Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Храната в чинията ти носи депресия

 

Оценка: (0/5)

 
 

Влияе ли това, което ядем, на емоционалното ни състояние, може ли промяната в менюто да ни помогне да предотвратим депресията? Над тези въпроси разсъждава невробиологът Давид Серван-Шрайбер.

Храната в чинията ти носи депресия

Какво похапваш, когато си стресирана? Разбери от галерията долу.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

►►►Твоят хранителен режим за сияйна кожа.

Прекрасно помня лекциите за храненето, които слушах, докато учех в медицинския факултет. Те се свеждаха до 4 точки: хората с наднормено тегло трябва да употребяват по-малко калории, страдащите от сърдечно-съдови заболявания – по-малко холестерол, диабетиците – по-малко захар, хепертониците – по-малко сол. Това е всичко, което извлякох от тези лекции.

Храната в чинията ти носи депресия

Когато по-късно избрах да специализирам невробиология, работата с тези въпроси стоеше още по-просто: не чух нито дума за взаимовръзката между храненето и риска от психични заболявания, в това число и депресията.

Бяха ми необходими 20 години, за да открия, че лекарите като мен знаят за връзката между хранителните продукти и здравето много по-малко, отколкото всеки читател на списания с подобна тематика. А в крайна сметка, нали в практиката си аз често се срещам с такива пациенти, като Робърт, петдесетгодишен чиновник от Англия.

От малък той е вял, малко подвижен, бързо се уморява, има проблеми с концентрацията и вниманието. Никога не се е чувствал способен да „действа оперативно“ и изобщо „да бъде като другите“. Робърт вече дълги години живееш с диагноза „хронична депресия“, докато едни ден лекарят не го попита с каква храна се храни.

Връзката между стандартния „западен“ стил на хранене и депресията е потвърдена с помощта на научни изследвания.

Както и повечето англичани, той се храни предимно с месо, колбаси, бял хляб, сладкиши, сосове и млечни продукти, обича храна, сготвена във фритюрник, и изпитва непреодолима страст към различните сладки лакомства.

Постепенно лекарят го убеждава да премине към така наречената средиземноморска диета: да яде повече плодове и зеленчуци, по-малко месо, да отдава предпочитанията си на рибата, да намали сладкото.

Храната в чинията ти носи депресия

И ето че една сутрин Робърт се събужда с чувството, че зад прозореца е първият ден от пролетта: типичната болка в главата е изчезнала, умората я нямало. Той усещал тялото си леко, което до този момент не било познато чувство за него, но в същото време му се струвало напълно естествено.

Нямаше да ти разказвам тази история, ако ставаше дума единствено за случая с Робърт. Но връзката между стандартния „западен стил“ на хранене и депресията е потвърдена от научни изследвания.

Най-добрите природни диуретици: кои са те - разбери от галерията долу.

Най-добрите природни диуретици

Учени от френския Институт за здраве и медицински изследвания (Inserm) заедно с колегите от департамента по здравеопазване в Лондонския университетски колеж, показват, че хората, които се хранят повече от пет години по „западния маниер“, увеличават риска да попаднат в лапите на депресията примерно с около 60%.

Може би това се обяснява с факта, че захарта, бялото брашно и животинските мазнини засилват възпалителните процеси в тялото и в мозъка и това въздейства на невроните, на мислите и настроението ни.

►►►6 изненадващо полезни храни.

Изненадва дори не толкова фактът, че храната може така осезаемо да въздейства на тялото и разума, а по-скоро това, че се е наложило да чакаме 2009 година, за да бъде публикувано най-накрая подробното изследване в сериозно международно медицинско списание!

В бъдеще ни предстои да положим още много усилия, за да може лекциите по нутриционизъм (лекува, установява полезни хранителни навици и променя самочувствието) да се превърнат в част от медицинското образование.

А дотогава се налага да разчиташ на собствения си разум за това какво слагаш в чинията си. И да превърнеш кухнята си в център, грижещ се за твоето здраве. Нали не си забравила, че ние сме това, което ядем?


Виж ощеНово в Cosmo