Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Интересни факти за цикъла ти, които ще те удивят

 

Оценка: (0/5)

 
 

Мислиш, че знаеш всичко за цикъла си?

Интересни факти за цикъла ти, които ще те удивят

1. Нарушението на месечния ти цикъл може да причини кървене на очите. Известно като заместваща менструация, това рядко (но изключително неприятно) състояние представлява кървене и от други органи, освен матката, като очите, например, докато си в цикъл. Причинява се, когато ендометриалната тъкан се предава чрез кръвообращението.

2. Повечето жени имат петна на почти всеки чифт бельо. 54% от 36 000 жени, участвали в изследването на THINX, заявяват, че са съсипали голяма част от бельото си по време на цикъл.

Интересни факти за цикъла ти, които ще те удивят

3. Цикълът може да влоши симптомите на астма. През седмицата, предшестваща цикъла, повишената чувствителност към алергени, съчетана с по-нисък от нормалния белодробен капацитет, между 19 и 40% от жените могат да получат предменструална астма.

4. Спането с нощна лампа може да ти помогне да регулираш цикъла си. Светлината засяга секрецията на мелатонина на съня, който помага да се контролира освобождаването на женските репродуктивни хормони, които определят кога започва и завършва менструалния цикъл. Ключът е да спиш с нощна лампа през последните две седмици от цикъла. 

►►►6 храни против болезнена менструация

5. Гласът ти се променя по време на цикъл. Изследователи сочат, че женските репродуктивни хормони всъщност влияят на твоите вокални акорди, които променят гласа ти.

6. Средностатистическата жена има повече от 450 цикъла в живота си между първия и менопаузата.

Интересни факти за цикъла ти, които ще те удивят

7. Има причина, поради която тампоните често се продават в кутия по 18. Това е средният брой тампони, използвани по време на всеки цикъл, според проучване, публикувано в списание Contraception, въпреки че същото проучване показва, че някои жени използват до 48 тампона всеки месец.

8. През тези 450 цикъла в живота си, средно жената използва между 12 000 и 15 000 превръзки и тампони..

►►►7 проблема, които цикълът ти се опитва да покаже

9. Най-вероятно кървиш много по-малко, отколкото си мислиш. Средно една жена губи около 60 милилитра кръв по време на цикъл. Това сане повече от 16 лъжички :)

10. Цикълът, който имаш, докато приемаш противозачатъчни, не е реален. Може да изглежда същият, но не е причинен от същите биологични процеси в тялото, както, ако не ги приемаш.

Интересни факти за цикъла ти, които ще те удивят

11. Оргазмите могат да облекчат спазмите по време на цикъл. По време на цикъл, контракциите на матката, причинени от оргазъм, могат да освободят болкоуспокояващи невротрансмитери, като ендорфини и окситоцин!

12. Менструалните чаши могат безопасно да се носят четири часа по-дълго от тампоните. Препоръчва се да се сменят поне два пъти дневно, за да се предотврати инфекцията и да не се предизвика синдром на токсичен шок. Междувременно, тампоните трябва да се сменят поне на всеки осем часа, за да се предотвратят подобни случаи на синдром на токсичен шок.

13. Дисни прави филм за цикъла през 40-те години на миналия век. Магическата продукция на Дисни, която никога не си виждала, се нарича "Историята на менструацията" и е финансирана от Kotex. 

14. Първият патент за тампон е направен през 1931 г. Можеш да благодариш на Ърл Хаас от Денвър, Колорадо.

15. Твоят естествен мирис се променя по време на цикъл.

Интересни факти за цикъла ти, които ще те удивят

16. Можеш да харчиш повече пари по време на цикъл. Според изследване жените харчат повече пари и пазаруват по-импулсивно по време на менструация, отколкото по време на други фази от цикъла.

17. Твоят цикъл вероятно не се синхронизира с този на съквартирантките или приятелките ти. Когато изследователи са наблюдавали цикъла на 186 жени, които живеят в едно общежитие повече от година, те установяват, че цикълът им не се е синхронизирал, според проучване от 2005 г., публикувано в списание Human Nature.

18. Водата може временно да спре или намали притока на кръв. Когато си напълно потопена във водата, натискът от водата, в която се намираш, противодейства на тежестта на кръвта, излизаща от вагината ти. Това не означава, че спираш да кървиш.. Ще го осъзнаеш, когато излезеш от басейна.


Виж ощеНово в Cosmo