Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

12 неща, които очите казват за здравето ти

 

Оценка: (0/5)

 
 

Очите не са само прозорец към душата – те могат да ти подскажат и здравословните ти проблеми.

12 неща, които очите казват за здравето ти

Промени в състоянието на очите могат да бъдат сигнал за проблеми със зрението, диабет, стрес, дори отлепяне на ретината. Освен това, повечето от тези неща можеш да забележиш и сама, стига да знаеш какво да гледаш.

1. Можеш да имаш инфекция.

Носиш ли контактни лещи, вместо очила? Гледай за бели точки по роговицата ти (прозрачния пласт, покриващ очната ябълка). Инфекциите често се срещат при хора, които носят лещи.

2. Прекалено си стресирана.

Стресът се проявява по безброй начини и един от тях е трепването на окото. То е по-скоро дразнещо, отколкото притеснително, но е знак да забавиш темпото и да откриеш начини за намаляване на стресовите фактори в живота ти.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

3. Можеш да имаш диабет.

Замъгленото зрение обикновено сигнализира за нужда от очила, но може да сигнализира и за други промени в организма. Те са свързани не само с проблеми със самите очи (като катаракта), но и със сериозни болести – например диабет. Дори да нямаш проблеми със зрението, очният ти лекар би трябвало да разпознае, че имаш диабет по нередности в състоянието на ретината.

7. Ретината ти може да е в опасност.

12 неща, които очите казват за здравето ти

Нали се сещаш за малките черни точици, които понякога се появяват пред погледа ти? Те се наричат плаващи точки и макар да са сравнително често явление, не бива да бъдат подценявани. Ако броят им внезапно се покачи, това може да е знак за отлепяне на ретината.

4. Холестеролът ти е твърде висок.

Ако забележиш, че около ириса ти се е оформил бял пръстен, тогава е време ад посетиш както очния, така и личния си лекар. Макар точно тази промяна в цвета да е често срещана при напредване във възрастта, тя може да сигнализира за твърде високи нива на холестерол и триглицериди – те от своя страна водят до инфаркт.

►►► 49 здравни трика, които наистина работят

5. Кръвното ти налягане е твърде високо.

Освен че повишава риска от инфакрт и инсулт, оставеното без лечение кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината, заболяване познато като ретинопатия. Ти не можеш да видиш ефектите в огледалото, но лекарят ги забелязва при преглед. Още една причина да ходиш на годишни прегледи при околоочен лекар – те могат да спасят живота и зрението ти.

9. Прекалено много се печеш на слънце.

12 неща, които очите казват за здравето ти

При някои хора се забелязва оформяне на жълтеникаво или червеникаво оцветяване в бялата част на окото, наречено пингуекула. Много малък процент от тези образувания са ракови, но повечето не са. Какво ги причинява? Наблюдават се най-вече при хора, които прекаляват с излагането на слънце и могат да бъдат сравнение с мазолите по кожата.

Най-бруталните слънчеви изгаряния, които ще те шокират

6. Имаш алергии.

Ако очите ти са супер сухи и кожата около тях изглежда подута, вероятно прекаляваш с търкането на очите без да искаш. Това често и силно търкане може да доведе до отпускане и свличане на клепача. При подобно отпускане не само лицето ти изглежда по-старо, но също оставя окото по-открито и изложено на въздух, което още повече го изсушава. Едни от най-честите причини за сърбеж на очите и съпровождащото ги търкане са сезонните алергии.

8. Нуждаеш се от повече сън.

12 неща, които очите казват за здравето ти

Ако забележиш, че очите ти са подути и зачервени, недей веднага да мислиш, че имаш инфекция. Това може да е просто знак, че си изморена.

10. Можеш да имаш жълтеница.

Ако бялото около очите ти (или склера на медицински език) е станало жълтеникаво като стара хартия, то веднага ще ти стане ясно, че нещо с тялото ти не е наред. Причината е жълтеница – заболяване, което се появява при твърде високо съдържание на билирубин (жлъчен пигмент) в кръвта ти. Когато черният ти дроб няма капацитет да метаболизира свободния билирубин, той се натрупва и се отразява на цвета на очите и кожата. Жълтеницата е рядко срещана при възрастните (някои новородени се раждат с нея) и може да бъде причинена от инфекция, като хепатит, заболяване на черния дроб, причинено от алкохол или нещо, притискащо жлъчката – камъни или раково образувание.

►►► Сладки сънища - правилата на добрия сън

11. Прекарваш твърде много време на компютъра.

12 неща, които очите казват за здравето ти

Колкото и да обичаш да гледаш сериали до късно вечер на лаптопа или да работиш на компютъра (за последното не сме сигурни), тези ти навици не са здравословни, когато се прекалява с тях. Те могат да доведат до синдром на сухото око. Това не е официално заболяване, но е доста неприятно и може да доведе до още по-сериозни проблеми със зрението. Един от начините, по които се появява синдрома е чрез... сълзене. Да, иронично е сълзенето да е сигнал за сухота, но това е начинът на окото да компенсира липсата на течности. Консултирай се с очния си лекар, за да ти предпише препарат за „изкуствени сълзи“.

12. Напрягаш зрението.

Спуканите кръвоносни съдове могат да изглеждат плашещо, но в по-голяма част от случаите просто показват, че се напрягаш очите прекалено. Колкото и да са неприятни на вид, те са безопасни и не са индикация за очно заболяване.


Виж ощеНово в Cosmo