Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 глупави мита за менструацията от миналото

 

Оценка: (0/5)

 
 

Ето един изненадващ и не толкова забавен факт: през по-голяма част от човешката историята, хората, които са проучвали и са се занимавали с въпросите за менструацията са били мъже.

10 глупави мита за менструацията от миналото

Ако си запозната с концепцията за сексизма, вероятно разбираш колко глупаво и неоправдано е това. Резултатът е бил, че жените са научавали и разпространявали от уста на уста абсурдни или направо идиотски „истини“ за менструацията.

Колко точно абсурдни и идиотски, питаш ти? Невероятно много! Но можеш да разбереш сама за себе си, като прочетеш 10-те най-смехотворни мита сред тях.

1. Менструацията е била наричана „ненормално състояние“, което се случва на жените, защото на тях им е отредено да забременяват.

Както Шара Л. Вострал пише в своята книга „Under Wraps: A History of Menstrual Hygiene Technology”,  през 1875 г. лекарят (мъж, разбира се) А.Ф.А Кинг разпространявал идеята, че менструалният цикъл представлява „отдалечаване от природата“, защото единственото естественото състояние на жената било да е бременна. Или с други думи, хората смятали, че ако една жена не е бременна, то с нея става нещо ненормално. Кинг пишел в трудовете си, че „мензисът е резултат от вмешателство с природата“ и трябвало да бъде избягван на всяка цена, като жените постоянно забременявали.

►►► 7 проблема, които цикълът ти се опитва да ти покаже

2. По време на менструация, жените са най-плодовити.

10 глупави мита за менструацията от миналото

В средата на 1800-ната година, пише Вострал, група учени мислели, че цикълът е състояние, същото като разгонването при животните. Следователно, това бил период, през който жените имали най-голяма възможност да забременеят. Очевидно, ние вече знаем колко невярно е това разбиране, макар по време на цикъл също да има малък процент вероятност да се зачене (винаги използвай презервативи).

3. Сексът по време на менструация води до раждане на деформирани бебета.

Добре де, дори да не си падаш по сексът през това време от месеца, няма как да не се изсмееш на подобно архаично твърдение. Според книгата „The Curse: A Cultural History of Menstruation”, французите вярвали, че ако бебе бъде заченато, когато жената е в цикъл, то ще се роди „хилаво или мъртво“, а на всичко отгоре ще „смърди“. Горките бебета!

4. Жените са неспособни на каквито и да е дейности по време на менструация.

Един смешен мъж на име Хорейшио Сторър (известен активист против абортите и смятан на баща на американската гинекология) казвал, че жените лекари не трябвало да работят по време на менструация, защото пациентите им щели да бъдат изложени на риск (от аборт). В книгата си от 1886 г. „Криминалните аборти: същност, доказателства и закони“, Сторър описал притесненията си, че акушерките можели да извършват аборти и после обвинявали за действията си умопомрачение, защото по това време били в цикъл. Умен мъж, да измисли такава стратегия против абортите, нали?

►►► Спорт и менструация: възможно е!

5. Менструацията кара посевите да вяхнат, а виното да се вкисва.

10 глупави мита за менструацията от миналото

Нямаме коментар за горното твърдение... Хората измислят какви ли не тъпотии. Един римски билкар имал особено налудничави мисли за женския цикъл. Той написал в своя научен труд „Природна история: избрани материали“: „Контактът с менструацията кара посевите да не дават плод, виното да се вкисва, семената в градините на изсъхнат, плодовете по дърветата да паднат, остриетата на стоманата и слоновата кост да се изтъпят, пчелите в кошерите да измират, дори бронзът и медта изведнъж ръждясват и ужасна миризма изпълва въздуха, а заради нея кучетатат полудяват.“ На практика, този самозванец обявява, че жените в менструация са способни да разрушат света. Готино!

6. Жените вероятно не трябва да ходят на училище или работа, когато са в мензис.

Ок, това звучи много приятно, защото болките (и настроението ни) по това време са отвратителни – бихме се възползвали от няколко платени дни отпуск с удоволствие. Но това всъщност не бил желан развой на събитията през1800 г.. В своята популярна книга от 1873 г., наречена „Сексуално образование“, Едуард Кларк изказал тезата, че организмът на жената не можел да функционира правилно по време на мензис. Решението за това било те да бъдат сложени принудително на легло и да не ходят никъде в седмицата, в която кървят. Това било удобно извинение в период, през който мъжете не искали жените да ходят на училище или да работят. Едуард Кларк починал преди да може да опровергае твърдението си (колко удобно).

7. Твърде усилената работа по време на менструация може да доведе до лудост.

В книгата си от 1883 г., наречена „Опасността от американските жени“ (какво заглавие само!), д-р Джордж Остин довежда до нови висини абсурдните разбирания за цикъла. Според неговата теза, жените които работели твърде усилено по време на менструация развивали специален вид лудост, наречен „еротомания“. Единственото лудо нещо около тази теория е самата тя!

►►► Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път!

8. Жените по време на менструация подлудяват мъжете.

10 глупави мита за менструацията от миналото

Ето какво – мъжете наистина влагали всякакви усилия в миналото, за да държат жените настрана от класните стаи и офисите. Както пише Вострал в своята книга, д-р Уилям Кап се присъединил към Кларк и Остин в техните луди теории за менструацията. Но д-р Кап надхвърлил дори техните разбирания, като обявил, че цикълът е труден не само за жените, но и за хората около тях, особено мъжете. Кап смятал, че ако мъжете забележели жена да отсъства по една седмица в месеца от клас или работа, те моментално щели да се обсебят от мисли за секс (?!). Техен проблем, бихме казали ние!

9. Менструалната кръв лекува проказа.

Бързо разясняваме, че тази идея идва не от мъж, а от жена. Нейното име било Хилдегар фон Бинген и тя била медицинска сестра, която публикувала поезия и научни изследвани (уха, бомбастична комбинация). Едно от нейните любопитни твърдения било, че менструалната кръв можела да излекува проказа. Което звучи малко гнусно и много грешно.

10. Не можеш да пиеш вино по време на менструация.

Това вече е злобно! Но през 1919 г. (преди по-малко от 100 години!), един учен излязъл с хипотеза, че менструалната кръв съдържала „менотоксин“ или отрова, способна да превърне виното в оцет. Онзи римски билкар от точка пет би му изракопляскал, ако можеше да го чуе.


Виж ощеНово в Cosmo