Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Разпознай сериозния здравословен проблем

 

Оценка: (0/5)

 
 

Правилното разпознаване на симптомите може да ни спести доста излишни страхове или пък да ни накара да се погрижим за здравето си навреме.

Разпознай сериозния здравословен проблем

Хипохондриците си въобразяват при най-слабата болка, че страдат от страшни болести, а на другия полюс са „щраусите”, които си заравят главата в пясъка и не обръщат внимание на неразположението си, вярвайки в щастливата си звезда. Тяхната мантра е: „Няма страшно, ще мине”. И на двете групи горещо се препоръчва да не си играят на доктори, а да посетят лекарски кабинет при най-лекото съмнение.

Хороскоп на слабите ти места

Често главоболие

Не е проблем

Според Световната здравна организация над 70% от хората по света страдат от главоболие, но само при 1-3% то е хронично, а при 12% става дума за мигрена. Болките в главата могат да бъдат много неприятни, обаче рядко са сериозен проблем. Обикновено траят 3-4 дни и се случва да се повтарят периодически. Механизмът на появата им не е достатъчно ясен, но със сигурност има генетично предразположение. Други фактори са стресът, лошата позиция на тялото и главата пред компютъра и др. Аналгетиците, добрата хигиена на живот и правилната организация на работното място в повечето случаи водят до изчезване на оплакванията.

Разпознай сериозния здравословен проблем

Проблем е

Главоболието трябва да ви накара да се консултираш с лекар, ако е необичайно силно и свързано с други признаци – например, ако болката непрекъснато се усилва с всеки изминал час или ден въпреки приема на лекарства, ако става непоносима през нощта или сутрин, ако създава усещането за електрически удар в главата. Тревожни сигнали са локализирането на болката в горната челюст, клепачите или челото, гаденето, зрителните смущения, силната умора или прекалената възбуденост, загубата на равновесие, затрудненият говор. Подобни симптоми могат да изразяват както банални дисфункции, така и много по-сериозни проблеми. Те изискват незабавна консултация с лекар.

►►►Кои са слабите страни на твоето тяло

Петна пред очите

Не е проблем

Появяването на петна и плуващи фигурки пред очите е част от нормалното функциониране на зрението. Този феномен може да се появи на всяка възраст, но най-често след 40 години и обикновено при късогледство. Той не е свързан с никаква опасност за очите и преминава от само себе си. Възможно е да става дума за пигментни частици, за клетки от стъкловидното тяло на окото или за малки спазми на кръвоносните съдове.

Проблем е

Потърси помощта на очния лекар ако петната се появят след травма на окото или пък броят им се увеличи внезапно, ако това е придружено със значителен и траен спад в зрението, явяват се светкавици дори при затворени очи или тъмно петно, което не променя мястото си при движението на очите. При диабетиците тревожен сигнал е появата на червени или бели петна. Тези симптоми говорят за болест на ретината или на стъкловидното тяло на окото, за атеросклероза, ретинопатия при диабет или дегенерация на макулата.

Упорита кашлица

Не е проблем

Продължителната кашлица най-често е резултат от сезонна инфекция и представлява механичен рефлекс при стичането на секрет от възпалената носна лигавица. В тези случаи най-много помага впръскването на физиологичен серум в ноздрите и евентуално локалното лечение с кортикоиди. Друга много честа причина е гастроезофагиалната рефлуксна болест. Не са малко и случаите, в които упоритата кашлица е предизвикана от нервност, стрес или прекалена стеснителност.

Разпознай сериозния здравословен проблем

Проблем е

По-сериозни са нещата, когато кашлицата продължава повече от месец, проявява се главно нощем и сутрин, съпроводена е с отделянето на храчки, със задъхване при физическо усилие или болка в гръдната кост. Ако кашлицата започва внезапно при смяна на положението на тялото, това също трябва да ви отведе при лекаря. Причините могат да се крият в някоя патология – астма, хроничен бронхит, рак на белите дробове /главно при пушачите/, пневмония, туберкулоза, коклюш и сърдечна недостатъчност.

Анално кървене

Не е проблем

Най-често кървенето от ануса се дължи на локалното разширение на кръвоносните съдове при запек или хемороиди, от каквито страдат една трета от хората. Обикновено е съпроводено с неприятни болки и сърбеж, като може да бъде повече или по-малко обилно, но не представлява сериозен проблем. Кризата продължава около десетина дни. При използването на локални аналгетици, противовъзпалителни и флеботоници облекчението настъпва бързо. Понякога се налага малка хирургическа интервенция.

►►►7 странни признака, че имаш здравословен проблем

Проблем е

Много по-рядко причината за аналното кървене е в заболявания на храносмилателната система – полипи, ректоколит, болестта на Крон. В тези случаи то може да бъде придружено от тъпи болки ниско в корема. Ако освен това се появят бледост на лицето, студена пот, силна жажда и прилошаване, въпросът е спешен! По принцип всяко кървене след 40-годишна възраст изисква бърза консултация с лекар. Добре е все пак да знаеш, че при рак на дебелото черво кръвта в изпражненията дълго време е невидима с просто око, което подчертава още веднъж важността на профилактичните изследвания.

Бели петна в паметта

Не е проблем

На всеки човек се случва да забрави къде е оставил ключовете си или кога е рожденият ден на най-добрия му приятел. Това е напълно в реда на нещата. С възрастта способността за съсредоточаване намалява, което се проявява и с прословутите петна в паметта.

Разпознай сериозния здравословен проблем

Проблем е

По-неприятно е, ако започнем да подреждаме предмети от дома на необичайни за тях места, забравяме коя дата и кой ден от седмицата е, никога не знаем колко е часът, не употребяваме думите в истинския им смисъл, губим се по пътя към дома или не си спомняме за определена информация при наличието на ясни помощни индикации. Подобни сигнали говорят за болестта на Алцхаймер, особено ако човек лично не осъзнава тези пропуски в паметта. Лекуващият лекар обикновено насочва такива пациенти към консултация със специалист.

Физическите недостатъци на звездите, за които не си и подозирала

Бенки

Не е проблем

Обикновено човек има около 30 бенки. Ако те остават стабилни по форма и цвят, ако не се прекалява с пряко излагане на слънце и няма случаи на кожен рак в семейството, няма причини за безпокойство. Не се паникьосвай и в случай, че по невнимание разраниш някоя от тях – травмирането на бенката не води до рак. Все пак три пъти годишно отделяй време за пълен преглед на кожата си по всички възможни места. Ако забележиш нещо, което те смущава, потърси мнението на дерматолог.

Проблем е

Три тревожни сигнала трябва да те накарат веднага да се консултираш с лекар: 1.всяко бързо развитие на образувание по кожата ти, 2.бенка, която не прилича на останалите и 3.всяко образувание с несиметрична форма, неясни очертания и странен цвят.


Виж ощеНово в Cosmo