Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 промени в тялото ти при спирането на алкохола

 

Оценка: (0/5)

 
 

От малки ни се повтаря за необратимите последици, които алкохолът има върху тялото ни.

7 промени в тялото ти при спирането на алкохола

От университета повечето от нас разбират на практика какво означават всички те. Не е проблем понякога на празник да изпиваш чашка, проблем е, ако чашката е по-задължителна и от вечерята.

Никой не иска да те плаши, но според биохимиците негативното влияние на алкохола може да включва много неща – от възпалителни процеси на органите ти до потенциално разрушение на твоето ДНК. Прекаленото пиене може да те подложи на риск от някои видове рак, диабет, заболявания на дробовете. И все едно това е малко, специалистите посочват и други съпътстващи пиенето неволи – лошо настроение, глад за сладко, излишество на калориите, недобър сън, суха кожа и липса на концентрация.

Ще кажеш, че това са глупости. Но има светлина в тунела. Нашите тела могат да се възстановят от негативното влияние на алкохола с голяма бързина. Говорим за часове. И колкото по-дълго не пиеш, толкова по-здраво ще става тялото ти, а кожата по-блестяща.

За да е по-нагледно всичко, направихме времева схема, по която да се ориентираш какво ще стане с тялото ти след тази последна чаша розе. В нея ще видиш как се променя то след ден, седмици, месеци.

Как се напиват различните зодии

1 час след спирането

Тогава тялото ти превключва на детоксикиращ режим, за да изчисти алкохола от кръвоносната ти система и предотврати отравянето на организма ти. Един час след последната чашка дробовете ти започват да работят по-учестено. Панкреасът ти започва да изработва повече инсулин, което предизвиква силен въглехидратен глад.

7 промени в тялото ти при спирането на алкохола

12-24 часа след спирането

Нивата на кръвната ти захар са нормализирани. Ако обаче се втурнеш посред нощ за сладко, може да задвижиш гликемично виенско колело, което може да се върти с дни. Затова изхвърли и замени всичко нездравословно с плодове и зеленчуци за деня на махмурлука. Ще бъдеш и дехидратирана, затова се запаси и с вода. Сложи и лимон за по-приятен вкус.

►►►ВИЖ ТУК: 10 истини за алкохола, които не знаеш!

48 часа след спирането

На този етап тялото ти преминава през най-голямото препятствие от детоксикацията. В зависимост колко си пила ще усещаш главоболие и треперене. Но най-страшното е минало.
Малко помощ: Лекувай остатъчната болка в главата с масаж на слепоочията с масло от лавандула.

72 часа след спирането

Всички ефекти от махмурлука сега официално са извън системата ти. Гладът ти за въглехидрати отшумява. Чувстваш се на себе си физически и емоционално.

7 промени в тялото ти при спирането на алкохола

1 седмица след спирането

Започваш да спиш по-дълбоко, от което физическата и емоционалната ти енергия нараства. Кожата ти започва да изглежда по-свежа, защото възстановява хидратацията си. Състоянието и се подобрява и неща като пърхут, екземи и розацея започват да отшумяват.

1 месец след спирането

Мазнините в черния ти дроб намаляват с 15%, увеличавайки възможността му да филтрира токсините и да ги изхвърля от тялото. Забелязваш и намаляване на тлъстините в корема. Кожата ти сияе.

7 промени в тялото ти при спирането на алкохола

Една година след спирането

Година след последното ти пиене си загубила средно 6 килограма от теглото си и талията ти е по-малка значително. Рисковете от рак на устата, дробовете и гърдите е намалял.

Финансово погледнато, ако веднъж седмично харчиш 30 лева за пиене, спестяваш 1560 лева. Не е зле, нали?


Виж ощеНово в Cosmo