Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Факти за здравето ти, за които не си и подозирала

 

Оценка: (0/5)

 
 

Някои проучвания наистина ще те изненадат!

Факти за здравето ти, за които не си и подозирала

Диабетът влияе на паметта

Според екип учени от Балтимор, САЩ, болните от диабет, в сравнение със здравите хора, започват да страдат средно с 5 години по-рано от свързаните с възрастта понижени когнитивни способности. Това е особено валидно при тези, чиято гликемия е силно дебалансирана. Понижението на интелектуалния им капацитет е с 19 % по-голямо, отколкото при недиабетиците. При болните, които контролират диабета си¸ също се наблюдава понижение, но в значително по-малка степен. Ето защо, в случай на диабет, е необходимо състоянието да се следи редовно и стриктно да се спазва лечението.

Виж какво те стресира според зодията в галерията долу:

Стресът при различните зодии

4 км

Такова е разстоянието, което сперматозоидът средно изминава, докато препуска в преследване на яйцеклетката. И това с 65 км/ч.

Факти за здравето ти, за които не си и подозирала

9

Такъв брой месеци са нужни на имунната система, за да си възвърне пълния брой антитела след химиотерапия срещу рак на гърдата.

Вегетарианците са по-умни

Медицинското издание „British Medical Journal” публикува резултатите от изследване върху интелигентността, проследяващо 8170 мъже и жени на 30-годишна възраст, наблюдавани от раждането им до настъпването на третото им десетилетие. Проведените няколко последователни теста през годините показват, че хората, които предпочитат вегетарианската храна, имат по-висок коефициент на интелигентност от „месоядните“. Тези, които съзнателно се хранят без животински мазнини, без захар, наблягат на плодовете и зеленчуците, както и не пушат, са сред отличниците от наблюдаваните

Факти за здравето ти, за които не си и подозирала

У пристрастените към интернет настъпват мозъчни промени

Чрез функционален ядрено-магнитен резонанс корейски учени установиха нервнофизиологични разлики в мозъчната активация между група интернет-зависими лица и произволно избрани участници в изследването. Откритието дава основание пристрастяването към мрежата да бъде прието като стандартна диагноза. Става дума най-вече за онлайн игрите, които имат голям пристрастяващ потенциал.

Нови надежди за справяне с безплодието

Учени от университета в Бъркли, САЩ, открили механизма, активиращ оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Става въпрос за един рецептор, разположен върху камшичето на последния, който реагира на хормона прогестерон, освобождаван от яйцеклетката. Това откритие може да помогне в лечението на мъжкото безплодие, като се реактивира този рецептор в случаите, в които той не функционира. Може също да се помисли и за обратното – да се създаде унисекс контрацептив, който да деактивира рецептора, за да не откликва той на прогестерона.

►►►Самомасажът: техники за помощ във всяка ситуация

Ваксина срещу никотина?

Какво ще кажете, за да спрете да пушите, да се ваксинирате? Изненадваща идея, нали, която скоро може да бъде реализирана, според американски учени по имунология и биохимия. Тъй като тази зависимост донякъде е химическа: никотинът се фиксира върху рецепторите на ацетилхолина (невротрансмитер), разположени по невроните. Резултатът: те отделят допамин, хормон, който активира в мозъка усещането за удоволствие и чувството за рекомпенсация. Целта е да се провокира производството в организма на антитела, молекули, които да пречат на никотина да се фиксира върху тези рецептори. Ваксината вече е тествана върху мишки. Ефектът: при тях впоследствие е установено понижено ниво на никотин в мозъка. Следващият етап се състои в това да се създаде формула за ваксиниране, приспособена към човека.

Да се работи прекалено е вредно за сърцето

Ново изследване на университета в Тексас, САЩ, предупреждава работохолиците да внимават. След като проследили медицинските досиета на над 1900 души в периода между 1986 г. и 2011 г., учените констатирали, че дългите дни работа провокират сърдечносъдови проблеми. Ако се трудите над 45 часа седмично, рискът от коронарна болест нараства с 1% за всеки час работа вповече…

Факти за здравето ти, за които не си и подозирала

Занапред ще може по-добре да се предвижда следродилната депресия

Раздразнителност, тъга, изтощение, липса на желание за каквото и да е… Следродилната депресия засяга една от десет току-що родили жени. Екип от американски учени установи, че това може да се предвиди още по-време на бременността само с … кръвно изследване. Колкото нивото на окситоцина (хормон, стимулиращ контракциите на матката) е по-високо по време на последните месеци от бременността, толкова по-голям е рискът. А такова изследване ще помогне на лекарите да откриват предварително жените, застрашени от постродилна депресия, за да бъдат по-добре обгрижвани.

Средиземноморският режим предпазва от остеопороза

Плодове, зеленчуци, риба и зехтин: средиземноморският режим от години е на почит сред привържениците на здравословното хранене. Едно проучване на група изследователи от университетите във Вюрцбург (Германия) и Лос Анджелис (САЩ) показва, че жените в менопауза, които почитат средиземноморския хранителен режим, са с много по-слаб риск да си счупят бедро и изобщо да страдат от остеопороза.


Виж ощеНово в Cosmo