Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

6 притеснителни факта за кофеина

 

Оценка: (0/5)

 
 

Всички ползи отслабват при редовна употреба на кофеин.

6 притеснителни факта за кофеина

Коя е най-голямата, най-малко регулирана и най-непозната дрога, търгувана в Америка? Кофеинът. В книгата си Caffeinated, разследващият репортер Мъри Карпентър навлиза дълбоко в света на този стимулант. Авторът твърди, че подценяваме почти всичко, свързано с кофеина: присъствието му във всекидневието ни, ползите му за здравето ни, отрицателното му влияние върху тялото ни. Карпентър показва в книгата си интересни и понякога изненадващи зависимости.

►►►ВИЖ ТУК: Всичко, което трябва да знаеш за кафето!

Кофеинът ни кара да се държим като лабораторни мишки

„С кофеина – в кафето и чая специално – хората развиват много устойчив модел”, казва Карпентър. „Те го поемат сутрин и след това следобед, когато се почувстват отпаднали. Това е предвидима реакция, нещо като мишка, която започва да нервничи преди да и се даде следващата доза”. Тези модели така се вкореняват в нас, че дори не помним преди колко време не сме ги следвали. „Минават месеци, години, дори десетилетия без хората да пропуснат прием на кофеин и за един ден, което показва какво огромно влияние има върху нас”, казва той.

Кафето съдържа много повече кофеин от газираните напитки

6 притеснителни факта за кофеина

„Повечето кенчета кофеинови напитки съдържат от 35 до 40 милиграма кофеин”, казва Карпентър. „Дори ако пиеш по пет на ден това пак няма да е близо до кофеина, който поглъщат хората, които пият кафе. Кофеинът в кафето е по-концентриран, така че дори 100 гр слабо кафе има почти дойно повече от кенче с газирана напитка. Енергийните напитки са нещо съвсем различно.

Една чаша на ден е достатъчна, за да се пристрастиш

„От проучвания знаем, че повечето хора, които редовно консумират 100 мг кофеин на ден, биха изпаднали в абстиненция, ако спрат изведнъж”, казва Карпентър. Това са една или две чаши кафе, в зависимост колко е силно или три кенчета газирана напитка с кофеин. Как влияе кофеинът на организма ти зависи от теглото ти, генетичната обусловеност и много други фактори. Пушачите, например, усвояват кофеина по-бързо и затова им трябва повече, за да изпитат чакания ефект.

►►►ВИЖ ТУК: Какво разкрива сутрешното ти кафе за теб!

Прекаляването с кофеин може да причини проблеми

Един от най-честите проблеми, свързани с прекаляването с кофеин, е безсънието. Но това наистина зависи от човека. Някои пият кафе преди лягане и спят като бебета. Други, ако изпият кафе след вечеря, ще лежат с туптящо сърце и безпокойство. Кофеинът предизвиква възбуда, което се превръща в проблем, защото в края на деня трябва да удариш спирачки и да заспиш. Някои пият бира, други хапчета, а на сутринта отново ударна доза кофеин, за да запалят.

Лесно е да се изгради устойчивост към кофеина

6 притеснителни факта за кофеина

Ако оставим негативните ефекти настрани, има причина да използваме кофеин и да сме зависими от него. „Кофеинът е наистина ефективен и мощен, когато става въпрос за повишаване на мозъчната активност и съсредоточаването”, казва Карпентър. Проучвания показват, че влияе положително и на физическото състояние. Всички тези ползи, обаче, отслабват при редовна употреба на кофеин. „Повечето хора изграждат резистентност и кафето, което пиеш днес, не ти влияе така, както първата чаша, която си изпила. Например, алкохолиците могат да спрат да пият с години, но в момента, в който отново се върнат към чашката, се връщат в проблемната зона. „С кофеина можеш да рестартираш прага си доста бързо, ако спреш да го пиеш само една седмица”, казва Карпентър. „Ще минеш през абстиненция, но когато пак се върнеш към него, ще усетиш прилив на енергия, по-голям от този, който си изпитала преди да го откажеш”.

Естественият кофеин не е по-добър от синтетичния

„Това е същия химикал, независимо дало е добит от растения, в които съществува, като гуараната или ядки кола, или е синтезиран в лабораторни условия”, казва Карпентър. „Синтетичният е по-евтин и по-широко разпространен. Но ако и двата са чисти, естествено полученият и химичният трябва да имат еднакъв ефект. Естественият не превъзхожда с нищо химичният, по-скоро трябва да те притеснява дали кофеинът ти идва от плантация в Китай.”


Виж ощеНово в Cosmo