Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Епидемията сън без сънища

 

Оценка: (0/5)

 
 

Специалистите смятат, че това е опасност с висок риск.

Епидемията сън без сънища

Оказва се, че да сънуваш, не е просто да се „появяваш без дрехи пред колеги или съученици“. Това е и времето, в което тялото и мозъкът ти събират спомените, регулират негативните емоции и повишават самочувствието ти (например, ако се намираш в спалнята на Хари Стайлс). Което означава, че пропускането на нощните мечти може да ти докара физически и психически заболявания, според последно изследване, публикувано в Annals of the New York Academy of Science.

Виж кои неща незабавно трябва да махнеш от спалнята си (снимки долу):

10 неща, които незабавно трябва да махнеш от спалнята си

Сънищата – поне тези, които си спомняш на сутринта – се случват през фазата на бързо движещите се очи или през REM (rapid eye movement) съня. В тази фаза крайниците ти са временно парализирани и очите ти се въртят под клепачите, след което идва напрегнат сън, по време на който тялото ти лекува клетките и тъканите. Така че, ако дълбокият сън ти осигурява оцеляване, REM осмисля живота ни, разширявайки съзнанието.

„REM има известни биологични функции, като попълване на невротрансмитерите“ – химикалите в мозъка ни – „това е различно от възстановяването, което другите видове сън правят, но е също важно“, казва Деидре Барет, професор по психология в Медицинския колеж в Харвард и автор на The Committee of Sleep. През REM фазата, която трябва да отнема 20 – 25% от общия сън (значи до 2 часа, ако спиш 8), мозъкът ти е активен, както през времето, когато си будна.

Епидемията сън без сънища

„Когато сънуваш, решаваш емоционални проблеми“, казва Барет. Отваряш съзнанието си, добавя Рубин Нейман, професор по медицина в Центъра по интегративна медицина на Аризона. „Това е като йога за мозъка, която го разтяга, за да мислиш по-креативно“.

Пропускайки този процес, ставаш по-податлива към проблеми с паметта, безпокойството, дори към деменцията. Плашещо е, предвид това, че REM е фазата на съня, която най-често се нарушава от модерния начин на живот. Алкохолът, лекарствата за сън и антидепресантите например могат да объркат циклите на съня ти и, въпреки че ти помагат да заспиш, могат да те лишат от сънища. Ставането принудително твърде рано и бързо е също удар по REM фазата, която обикновено е точно преди събуждането. „Когато спиш твърде малко, мозъкът ти дава приоритет на сън без REM“, казва Нейман. – Но тогава губиш ползите от сънищата“.

►►►Защо е толкова важна удобната възглавница

Най-лесното решение – събуждай се естествено. Навий алармата за 15 минути след нормалното ти време за събуждане и започни да си лягаш малко по-рано, отколкото обикновено, докато не започнеш да ставаш преди да звънне алармата. „Може да отнеме няколко дни или седмици, за да регулираш циркадния си ритъм“, казва Нейман. „Но скоро ще усетиш ползите REM фазата“.

Епидемията сън без сънища

Заспивай на тъмно

Мелатонинът – хормонът на съня, се активира при залеза на слънцето. Всяка изкуствена силна светлина му пречи, затова намали където е възможно осветлението.

Сложи телефона си на нощен режим

Настройването на по-топла яркост може да помогне на съня ти. Ако нямаш вградена в телефона, си намери приложение като Twilight, което регулира светлината на устройството денонощно.

►►►Как електрониката влияе на съня ти

Избягвай сънотворните

Лекарствата за заспиване променят циклите на съня ти, пречейки на REM фазата. Взимай ги само по изключение, като се консултираш с доктор. Говори с него и как да ги откажеш.

Наблягай на мелатонина

Взимай по една таблетка от 5 мг 20 минути до час преди сън. (Консултирай се с лекар, защото мелатонинът не се комбинира с някои лекарства).


Виж ощеНово в Cosmo