Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

9 причини, заради които може да имаш лош дъх

 

Оценка: (0/5)

 
 

Ето 9 изненадващи причини, заради които може да страдаш от лош дъх!

9 причини, заради които може да имаш лош дъх

Когато току-що си изяла сандвич с лук и сирене или се събуждаш след тежка вечер, препила с джин, е нормално дъхът ти да бъде леко ...неприятен. Но какво ще кажеш, ако тъкмо си измила зъбите си, не си яла нищо с остра миризма и все пак усещаш, че дъхът ти е особен?

1. Дехидратирана си

Не е нужно отново да проповядваме добродетелите на това да приемаш препоръчителната дневна доза вода. Да поддържаш доброто състояние на кожата си е ясна причина. Но хидратацията е изключително важна за храносмилането и е основния начин да избегнеш лошия дъх. Бактериите, които живеят в устата се умножават, когато тя изсъхне. Много от тези бактерии са безвредни, но някои могат да бъдат източник на упорита халитоза. Дехидратацията води до намаляване на производството на слюнка, която се бори с много от тези бактерии.

10 храни, заради които зъбите ти пожълтяват

2. На нисковъглехидратна диета си

Ограничаването на въглехидратите и увеличаването ан протеините може да бъде основен фактор за това да имаш лош дъх. Това е така, защото тялото разгражда мазнините за производство на енергия и създава кетони. Един от тези кетони - ацетон, се отделя от тялото чрез урината и дъха ти.

3. Пропускаш хранене

Постенето и дори нередовното хранене също може да има отрицателно действие върху дъха ти. Каквато и да е причината да пропускаш хранене, в тези случаи устата намаля производството на слюнка. Без влагата в устата, езика и небцето могат да се размножат милиарди допълнителни бактерии, водещи до появата на лош дъх. 

4. Противозачатъчни таблетки

Някои лекарства, включително хапчетата за контрол ан раждаемостта, могат да променят начина, по който тялото се справя с определени бактерии. А в устата ти това означава повишен риск от заболяване на венците (лошият дъх е свързан с това).Това не е причина да се откажеш от тях, но трябва да се обърнеш към личния си лекат, ако продължи прекалено дълго време или имаш други притеснения. 

9 причини, заради които може да имаш лош дъх

5. Ти си с наднормено тегло

Изследвания показват, че колкото повече тежиш, толкова по-вероятно е да имаш лош дъх. Факторите за затлъстяване могат да бъдат свързани с парадонтални заболявания и съответно с лош дъх.

►►►Разпознай сериозния здравословен проблем

6. Дъвчeш твърде много дъвка

Усилията на челюстта ти са насочени върху дъвченето на дъвка за свеж дъх, но ако прекаляваш, може да има противоположния ефект. Повечето дъвки съдържат скрити захари, които служат за храна на бактериите, причиняващи лош дъх. Така че в крайна сметка може да влошиш ситуацията. Захарта, която остава в устата продължителен период от време, може да доведе до натрупване на лепкава плака върху зъбите. Рова също насърчава размножаването на бактериите. 

7. Имаш "сухота в устата"

Това е действително състояние и няма общо с махмурлука. Слюнката съдържа естествени антимикробни средства, които ни предпазват от много бактерии. Те процъфтяват и се размножават в топла и суха устна кухина. След като тези микроби придобият сила, имунната система използва наличните източници за борба с нашествениците, като по този анчин ни прави по-слаби в борбата с друга атака от микроби. Има много причини, заради които сухотата в устата се превръща в проблем. Понякога това се дължи на възрастта, но може да се предизвика от лекаства, тютюн, кафе, алкохол и други.

9 причини, заради които може да имаш лош дъх

8. Имаш инфекция на синусите

Синузитът предизвиква излишък от слуз, която може да се натрупа в гърлото или задната част на носа. Често тази слуз се оттича в гърлото, където живетя "бактериите на лошия дъх". Тя покрива тези бактерии и ги храни с аминокиселини, цистеин и метионин, а това води до бързо появяване на халитоза.

9. Страдаш от диабет

Често лошият дъх е индикатор, че имаш здравословен проблем. Включително за диабет тип 1 и тип 2. Диабетиците са изложени на риск от сухота в устата. Патологичното производство и/или абсорбация на инсулин може да намали производството на слюнка. За да го избегнеш взимай медикаменти според указанията, поддържай здравословно тегло и се храни правилно. Редовно наблюдавай нивата на инсулина.


Ново в Cosmo