Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо да не спиш заедно с домашния си любимец

 

Оценка: (4/5)

 
 

Собствениците на домашни любимци считат четирикраките си приятели за членове на семейството (и така й трябва!)и често ги пускат в леглото си.

Защо да не спиш заедно с домашния си любимец

Но имай предвид, че котето или кучето може да донесе нещо повече от топлина и любов под одеялото – бактерии, бълхи и зарази. Ето какво рискуваш да си навлечеш:

Бубонна чума

Макар че бубонната чума вече не сее масова смърт из Европа, тя все още съществува и можеш да я хванеш от домашния си любимец, защото се разнася от бълхите. Между 1977 и 1998 има 23 доказани случая на хора, заразени от бубонна чума от домашните си котки. Кучетата също могат да разнасят бълхи с чума, макар да не показват симптоми на заболяването.

Паразити

Различните видове тении са често срещани у кучетата и котките. Обикновено тези гнусни паразити снасят яйцата си в козината им, откъдето лесно могат да попаднат в чаршафите ти, а от там и в организма ти.

Стафилококови инфекции

Всички знаем сме хващали такива инфекции. Те могат да се разпространяват и от домашните любимци, включително и устойчивата на антибиотици Метицилин-резистентен стафилокок.

Защо да не спиш заедно с домашния си любимец

Други бактериални инфекции

Недей да си мислиш, че устата на домашния ти любимец е чиста. Тя е пълна с най-различни бактерии, които могат да причинят ужасни болести като менингит и пастерелоза.

Доброкачествена лимфоретикулоза (болест от котешко одраскване)

Тази болест се пренася от котките и често е без симптоми. Предава се на човека чрез ухапване, одраскване или облизване от котка.

Екскременти

Време е да приемеш факта, че ако кучето ти е като повечето кучета, то вероятно стъпва, играе си и дори яде екскременти. В момента, в който влезе в къщата ти и легне в леглото ти, то разнася екскременти. Това не само че е гнусно, но е и опасно, защото екскрементите съдържат бактерии като ешерихия коли и салмонела.

Кърлежи

Знаеш ли, че можеш да хванеш кърлеж от кучето си? Особено ако то дойде и легне при теб в леглото? Освен Лаймска болест, кърлежите пренасят анаплазмоза и други видове трески.

Акари

Тези малки гадинки не са забавни нито за хората, нито за кучетата. А някои често срещани видове акари причиняват краста.

Бълхи

Колкото и да обезпаразитяваш домашните си любимци, те често пренасят бълхи, а те са нещо твърде неприятно.


Виж ощеНово в Cosmo