да те държи далеч от спортните ти цели.

1. Подготви се с обезболяващи средства.

Не е необходимо да се превиваш от болка - подходящите обезоляващи ще ти позволят да тренираш както обикновено.
Не е необходимо да се превиваш от болка - подходящите обезоляващи ще ти позволят да тренираш както обикновено.

90% от жените страдат от менструални болки. Ако не си от щастливите 10% е важно да вземеш подходящите обезболяващи в правилното време и така да останеш активна, но без обичайните болки. Вземи един парацетамол или лекарство с подобно действие 30 минути преди да започнеш да тренираш. Ще забележиш колко комфортно ще се чувстваш през цялото време. Изследвания посочват, че обезболяването преди тренировка помага на организма да регулира сам температурата си и увеличава издръжливостта. Това важи и в случаите, когато не си в цикъл. Накрая ще се окаже, че тичаш, караш колело или играеш аеробика по-добре и по-дълго от обикновено.

►►► Виж тук как полетите със самолет объркват цикъла ти!

2. Облечи се за успех.

Освен неприятните (и в някои случай непоносими) болки в корема и кръста, доста жени избягват да тренират по време на менструация заради опасността от „изтичане“ на дадени течности и изцапване на дрехите. Без значение какви санитарни материали използваш – някой не посягат към друго, освен тампони, други се кълнат в дамските превръзки – добра идея е да ги смениш точно преди тренировката. Така ще се чувстваш свежа и чиста през цялото време. Ако все още не се чувстваш достатъчно комфортно, спри се на облекло в тъмни цветове и си вземи дълга тениска, която стига чак до дупето ти. Може да добавиш и допълнителен слой при долните дрехи – например шорти върху клина.

Звезди, които показват своите секси крака

3. Промени рутината си.

Хормоните ти влияят на нивата на енергия, което означава, че дори да имаш добре измислена програма три седмици от месеца, на четвъртата възможностите на организма ти ще са различни. Ако обикновено правиш безмилостни кардио упражнения, сега се спри на стречинг или йога. Плуването също е чудесен спорт по време на менструация – с него тренираш цялото тяло, без да вреди ставите, както и на други чувствителни зони (кръста и подутия ти корем).

4. Но не се притеснявай да се натоварваш.

По време на менструация, тялото ти е силно като това на мъж. Възползвай се!
По време на менструация, тялото ти е силно като това на мъж. Възползвай се!

От друга страна, ако се чувстваш мотивирана, направи си супер интензивна HIIT тренировка, която е най-ефективна и изгаряща мазнини именно в периода на менструация. Причината? Нивата на хормоните прогестерон и естроген падат в дните, когато кървиш, което прави физиката ти подобна на мъжката. Тялото ти е по-силно и издръжливо в тези моменти. Така не само изгаряш мазнините ефективно, но имаш и повече „гориво“, за да тренираш. Ако можеш да се справиш, давай, момиче – сега ти е паднало!

5. Протегни се.

Про-о-о-тегни се хубаво и току-виж от менструалните ти болежки ще остане само спомен.
Про-о-о-тегни се хубаво и току-виж от менструалните ти болежки ще остане само спомен.

Вече споменахме, че йогата е един от благотворните спортове по време на менструация. Не само действа облекчаващо на напрегнатите ти мускули, но пози, при които се разтягаш с главата надолу всъщност облекчаваш коремните болки.

6. Хидратирай, хидратирай, хидратирай.

Нека да повторим за хиляден път – ако не пиеш вода, когато ти е дошло, това няма да спре задържането на течности в организма ти. Истината е, че сега се нуждаеш дори от повече вода – така ще изкараш всичко по-бързо от тялото си и ще помогнеш на храносмилателната система да функционира на ниво. Изпивай минимум 2 литра вода на ден и дори повече, когато тренираш. Подуването ще облекчиш, ако спреш приема на сол и кофеин, не на полезна за теб вода.

7. Карай го по-леко.

Въпреки всичко написано до момента, щом наистина не ти се тренира, когато си в цикъл, недей да се напрягаш. Първите три дни са най-тежките. А три дни, в които се излежаваш и не си толкова активна, колкото обикновено, няма да се отразят на теглото ти. Запомни – понякога болката е начин на тялото ти да съобщи да го караш по-леко. И не е нужно да зарежеш всичките си здравословни навици – все още можеш да се храниш здравословно, да се наспиваш и да се разхождаш на чист въздух.


Виж ощеНово в Cosmo