Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

6 сигнала, че цикълът ти е наистина тежък

 

Оценка: (0/5)

 
 

Време е да спреш да страдаш в мълчание!

6 сигнала, че цикълът ти е наистина тежък

Първото и най-важно нещо - няма такова нещо като нормален цикъл. Средно тялот ти губи между 30 и 90 мл. течност всеки път, но това отделяне на лигавицата на матката може да повлияе на различните жени по различен начин. Някои нямат такива болки и цикълът трае няколко дни, докато за други портите на ада се отварят и не се затварят в проължение на 7+ дни (съчувстваме ви искрено).

Обичайно е да изпитваш някаква болка, неудобство, дискомфорт..да се наложи да изпиеш обезболяващо или вечерта да си останеш вкъщи, свита на топка вместо да излезеш с приятелки.

Въпреки това за някои жени менструацията е силно инвалидизираща. Тук са 6 признака, че цикълът ти е наистина тежък и се нуждаеш от помощ. Време е да спреш да страдаш в мълчние. 

11 храни, които ще облекчат менструалните болки

1. Ти кървиш през защитата, която използваш

Препоръчително е да сменяш превръзката си на всеки 3-4 часа, а тампона на всеки 4-8. Ако дори един час не може да останеш с една и съща превръзка (без да подгизнеш и да пропие през нея) и ти се налага да слагаш двона защита (и тампон и превръзка едновременно) или пък да тичаш постоянно до тоалетнатато това е симптом, че цкълът ти е наистина тежък и може да доведе до анемия и редица здравни проблеми. Говори с твоя лекар, който може да те посъветва как да се справиш с проблема като, например, промяна на контрацепцията. И винаги търси медицинска помош в случай, че забелязваш големи кръвни съсиреци при менструация.

2. Болката е толкова голяма, че винаги трябва да си взимаш отпуск

1/3 от жените признават, че болката ги кара да се чувстват депресирани, а на 14% се е случвало да не ходят на работа заради цикъла. Все пак, ако трябва да си стоиш вкъщи всеки път по време на менструация, болката може би е индикатор за ендометриоза, така че не забравяй да проверяваш състоянието си и попитай твоя лекар за възможностите за облекчаване на болката.

►►►ВИЖ ТУК: 30 откачени мита за менструацията от цял свят!

3. Кара те да повръщаш или имаш силно главоболие

Болката не винаги се ограничава до корема ти. Може да получиш главоболие, гадене или болки в други области на тялото като бедрата или гърба и най-вероятно ще имаш много по-голяма нужда от тоалетна (също). За съжжаление голяма част от жените смятат тези симптоми за нормални, но трябва да се консултираш с професионалист, ако цикълът ти те кара да се чувстваш като болна, повръщаш или имаш главоболие дори, когато си взела болкоуспокояващо.

4. Цикълът ти трае седмици наред

Особено тежкия дълъг цикъл е известен в медицината като менорагия и често е в резултат от хормонален дисбаланс, но също така може да е следствие на нарушения в кръвосъсирването, тазова възпалителна болест, миома, кисти...Провери и намери основната причина. За да помогнеш на твоя лекар да те диагностицира правилно, си води календар на цикъла - кога е по-слаб и кога - тежък. Описвай и всички други симптоми като треска, гадене или болезнени спазми. 

По-цялостната информация ще осигури по-ефективно лечение.
По-цялостната информация ще осигури по-ефективно лечение.

5. Кървиш, когато не си в цикъл

Има много различни причини за кървене между отделните менструации.Те могат да преставляват въпроси, които се нуждаят от по-нататъшно разглеждане, като полово предавани болести, рак на маточната шийка, ендометриални полипи..Не изпадай в паника, защото е възможно и да не е нищо сериозно. Но все пак отиди на лекар. 

6. ПМС е извън контрол

Не говорим за това, че ставаш прекалено раздразнителна, караш се  с гаджето ти по-често или си хапваш повече сладко. Тежкият предменструален синдром може да бъде симптом на предменструална дисфолия (среща се само при 3-8% от жените). По време ан своя цикъл страдащите имат екстремни промени в настоението, устойчиви чувства на тъга и безнадеждност, повишена раздразнителност и гняв и много ниско самочувствие. Това състояние може да изисква помощ от спецалист по психично здраве. Ако разпознаваш тези емоции в себе си, обади се на твоя лекар, който да те насочи към правилните хора. Ще се чувстваш по-добре.


Виж ощеНово в Cosmo