Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хранителни алергии - направи си кръвен тест

 

Оценка: (0/5)

 
 

Тежките алергични реакции могат да бъдат избегнати, ако знаем какво ги предизвиква. Кръвният тест обещава надежден отговор.

Хранителни алергии - направи си кръвен тест

Решението да не консумираш повече прясно мляко, яйца или фъстъци се взима тежко, а може да се окаже и излишно. Първо провери дали наистина тези продукти ти вредят вместо да се осланяш на общоприети мнения – те може би не се отнасят за твоя случай.

Вечеряй вкусно и диеточно с тези хранителни продукти (снимки долу):

13 вкусни диетични храни за вечеря

Кръвният тест издирва антитела

Организмът изработва антитела, когато в него попаднат вещества, предизвикващи алергична реакция. За всеки алерген има специфични антитела. С издирването и намирането им се установява какво предизвиква алергията – яйчен белтък, прясно краве мляко, фъстъци, горчица, лешници, киви, банан...

Хранителни алергии - направи си кръвен тест

3,5% от възрастните и 8% от децата страдат от хранителни алергии.

Препоръчва се след появата на реакция, която говори за алергия към храна

Реакциите могат да бъдат подуване, сърбежи, трудно дишане, храносмилателни проблеми, слабост.

Тестът е нужен и при хронични смущения, които не намират обяснение. Атопичният дерматит при децата може да бъде свързан с хранителна алергия.

►►►Билки за здрав стомах, които да имаш вкъщи

Достоверен е на 90-95%

Точно толкова колкото и кожните тестове. Ако кръвният тест открие антитела, това дава ясна индикация за какъв алерген става дума. Но за да се постави диагнозата, са необходими и други елементи, един от които е положителният резултат от кожния тест. Важна е и общата клинична картина. От друга страна отрицателният тест не означава непременно, че не си алергична, тъй като е възможно организмът ти просто да реагира на по-големи количества от алергена.

Хранителни алергии - направи си кръвен тест

Не замества кожните тестове

Всъщност лекарите поставят кръвния тест едва на трето място след клиничния преглед и кожния тест при определяне на диагнозата. Кръвната проба служи най-вече за потвърждаването й. В спешни случаи на оток на Квинке или алергичен шок се пристъпва направо към кръвен тест. Той може да бъде предпочетен пред кожния и при деца под 3 години, страдащи от екзема, както и при прием на някои лекарства, които могат да повлияят на резултатите – антихистаминови, антидепресанти, приспивателни...

►►►7 странни признака, че имаш здравословен проблем

Позволява да се диагностицира кръстосана алергия

Много прецизни кръвни тестове, наречени молекулярни, позволяват да се открие чувствителност към определени протеини, както и да се установят кръстосани алергии, например между ябълки и полени, латекс и банан или акари и морски дарове. Тези тестове дават на пациентите възможността да по-детайлно да подбират храната си – възможно е например да имаш алергия само към определен протеин в лешниците, което няма да ти попречи да хапваш нутела, защото някои протеини престават да са проблем след термична обработка.

При близо 70% от децата, алергични към яйца, и 85% от алергичните към мляко толерантността към тези храни се възстановява до петгодишна възраст. Очаква се обаче 40-60% от тези деца да развият астма, а 30-55% – алергичен ринит.

Хранителни алергии - направи си кръвен тест

Трябва да се прави редовно

Повторното подлагане на кръвен тест е необходимо, за да се проследи развитието на алергията, тъй като нивото на антителата може да се променя. Алерголозите дори препоръчват тестове да се правят на всеки 6-12 месеца, особено при децата, които страдат от мъчителни алергични реакции. Информацията за количеството на антителата позволява да се избере подходящия момент за връщането на определен продукт в менюто на пациента. Освен това така се разбира дали чувствителността към някоя храна е изчезнала, както често става с алергията към яйчния белтък при децата.

Най-често срещаните хранителни алергени

При възрастните

1.Плодовете от семейство „Розоцветни”: праскови, череши, кайсии, ягоди, круши, ябълки

2.Плодовете, които реагират кръстосано с латекс: банан, авокадо, киви

3.Растения от семейство „Сенникоцветни”: копър, моркови, целина, магданоз

При децата

1.Яйца

2.Фъстъци

3.Прясно краве мляко


Виж ощеНово в Cosmo