Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 истини за алкохола, които не знаеш

 

Оценка: (0/5)

 
 

Консумацията на алкохол никога не остава без последствия за здравето – с течение на времето се появяват неразположения, които често са необратими.

10 истини за алкохола, които не знаеш

1.Не сме равни пред алкохола

Нивото на алкохол в кръвта зависи от изпитото количество, от скоростта на консумацията и от това дали е консумиран на гладно или след хранене. Освен това се намесват фактори като телесна маса, пол, възраст и гени. При еднаква консумация и едно и също тегло алколемията е по-висока при жените отколкото при мъжете поради по-голямата мускулна маса на силния пол.

Как се напиват различните зодии

2.Алкохолът влияе на настроението и поведението

Молекулата на алкохола бързо преминава в кръвта и се разпространява из целия организъм, включително в мозъка, като променя функционирането му. След консумация на алкохол се отделят допамин и ендорфини, които създават усещане за възбуда и еуфория. Спиртните напитки влияят и на производството на серотонин, който пък отговоря за овладяването на поведението. Тази химия в тялото променя настроението, емоциите, способността за преценка. 

Възторг, тъга или склонност към непремерени рискове – това е само част от възможните състояния, които съпровождат консумацията на алкохол.
Възторг, тъга или склонност към непремерени рискове – това е само част от възможните състояния, които съпровождат консумацията на алкохол.

3.Смущава сетивата

Като нарушава обмена между невроните, алкохолът повишава времето, нужно за реакция, забавя рефлексите и благоприятства умората. Освен това той смущава зрението, преценката на разстоянията и координацията на движенията. Рисковете от автомобилна злополука след консумация на алкохол са 8 пъти по-високи отколкото в трезво състояние.

4.Нанася щети в мозъка на юношите

Мозъкът се развива до 25-годишна възраст. Образната диагностика позволява да се наблюдава, че злоупотребата с алкохол при младите хора оставя невробиологични следи в мозъчната кора и хипокампуса с последици за процеса на усвояване и запаметяване на информация. Експресното напиване, което е модерно при тийнейджърите, може не само да доведе до етилична кома в момента на консумация, но и до трайно увреждане на капацитета за съсредоточаване и анализ.

►►►ВИЖ ТУК: 18 изпробвани начина да предотвратиш махмурлука!

5.Може да се стигне до зависимост и без да се пие всеки ден

Съществува и психическа зависимост от алкохола. Тя се проявява при хората, които винаги имат нужда от него в напрегнати ситуации, за да се отпуснат, или пък търсят еуфоризиращия му ефект. Ако те не могат да се възпрат от консумация на спиртни напитки в такива моменти, това означава, че са психически зависими. С течение на времето тази психическа нужда прераства във физическа зависимост, като прагът на това преминаване е различен при всеки човек. 

Физическата зависимост се проявява със симптоми като усещане за недостиг при спиране или намаляване на консумацията.
Физическата зависимост се проявява със симптоми като усещане за недостиг при спиране или намаляване на консумацията.

6.Алкохолът е твърд наркотик

Удоволствието от алкохола, свързано с повишеното производство на допамин, насърчава към все по-голяма консумация. Когато се пие често и по много, клетките в организма променят начина си на функциониране. При пълното спиране на алкохола, вече нищо не е както трябва и се появяват неприятни симптоми – неудовлетвореност, изпотяване, сутрешно треперене,нарушен сън, раздразнителност. Отказването от алкохола е трудно. А понеже всичко се пази в човешката памет, достатъчна е една единствена капка, за да се заличат ползите от лечебното въздържание.

7.Усложнява храносмилателните проблеми

Алкохолът дразни лигавицата на всички органи по храносмилателния път, като се започне от устната кухина. Той влияе неблагоприятно върху клапата, намираща се между хранопровода и стомаха, и благоприятства гастроезофагеалната рефлуксна болест. Освен това може да доведе до парене в стомаха и стомашни болки.

8.Цената се плаща между 40 и 60 години

Последиците от прекалената консумация на алкохол се проявяват с течение на времето. Създава се благопирятен терен за хипертония и повишено ниво на холестерола. Злоупотребата с алкохол е рисков фактор за появата на различни видове рак – на устата, фаринкса, хранопровода, ларинкса, дебелото черво, ректума, стомаха, панкреаса, черния дроб, млечната жлеза. 

Особено рисково е, ако спиртните напитки са съчетани с тютюнопушене.
Особено рисково е, ако спиртните напитки са съчетани с тютюнопушене.

9.От алкохол се пълнее

Алкохолът е силно калоричен – в 1 грам се съдържат 7 калории, докато в същото количество захар те са 4. Обикновено той е съчетан със захар в различните напитки, например в бирата и виното, което крие още по-голяма опасност за фигурата. Организмът черпи най-напред енергията от глюцидите, а калориите от алкохола се трупат под формата на мазнини, главно по корема.

10.Подсилва сексуалното желание, но намалява потентността

Алкохолът засилва сексуалната възбуда и при мъжа, и при жената, но в същото време има обратен ефект върху потентността. Изследванията сочат, че при мъжа се появяват трудности за задържане на ерекцията, а и при двата пола достигането до оргазъм става проблематично.


Виж ощеНово в Cosmo