Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

 

Оценка: (0/5)

 
 

Оказва се, че има някои изненадващи фактори, от които зависи в колко добра форма ще сме. 

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Ето кои са и как да ги използваме, ако ни действат добре, или пък как да се предпазим, ако ни вредят.

Всички знаем, че доброто хранене, качествената почивка и редовните физически упражнения са изключително важни, за да сме здрави и дълголетни. Но има неподозирани от нас неща, които влияят на здравето ни – някои положително, а други - отрицателно. Те могат да са изненадващи, като например на коя страна спим или какъв домашен любимец имаме. Предлагаме ти 8 нови наблюдения на учените.

Хороскоп на слабите ти места

1. Силата на ръкостискането ти

Тя може да подсказва недиагностицирани диабет или високо кръвно налягане.

Силата на ръкостискането ти е показателна за нивото на мускулна маса в организма ти. Колкото по-малко е то, толкова по-високо е нивото на телесни мазнини, а запасите от тлъстинки са силно предразполагащи към развитие на диабет и/или хипертония.

Какво е решението?

Да се поддържа здравословно тегло е много важно, но не е достатъчно. Нужно е да има и добър баланс между мускулната маса и мастната тъкан в организма. Ако нивото на мускули в твоя организъм е здравословно, а мазнините не са завишени, то ти ще се чувстваш силна и ръкостискането ти няма да е вяло и отпуснато, а ще демонстрира енергичност и сила. Ако ти направи впечатление, че имаш проблеми с отварянето на капачки на буркани с ръка, не е лошо да направиш проверка на кръвното си налягане, както и на нивата на холестерол и глюкоза в кръвта си.

2. Раждането на бебе

Това може да намали риска от развитие на рак на яйчниците.

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Според проучване на британски учени, износването и раждането на дете намалява с 20%опасността от гинекологичното злокачествено заболяване. С всяко следващо бебе рискът спада с още 8 %. Продължителната овулация предразполага към развитие на рак на яйчниците, така че всичко, което възпира организма от производство на зрели яйцеклетки, като бременност, кърмене, прием на противозачатъчни таблетки – намалява риска от това заболяване.

Какво е решението?

Поддържането на здравословно тегло също може да те предпази от коварната болест. Според проучвания, затлъстяването е сериозен фактор, който също води до повишен риск от развитие на рак на яйчниците.

►►►Разпознай сериозния здравословен проблем

3. Позата в съня

Тя може да предпази здравето на мозъка.

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

По време на сън мозъкът премахва натрупванията на отпадъчни продукти, които се свързват с риска от неврологични заболявания като паркинсон и алцхаймер. Този процес на детоксикация е по-ефикасен, ако спиш на една страна.

Какво е решението?

За да съумяваш да спиш в правилната позиция, можеш да използваш възглавници, които да ти служат като бариера срещу обръщане по гръб или по корем – ако това са твоите любими позиции за спане. Най-добре би било да спиш на лявата си страна, защото така ще имаш допълнителни бонуси – тази позиция на тялото намалява риска от храносмилателни неразположения и киселини.

►►►Как да укрепиш имунитета си: 10 необичайни съвета

4. Кръвната ти група

Тя е важна за риска от инфаркт, сърдечносъдови заболявания и диабет.

Хората с нулева кръвна група са по-малко застрашени от диабет тип 2 и инфаркт, в сравнение с тези, които са с друга кръвна група. Смята се, че това е защото обикновено в кръвта с нулева група има по-малко холестерол и глюкоза, а и се свързва с по-малък риск от високо кръвно налягане.

Какво е решението?

Добрата новина е, че кръвна група 0 е най-често срещаната, така че мнозина печелят от нейните позитиви. Но каквато и да е кръвната ти група, не бива да пренебрегваш здравословното хранене и редовните физически упражнения като незаменима превенция срещу сърдечносъдови заболявания и диабет.

5. Цветът на очите

Влияе на шанса да имаш проблеми с алкохола.

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Според проучвания, хората със сини очи пият повече алкохол от тези с кафяви. Затова се смята, че сред синеоките има и повече алкохолици.

Какво е решението?

Можеш да се предпазиш чрез самоконтрол – да осъзнаваш какво и по колко пиеш и как ти влияе. Ако често посягаш към алкохол, за да си оправиш настроението или за да релаксираш, помисли за други занимания, с които да отпускаш след напрегнат работен ден. Добре е да имаш повече приятели, с които да излизаш заедно и да правиш неща, които са ти интересни и те радват, без това да включва консумация на алкохол. Следи сама себе си колко пиеш. Не е разумно да приемаш повече от две питиета на ден и е добре да имаш поне два дни в седмицата без консумация на спиртни напитки.

6. Ръстът

Височината ни има значение за риска от сърдечносъдови проблеми.

По-ниските хора са по-застрашени от тези болести, това се твърди в изследване на британски експерти. Според техните данни, хората, които са високи 152 см, са с 32% по-застрашени да развият сърдечносъдово заболяване от тези, чийто ръст е 170 см.

Какво е решението?

Не бива все пак да се приема, че ниските хора задължително ще имат сърдечни проблеми. Независимо от ръста, който ни е природно заложен, всеки от нас трябва да се грижи за здравето си и да се стреми да го пази и подобрява с разумно балансирано хранене, спорт и отказ от цигари.

7. Месецът, в който си родена

Рождената ни дата има отношение към риска от всякакъв вид заболявания.

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Скорошно американско проучване свързва 55 различни болести с месеца, в който е роден даден човек. За родените в северното полукълбо, например, се смята, че мартенските бебета са предразположени към сърдечни проблеми. Юлските рожденици пък са с висока вероятност да развият астма, докато най-много засегнати от Синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност има сред ноемврийските бебета.

За родените в южното полукълбо – австралийски учени са установили, че бебетата, проплакали през месеците април, май и юни, живеят по-дълго от родилите се в месеците октомври, ноември и декември. Депресията пък се счита за по-популярна сред тези, които имат рожден ден в месеците от септември до ноември.

Какво е решението?

Тъй като няма как да промениш датата си на раждане, може единствено да си бдителна за ранните симптоми на заболяванията и да се консултираш със специалист при евентуални притеснения.

8. Видът на домашния любимец

Изборът ти на домашен любимец може да има значение за цялостното ти здраве и за зрението ти.

8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Хората, които имат кучета, се движат повече, прекарват повече време с други хора и са в по-добра умствена кондиция от стопаните на котки. Най-изненадващото е, че имащите кучета са с по-нисък риск от развитие на глаукома, сравнено с тези, които отглеждат писанки. Предполага се, че антитела, които се формират срещу алергия от котки, може всъщност да вредят на очния нерв.

Какво е решението?

Все пак това са изводи само от едно изследване, така че предположенията тук са повече от доказателствата. Редовните очни прегледи, особено с напредване на възрастта, са най-важната защита на доброто зрение. 


Виж ощеНово в Cosmo