Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 начина да предотвратиш врасналите косми

 

Оценка: (0/5)

 
 

Няма нужда да ти обясняваме, колко болезнени и неприятни са врасналите косми.

7 начина да предотвратиш врасналите косми

Причината за появата им е, че космите започват да растат под повърхността на кожата (завиват се на обратно), а не върху нея. Последиците са ти печално ясни – сърбеж, зачервяване, възпаление, събиране на гной. Гадост!

Промяната на интимната прическа през годините

И така, как да предотвратиш развитието на подобно „чудовище“? Ето всичко, което трябва да знаеш...

1. Ексфолирай се често.

Една от най-честите причини за врасналите косми е запушване на корените на фоликулите с мъртви кожни клетки. Това запушване може да накара космите да растат настрани, а не нагоре. Регулярната екфолиация на тялото (веднъж седмично) ще попречи на натрупването на кожни клетки по повърхността на кожата.

2. Замисли се дали да не премахваш окосмяването с депилатоарни кремове.

Бръсненето е най-голямата предпоставка за враснали косми. Причината е, че със самобръсначката отрязваш косъма под остър ъгъл, който по-късно лесно се впива в кожата. Най-лесният начин това да не се случва е просто да спреш с бръсненето. Но не и с обезкосмяването – довери се на далеч по-безпощаден метод – депилатоарните кремове, които оставят кожата гладка като коприна.

►►► Виж тук 6 грешни мита за бръсненето и кола маската

3. Ако все пак се бръснеш, използвай много остро ножче.

7 начина да предотвратиш врасналите косми

Запомни едно нещо – ножчетата на самобръсначките трябва да се сменят (но не веднъж на половин година, а в мига, в който забележиш, че вече са по-тъпи). Иначе винаги се случва едно и също – изкушиш ли се да се пресегнеш към онази самобръсначка в ъгъла на душ кабината, която стои там от векове, на другия ден тялото ти е покрито със сърбящ обрив. Решила си да се бръснеш – добре. Но винаги го прави с най-острата самобръсначка!

4. Не забравяй за крема за бръснене.

Щом използваш самобръсначка, от голяма важност е да откриеш добър крем за бръснене. Той ще ти подсигури онова допълнително хлъзгане, което ти е необходимо, за да се движат ножчетата по кожата ти като кънкьори на лед. Спри се на пяна без алкохол и за чувствителна кожа, за да избегнеш изсушаването.

7 звезди, които не искат да се обезкосмяват

5. Обезкосмявай се в правилната посока.

7 начина да предотвратиш врасналите косми

Бръсненето в обратната посока означава, че всеки косъм ще бъде срязан с по-остър ъгъл, което ни води отново към точка 2 – повишен риск от поява на враснали косми. Запомни да се бръснеш по посока растежа на косъма.

►►► Виж тук 5 гадни последствия, ако не си сменяш самобръсначката

6. Третиране след бръснене.

Много добър избор е третирането на кожата със салицилова и гликоликова киселина, познати със способността си да разграждат натрупалите се мъртви кожни клетки и да предотвратят запушването на порите, съответно появата на враснали косми. Ако кожата ти е раздразнена след бръсненето, пробвай успокояващи съставки като масло от лавандула.

7. Ако все пак ти се появи враснал косъм...

Направила си всичко правилно, но една гадна червена подутина те „гледа“ подло. Първо, избегни изкушението да я стиснеш или разчоплиш, тъй като има вероятност да натиснеш косъма още по-надолу или да разпространиш предизвикващи възпаление бактерии.

Често можеш да оставиш врасналия косъм и той ще изчезне сам. Но ако косъма е близо до кожната повърхност (виждаш го), тогава опитай да го измъкнеш със стерилизирана игла или пинсети. 


Виж ощеНово в Cosmo