Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

9 важни въпроса за изпотяването и отговорите им

 

Оценка: (0/5)

 
 

Подмишниците – всеки ги има, но никой не желае да говори за тях.

9 важни въпроса за изпотяването и отговорите им

Защо не? Говоренето, дори по срамни въпроси, донася познание. 

7 звезди, които не искат да се обезкосмяват

Така че, нека дискутираме някои от най-важните въпроси около зоната на подмишниците и неизбежното изпотяване, което се случва там.

1. Защо се потя?

Първо, съществуват два вида жлези, които отделят два различни вида пот. Повечето жлези, които се намират по кожата са екринни – те контролират температурата на тялото и се намират по цялата му повърхност. Те секретират водниста течност без миризма, която се изпарява от повърността на кожата и охлажда тялото, когато е горещо.

Другият вид жлези са апокринните и тяхното предназначение не е толкова ясно. Повечето учени смятат, че потта, която се отделя от тях служи като феромон – миризмата, която отделяш, за да привлечеш потенциален сексуален партньор, за да маркираш територия или издадеш предупредителни сигнали към околните (да, също както правят животните).

►►► Виж тук кога жените спряха да си бръснат подмишниците?

2. Как да разбера дали не се потя прекалено много?

Ако потенето пречи на ежедневните ти дейности, не си сама. Проучванията в САЩ например, сочат, че 3% от населението страда от прекомерно изпотяване и при 1,5% то е локализирано в зоната на подмишниците. Неприятно. Въпреки че повечето от тези случаи са идиопатични, т.е. с неизяснена причина, някои от тях са резултат от наследственост.

Състоянието, наречено аксиларна хиперхидроза, се диагностицира в случаите, когато прекомерното, видимо изпотяване е налице за период от повече от 6 месеца. Трябва да са изпълнени и поне две от следните характеристики:

- Потенето засяга и двете подмишници.

- Потенето пречи на ежедневните дейности на пациента.

- Прекомерното потене е започнало преди 25-годишна възраст.

- Съществува фамилна обремененост.

- Потенето спира по време на сън.

- Ако два или повече от тези симптоми се отнасят за теб, консултирай се с лекар и обсъдете възможности за лечение.

Що се отнася до миризмата – твоето тяло няма как да не отделя поне малко миризма. Но ако точно твоята, хм, плаши хората, отново говори с лекар за варианти за лечение.

3. Добре, но как да спра потенето?

Потта се лее като из ведро? Ако не е резултат от усилено физическо натоварване, значи нещо не е наред.
Потта се лее като из ведро? Ако не е резултат от усилено физическо натоварване, значи нещо не е наред.

Първо, пробвай обичайните средства – дезодоранти и антиперспиранти. Стандартните формули се състоят от 8% до 19% активни съставки, но по-силните, които дерматологът ти ще изпише в случаи на хиперхидроза или иначе казано прекомерно изпотяване, са между 20%-25%. Имай предвид, че по-голямото количество алуминием хлорид и алкохол често води до кожни раздразнения.

Ако антиперспирантите не са достатъчно ефикасни, лекарят може да ти изпише средства за пиене през устата. Лошото е, че те имат странични ефекти от сорта на сухота в устата и замъгляване на зрението. При по-тежки форми на хиперхидроза се препоръчва и лечение с йонофореза – процедура, при която използва водата като проводник на ток, въвеждат се минерали в кожата, които удебеляват епидермиса и блокират пътя на потта.

За хората, които не се страхуват от игли са инжекциите с ботокс. Той спира сигналите от нервите до потните жлези. Точно както по-силните антиперспиранти, инжектирането му се препоръчва само при тежки случаи. Резултатите траят от няколко месеца до година, а самата процедура не е евтина (зависи от количеството ботокс и големината на третираните зони) и не се покрива от здравната каса.

Други пациенти търсят по-натурални начини за справяне с изпотяването – промивки с лайка, валериан и градински чай. Някои дори се спират на акупунктура.

►►► Виж тук как да останеш свежа през лятото!

4. Защо кожата на подмишниците е по-тъмна?

Щом забелязваш, че кожата ти в областта на подмишниците е по-тъмна от тази на останалите части от тялото, възможно е да страдаш от анактозис нигрикас – състояние, което предизвиква потъмняване на кожата, включително на тази на подмишниците. То причинява удебеляване на кожата, заради което тя изглежда по-тъмна, но това не означава, че самите кожни клетки са виновни. Обикновено се наблюдава при пациенти с наднормено тегло или в преддиабетно състояние (повишената секреция на хормона инсулин предизвиква засилено делене на клетките, съответно и на кожните, което води до удебеляването). Ако страдаш от анактозис нигрикас, но не си нито с наднормено тегло, нито диабетичка, може би си генетично рпедразположена.

Други вероятни причини за по-тъмната кожа под мишниците: екзема, затлъстяване, гъбични инфекции, промяна в нивата на хормоните или в приема на определени лекарства. Прекомерното излагане на слънце, очевидно също може да утежни положението.

5. Защо хората имат косми под мишниците?

Дали си решила да се обезкосмяваш или не е твое лично решение. Важното е без притеснение да вдигаш нагоре ръце, в моменти на щастие.
Дали си решила да се обезкосмяваш или не е твое лично решение. Важното е без притеснение да вдигаш нагоре ръце, в моменти на щастие.

Те са там с цел! Те ограничават търкането между горната и долната част на ръката, покрива част от тялото, където се намират жизненоважни артерии и спомагат за задържането на феромоните.

6. Тогава... трябва ли да ги бръсна?

Не е необходимо. Няма никакви медицински причини да премахваш окосмяването в тази зона. Ако искаш да го правиш по естетически причини, няма проблем. Но ако отказваш да се бръснеш, недей да позволяваш на никого да ти казва, че е нехигиенично.

Съществува това грешно твърдение, че щом човек е обезкосмен, значи е по-чист. Но това не е вярно, стига да се къпеш редовно. Мъжете си слагат дезодорант, не се бръснат подмишниците и все пак не миришат. Няма причина жените да не могат да правят същото.

►►► Виж тук всичко, което трябва да знаеш за бръсненето!

7. Окей ли е да споделям самобръсначката си с някой друг?

Ако си взела решение да бръснеш подмишниците си, има няколко важни правила, които да спазваш. Първо, никога недей да споделяш самобръсначката си. Дори в случаите, когато си забравила своята, най-добрата ти приятелка те помоли да вземе твоята за малко. НИКОГА. Достатъчно лошо е, че собствената ти самобръсначка е дом за твоите мъртви кожни клетки и бактерии.

8. Защо имам обрив?

Говорейки за бръснене, малките бели неравности, които се появяват под мишниците ти, вероятно са резултат от неправилно обезкосмяване. Бъди сигурна, че подменяш ножчетата на самобръсначката достатъчно често. Старите ножчета, където са е заселило доволно количесто бактерии, могат да предизвикат възпаления или фоликулит. Друга важна подробност е да не се бръснеш на сухо. Винаги измивай ножчетата между две бръснения, за да са максимално чисти, а не задръстени от мъртви кожни клетки, продукти за бръснене и косми (колкото по-чисто е ножчето, толкова по-късно ще се изтъпи).

Освен тези грешки, причините за обрива ти може да са по-неприятни. Дерматит, псориазис, кандидаза, алергия към сапуна или душ-гела. И тук е редно първо да се консултираш с лекар, който най-точно ще установи причините.

9. Открих бучка, но тя не е върху гърдите ми, а върху подмишниците. Трябва ли да отида на лекар?

Да. Това може да бъде доброкачествен тумор или киста, червен сигнал за наличие на инфекция или рак, който се появява под формата на уголемен лимфен възел. По-добре да се изследваш, отколкото да съжаляваш после. Тичай към лекарския кабинет незабавно!


Виж ощеНово в Cosmo