Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 (не)верни твърдения за здравето

 

Оценка: (0/5)

 
 

За да можем да се погрижим добре за здравето си, трябва да се разделим с някои неверни идеи, които сме приели за истина. 

10 (не)верни твърдения за здравето

Сънят преди полунощ има най-голям възстановителен ефект

Вярно и невярно

През нощта два типа сън следват един след друг – бавният и парадоксалният. Бавният се състои от три фази – третата е фазата на дълбокия сън. Именно тогава мозъкът забавя дейността си и може да си отдъхне. Това става 2-3 пъти през нощта, но само през първите цикли на съня. Затова се смята, че ако човек си легне и заспи към 23 часа, сънят преди полунощ е най-възстановителен. Но ако заспи по-късно, например в 1 часа, най-добре организмът ще си почине пак в началото на съня. Независимо от това дали спите много или малко, продължителността на дълбокия сън остава постоянна.

Виж как се справяш със стреса и трвожността според зодията си в галерията долу:

Как различните зодии се справят със стреса

Цигарите « light » са по-малко опасни

Невярно

Аргументът на производителите на тези цигари е, че те притежават филтър с микроперфорации, които намаляват концентрацията на цигарения дим, като пропускат повече въздух. Така според тях се вдишват по-малко токсични вещества. Проблемът обаче е в това, че пушачът запушва с устните и пръстите си тези микроперфорации. В крайна сметка цигарите «light » съдържат толкова никотин колкото и класическите цигари. Но има и друга опасност – като си мисли, че пуши по-безопасни цигари, човек пуши повече, тоест поглъща по-голямо количество цигарен дим и понякога го задържа за по-дълго в белите си дробове.

10 (не)верни твърдения за здравето

В съня си запаметяваме най-добре

Вярно

Паметта се „загнездва” в мозъка благодарение на многобройни нервни връзки. Редица изследвания са посветени на ролята на съня в този процес. Резултатите сочат, че хората, които не спят достатъчно, срещат трудности при запомнянето на серия от думи. Според научните експерименти фазата на дълбокия сън позволява в мозъка да бъдат „разиграни” отново сцените и информациите от деня, при което се унищожават ненужните нервни връзки. Иначе казано, в този момент от съня се задълбочава познанието, като се запазва само това, което е необходимо.

10 (не)верни твърдения за здравето

Жените имат G-точка

Вярно и невярно

Прочутата точка G се определя като ерогенна зона във влагалището, при чието стимулиране се стига до силен оргазъм. Тя носи името на сексолога Ернст Грефенберг, който я споменава за пръв път през 50-те години на миналия век. Някои негови последователи твърдят, че G-точката се намира на 5 см от входа на влагалището и е свързана с клитора или с жлези, отделящи секрет по време на оргазма. Други обаче оспорват напълно съществуването й, като наблягат на това, че рецепторите на удоволствието са много и не са постоянно активни, а стимулацията им е ефикасна само ако има предварителна възбуда. С други думи – за грандиозния оргазъм е нужна подготовка!

►►►Факти за здравето, които ще те изненадат

Хормонозаместителната терапия на менопаузата носи рискове

Вярно

Всъщност става дума не за терапия на менопаузата, а на някои нейни симптоми – променливото настроение, нарушения сън, топлите вълни... Добре е да се знае, че в различните страни не се предлагат едни и същи хормонални продукти. Въпреки това многобройните изследвания, отчитайки тези разлики, както и социалния статус на анкетираните жени, стигат до сходни изводи, а именно, че хормонозаместителната терапия увеличава риска от рак на млечната жлеза, но не като предизвиква появата на тумори, а като стимулира развитието на вече съществуващи ракови образувания. Освен това химическите заместители на естрогените повишават опасността от рак на ендометъра. За да се премахне този риск, те трябва да бъдат комбинирани с прогестерони. Някои американски проучвания твърдят от друга страна, че хормоналната терапия предпазва от рак на дебелото черво.

От хапчетата против забременяване се пълнее

Невярно

Тази заблуда идва от 60-те години на миналия век, когато в листовките на противозачатъчните сред нежеланите ефекти се споменава „напълняване”. В много висока концентрация естрогенът може да доведе до задържане на вода, а прогестеронът да предизвика увеличаване на мускулната маса, но хапчетата не се предлагат в такива хормонални дози. Всъщност жените пълнеят не заради приема на противозачатъчни. Това може да се случи при отказ от цигарите и промяна в начина на живот, както и с течение на времето – доказано е, че повечето жени напълняват с 300-500 грама на година.

10 (не)верни твърдения за здравето

Видео игрите могат да бъдат полезни

Вярно

Много изследвания са посветени на негативните ефекти от видео игрите, като например факта, че някои играчи са склонни към агресия и трудно овладяват емоциите си. Това се отнася най-вече за игрите, в които има насилие. Анализ на Илинойския университет /САЩ / обаче изнася данни, от които се вижда, че хората, които играят на видео игри, са по-съсредоточени, умеят да отчитат повече детайли едновременно и използват по-добре зрителното си поле в сравнение с тези, които никога не играят. Проведените експерименти доказват, че видео игрите развиват паметта, логиката и доверието в собствените сили. В същото време остава рискът, че при липса на диалог и надзор над подрастващите, това занимание може да доведе до социална изолация.

►►►8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Непоносимостта към лактозата е наследена от нашите прадеди

Вярно

Лактозата е захарта, която се съдържа в млякото. Непоносимостта към нея се дължи на липсата на един чревен ензим – лактазата. Този ензим се съдържа в голямо количество в организма на бебето, след което изчезва с възрастта. В зависимост от принадлежността към европейското, африканското или азиатското население непоносимостта към лактоза обхваща от 5-10 до 100% от хората. Обяснението е в различния начин на живот от историческа гледна точка и в наличието на ген, участващ в производството на лактаза. Там, където е имало отглеждане на животни и по-висока консумация на млечни продукти, непоносимостта към лактоза е най-слаба. Този проблем няма нищо общо с алергията към лактозата, която възпрепятства страдащите от нея да консумират млечни продукти. При непоносимост е достатъчно да се ограничат количествата им.

Мобилните телефони предизвикват тумори

Вярно и невярно

През 2010-а година обширна анкета, обхващаща 13 държави и 7000 души с мозъчен тумор, изследва ефекта на мобилните телефони върху развитието на раковите образувания. Резултатите показват, че рискът от поява на тумор се увеличава с 40% при хората, които използват мобилния си телефон в продължение на повече от 30 минути дневно. Като се има предвид обаче, че анкетата се базира на вече заболели пациенти, изводите от нея са оспорими. Въпреки това Световната здравна организация предупреждава, че мобилните телефони могат да бъдат канцерогенни. Общият извод от разнопосочни проучвания е, че рискът е слаб. Известно е, че вълните засягат мозъка, но все още не може да се определи на какъв стадий от влиянието им настъпват промени в мозъчната тъкан. Появата на един тумор може да отнеме 20 години от началото на употреба на мобилен телефон. Всичко зависи от честотата и продължителността на употребата.

При положение, че все още остава неизвестен ефектът при дългогодишно използване на мобилен телефон, по-добре би било децата и подрастващите да стоят далече от тях или да възприемат начина „хендсфри”.

10 (не)верни твърдения за здравето

При възрастните хора ракът е по-малко агресивен

Невярно

Раковите образувания се дължат на разстройство в клетъчните механизми. Клетъчното ядро, което съдържа ДНК, контролира функциите на клетките, тяхното делене или унищожаване. Някои клетки стават „анормални”. При групирането им се появяват туморите, а ако те преминат и в други части на тялото, говорим за агресивни тумори. С възрастта опасността от дисфункция на клетките се повишава, а имунитетът отслабва. Организмът не успява да отблъсне „анормалните клетки” и да поправи нарушената им ДНК. По данни на Световната здравна организация повече от една трета от случаите на онкологични заболявания се отнасят до пациенти над 70-годишна възраст. Но това зависи и от вида на болестта. Ракът на млечната жлеза е по-агресивен, ако настъпи при жени под 40 години, докато ракът на белия дроб и на дебелото черво са по-характерни за третата възраст.

Дори и ракът да не е в най-тежка форма, химиотерапията и радиотерапията често се понасят по-зле от по-възрастните хора.


Виж ощеНово в Cosmo