Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Днес празнуваме Световния ден на тоалетната

 

Оценка: (0/5)

 
 

На 19 ноември отбелязваме Световният ден на тоалетната.

Днес празнуваме Световния ден на тоалетната

Той е иницииран от ООН с цел повишаване осведомеността на хората по света по проблемите свързани с канализация и хигиенни условия, както и за необходимостта те да бъдат решени.

Днес 892 милиона души продължават да облекчават естествените си нужди на открито. Това води сериозни последствия за околната среда и тяхното здраве. Замърсените води, които по-късно консумират, причиняват заболявания като диария. Те са причина за смъртта на 361 000 деца на възраст под 5 години, на годишна база.

►►► 9 неща, които никога да не хвърляш в тоалетната

Концепцията за отпадъците не е присъща за природата. В природата, след края на жизнения си цикъл, ресурсите естествено се рециклират и запазват баланса. Според предложение на ООН от 2018 г., в някои случаи е достатъчно да се възпроизведат тези естествени цикли, за да се намери решение на някои от най-важните проблеми, свързани със санитарната защита в някои части на света.

Днес празнуваме Световния ден на тоалетната

Природата зове и ние трябва да чуем. Затова Фондация We Are Water се присъединява към кампанията „Когато природата зове, имаме нужда от тоалетна“. Фондацията организира конференция за обсъждане и представяне на решения за канализация, които работят в хармония с околната среда и дават възможност на общности да управляват отпадъците си с наличните ресурси.

Представени бяха и проекти, насочени към подобряване на санитарната ситуация навсякъде по света. Милиарди хора нямат тоалетни и не могат да отговорят подобаващо на естествения призив на своите физиологични инстинкти.

Тази липса на тоалетни означава, че в голям мащаб човешките изпражнения не се отвеждат или третират:

• 60% от световното население, около 4,5 милиарда души, няма тоалетна в домовете си;

• водата и почвата, които поддържат човешкия живот се замърсяват;

• 1,8 милиарда души пият вода, която може да бъде заразена с изпражнения.

►►► Важните причини, заради които ходиш до тоалетната твърде често

Санитарните решения, основани на самата природа, се използват най-много в екосистемите за третиране на човешките отпадъци, преди да се върнат в околната среда. Повечето от тези решения са насочени към опазването и управлението на растителността, почвите и влажните зони, включително реките и езерата.

Днес празнуваме Световния ден на тоалетната

Някои от тези решения са: Тоалетни с торище, което събира и обработва човешките фекални отпадъци от тоалетните и по този начин осигурява торове за земеделието. Създадени от човека влажни зони и тръстикови масиви, които филтрират отпадъчните води, преди да се върнат в реките.

До 2030 г. трябва да постигнем Целите за устойчиво развитие (SDGs), сред които Цел 6 (SDG 6) „Осигуряване на достъпност и устойчиво стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички“. Целта е да се осигури канализация за цялото население на планетата, намаляване наполовина на нетретираните води и увеличаване на повторното им използване.

Това са цели, за които работи и Фондация We Are Water. За съжаление, изглежда пътят до реализацията е все още дълъг. 

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo