Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 важни неща преди и след даване на кръв

 

Оценка: (0/5)

 
 

Ако си решила да дариш кръв, това е много благородно решение - кръвта ти ще помогне на други хора. Но има неща, с които трябва да се съобразяваш – и преди, и след процедурата.

10 важни неща преди и след даване на кръв

1. Минималният период от време между две последователни кръводарявания трябва да е не по-малко от три месеца. Това е свързано с факта, че кръвните клетки се регенерират именно за толкова време. Като следваш това правило, можеш да даряваш кръв 4 пъти в годината.

2. Кръводарителят трябва да отговаря на няколко основни критерии:

- да е на възраст между 18 и 65 г.

- теглото му задължително трябва да е над 50 кг

- всеки, който дарява кръв, трябва да е в добро здраве и нивото на хемоглобина му да е над 135 г/л - за мъжете, и над 125 г/л – за жените.

►►►Митове за кръводаряването

3. На място ще ти разпитат за спортния ви режим до провеждането на процедурата, ще измерят кръвното ти налягане, нивото на хемоглобина и теглото.

4. Много рядко след взимането на по-голямо количество кръв, човек може да усети виене на свят – ако се появява такъв ефект, той е свързан по-скоро с безпокойството, което човек изпитва заради процедурата.

5. Не забравяй след даване на кръв да пиеш вода и други течности (без газирани) – това ще ти помогне да избегнеш обезводняване през следващите 24 часа.

10 важни неща преди и след даване на кръв

6. Специалистите препоръчват да се хапва нещо леко преди даването на кръв. Не трябва да се употребява алкохол 1 денонощие преди процедурата и не се препоръчва тютюнопушене непосредствено преди процедурата.

7. Избирай само лицензирани за тази процедура места – най-добре на територията на медицинско заведение.

8. Не се занимавай с интензивна физическа активност веднага след даването на кръв, защото може да ти прималее. През остатъка от деня е по-добре да не се напрягаш и да си почиватш – както физически, така и емоционално.

9. След процедурата кръвта се тества по различни параметри – проверява се за хепатит, сифилис, малария и ХИВ. Ако който и да е от тези тестове даде положителен резултат, кръвта не се използва.

10. Строгите правила за даване на кръв изискват от медицинския персонал да използва само еднократни консумативи (спринцовки и т.н.).


Виж ощеНово в Cosmo