Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Бързо на лекар: симптоми, които не са за подценяване

 

Оценка: (0/5)

 
 

Много от нас се отнасят меко казано безхаберно към здравето си.

Бързо на лекар: симптоми, които не са за подценяване

Времето, което никога за нищо не стига, милионите важни задачи, срещите с приятели... При всички тези обстоятелства понякога е трудно да намериш време да отидеш на лекар. Особено заради някакви дребни симптоми, както ти си мислиш.

Не, не те агитираме спешно да се подложиш на пълна диспансеризация заради обикновена хрема. Но има симптоми, които не са шега работа.

9 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваш

Внезапно появяваща се болка в корема, която продължава цяло денонощие

Бързо на лекар: симптоми, които не са за подценяване

Лекарите наричат състоянието „остър корем”. Всяко самолечение в този случай е опасно! Точно такава болка, обикновено доста силна, може да е първи симптом на апендицит, аднексит (възпаление на придатъците на матката – яйчници, маточни тръби), извънматочна бременност, спукване на киста на яйчника. Острият корем не е просто повод да посетиш лекарския кабинет, смело можеш да извикаш линейка. Ще те закарат в дежурния хирургичен стационар и ще ти направят обстойни изследвания.

Рязка промяна в теглото

Храненето ти и физическата ти активност са като преди, но изведнъж си започнала да отслабваш. Ще решиш, че това е повод за радост. Обаче лекарите в тази ситуация не са настроени толкова оптимистично. Намаляването на теглото може да е симптом на тиреотоксикоза – заболяване, при което щитовидната жлеза произвежда повишено количество хормони. А също можеш неочаквано да отслабнеш и заради продължителен стрес, преминал в заболяване на нервната система (лечението му е работа на психиатъра). Най-страшният вариант е онкологично заболяване. Увеличението на теглото без особена причина най-често е свързано с хипотиреоидизъм – намалени функции на щитовидната жлеза.

►►►8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Отичане на лицето, краката и ръцете

От сутринта приличаш на китаец пчелар, любимите ти обувки са ти тесни, а пръстените можеш да си ги свалиш само със сапун? Това може да е знак за проблеми с бъбреците или със сърцето. Сутрешното отичане на лицето често се смята за сравнително нормално, макар и според лекарите да е причина за безпокойство. Между другото, ако само лицето ти отича, си припомни дали скоро не си сменила крема или серума за лице. И козметиката може да е причина за задържането на течности.

Главоболие

Бързо на лекар: симптоми, които не са за подценяване

Трудно ще намериш човек, който дори веднъж не е имал този проблем. Но ако по принцип не си се оплаквала от главоболие и изведнъж то се появи, трябва незабавно да отидеш на лекар. А ако редовно те боли глава, трябва да обърнеш внимание на усилването на проблема. Вероятно си се сблъскала със силен стрес, повишено артериално налягане – отново само лекарят ще ти помогне да разбереш причините.

Уплътнени млечни жлези

От една страна, така нареченото „набъбване” на млечните жлези е физиологичен процес във втората фаза на менструалния цикъл. Но ако гърдите ти не просто леко увеличават размера си, а при това се появява дискомфорт и болезнено усещане, по-добре се обърни към лекар. Възможно е да става въпрос за хормонален дисбаланс или за развитие на една от формите на мастопатия.

►►►Разпознай сериозния здравословен проблем

Секрети от влагалището

По-точно промяна в миризмата, оттенъка (от бял на розовеникав), поява на следа от кръв в секрета. Неприятната миризма е признак за дисбактериоза на микрофлората на влагалището. Кървавите примеси могат да са симптом на нарушение в работата на органите на репродуктивната система.

Сърбеж и парене в областта на половите органи

Най-честата причина за тези симптоми е гъбичната инфекция. А развитието на гъбички в интимната зона може да бъде стимулирано от стрес и злоупотреба със сладко. Често сърбежът се предизвиква и от паразити, при това разнообразни. Като започнем от екзотични (те атакуват пътешественичките по екзотични страни) и стигнем до добре познатите ни глисти. Между другото, последните могат да се заселят не само в червата на хора, които не спазват хигиена. Всеки пътува с метрото, ходи по магазините – най-лесното е да хванеш глисти от обществените места.


Виж ощеНово в Cosmo