Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Херпесът - как да се предпазиш

 

Оценка: (0/5)

 
 

Милиони са хората по света, носители на вируса на херпеса. Как се появява болестта, какви са симптомите, рисковете и начините, по които човек може да се зарази?

Херпесът - как да се предпазиш

Има два вида херпес – генитален и лабилен. И двата вируса принадлежат към едно семейство – Herpes Simplex Virus (HSV), и се предават по един и същи начин – чрез пряк контакт. Когато вирусът попадне в организма на човека, той остава там завинаги, но симптомите на болестта се появяват при наличието на отключващ фактор (треска, стрес, умора, излагане на слънце или на студ, травми, сексуален акт).

►►►Всичко, което трябва да знаеш за херпеса

Лабиалният херпес: една целувка е достатъчна

Херпесът - как да се предпазиш

Този вирус (HSV1) предизвиква появата на пришка и коричка, които изчезват за няколко дни. Междувременно човек е най-заразен, именно преди да му изчезне коричката. Когато сме се заразили, инфекцията първоначално се развива незабелязано, но дори тогава можем да я предадем на друг. Вирусът може да се разпространи чрез целувка по устните, но и при орален секс. Той може да се пренесе и по други части от тялото (нос, клепачи, очи...), ако човек докосне раничката и забрави да си измие ръцете.

Гениталният херпес – все по разпространен

Тази форма на херпеса, която се предава по полов път, е все по-често срещана. Дълго време се смяташе, че гениталният херпес е резултат само от втория тип вирус (HSV2), но специалистите в днешно време са установили, че в 45% от случаите херпесът по половите органи е всъщност лабилен, а не – генитален.

►►►Шокиращи истини за гениталния херпес

Гениталният херпес предизвиква появата на пришки по шийката на матката или по матката при жените и по половия член при мъжете. За болния от генитален херпес сексуалният акт е особено болезнен. Гениталният херпес при бременни жени е опасен за плода и в този случай е задължително да се направи цезарово сечение.

Облекчение има, но не можем да се излекуваме окончателно

Херпесът - как да се предпазиш

До момента няма лекарство или ваксина, които да елиминират напълно вируса на херпеса. Той е склонен и да рецидивира. Съществуват противовирусни лекарства, които, ако се приемат веднага след забелязване на първите симптоми (сърбеж, парене...), предотвратяват появата на ранички или ускоряват заздравяването им. В някои лекарства се използват ацикловира за активно вещество, а в други - валацикловира. Последните имат предимството да са също толкова ефикасни, но се приемат в по-малки количества и по-рядко, което прави лечението по-леко. Особено за двойки, в които единият има херпес, а другият- не. Молекулата на валацикловира намалява риска от заразяване. Използването на презерватив обаче си остава незаменимо средство за превенция.


Виж ощеНово в Cosmo