Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 факта за антидепресантите

 

Оценка: (0/5)

 
 

Депресията е заболяване, нуждаещо се от лечение.

7 факта за антидепресантите

Така се получава, че към депресията се отнасяме като към някакъв каприз – човек няма какво да прави, отпуска се и ето я депресията. По-добре да се стегне и да свърши нещо. А лекарите отдавна са признали депресията за заболяване, нуждаещо се от лечение, доколкото то влияе пагубно на важните сфери от живота: личната, социалната, трудовата, а и може да предизвика сериозни заболявания на различни системи на организма.

Хороскоп на слабите ти места

А колкото до антидепресантите, ние сме сигурни, че това не е за нас, ние сме нормални, всеки може да си тъгува. Затова е нужно разяснение – какво е това антидепресант, кога се предписват и защо не трябва да се страхуваме от тях. Според прогнозите на Световната здравна организация до 2020 година депресията ще е една от първите три причини, влияещи на нетрудоспособността. Основните и симптоми са – загуба на интерес към това, което преди е вълнувало, понижаване на чувството на радост без особен повод и причина, нежелание да се общува с хора, усещане за загуба на енергия, нарушение на съня (по-къс или по-дълъг), промяна в апетита, физическа отпадналост и т.н. Така че, дори и да имаш само три от тези признака, не ги пренебрегвай, а се обърни към квалифициран психолог или психотерапевт, а в случай на нужда от прием на антидепресанти не се притеснявай, защото…

Антидепресантите винаги се избират внимателно от лекар

Не са от тези средства, които се предписват на всички еднакво. Докторът отчита много фактори (степен на депресията, възраст, начин на живот, съпътстващи заболявания и други) преди да назначи медикаментите.

►►►ВИЖ ТУК: Какво да правиш, ако си се изморила от живота!

Антидепресантите нормализират нивото на серотонин

Серотонинът неправилно се нарича хормон, а това е невромедиатор – вещество, което предава импулси между нервните клетки и директно влияе на нашата способност да се радваме и възприемаме позитивните страни на живота.

Антидепресантите са нехормонални препарати

Чувайки нещо за серотонин, много хора решават, че антидепресантите са хормони, а до хормони „по-добре да не се стига”. Но това не са хормонални препарати, а за въздействието им виж предишната точка.

Антидепресантите не предизвикват зависимост

Често ни се струва, че докторът ни предписва твърде дълъг курс на лечение, и когато се почувстваме по-добре, смело спираме да пием лекарствата. Заради подобни особености се е появил и митът, че антидепресантите водят до зависимост. Работата е в това, че процесите в нервните клетки не протичат бързо, и за да се нормализира нивото на серотонина, трябва да се пият антидепресанти средно половин година, постепенно намалявайки дозата под лекарско наблюдение.

Ако се спре приемът им при първите признаци на подобрение, депресията отново ще набере сили.
Ако се спре приемът им при първите признаци на подобрение, депресията отново ще набере сили.

Антидепресантите няма да те превърнат в зеленчук или заек с батерии

Всяко лекарство си има странични ефекти и антидепресантите не правят изключение. Пиейки антидепресанти, ще продължиш да водиш същия живот – ще работиш, ще караш автомобил, ще спортуваш.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Антидепресантите не е необходимо да се пият непрекъснато

Пълноценен курс на лечение с тях ефективно решава въпроса. Но има и уговорка: някои хора са склонни към хронична депресия и може да се нуждаят от по-продължителни курсове на лечение.

Хората, приемащи антидепресанти, са повече, отколкото си мислиш

Депресията е в списъка на петте най-разпространени заболявания и много хора я лекуват успешно. Затова ако са ти предписали антидепресанти, не мисли, че си изключение. Може някой от приятелите ти също да се лекува, но от срам да не споделя това с теб.

И накрая – съвет за избягване на депресията

Профилактиката и прилича на профилактиката на много други заболявания: трябва да се съблюдава режим на хранене, да се редува работа с почивка. И е много важно да се радваш! Например, на добре свършена работа, малка почивка, общуване с интересни хора, време, прекарано с близките и семейството. И най-важното – започни да избягваш перфекционизма.


Виж ощеНово в Cosmo