Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Забранено за жени! Невероятно, но факт

 

Оценка: (0/5)

 
 

11 забрани за жените в Саудитска Арабия, в които наистина е трудно да се повярва.

Забранено за жени! Невероятно, но факт

Те са с хиджаб, те са блогърки, те са известни. Виж ги тук ⇒

Най-известните блогърки мюсюлманки в Instagram

►►►Играй Lady Popular тук!

От избор на мъж до возене в обществен транспорт – в тази страна на жените на практика им е забранено всичко. Според данните на Световния икономически форум Саудитска Арабия заема 129 място по равенство на половете сред 134 страни.

Как всъщност живеят жените в арабския свят, където правата им са жестоко ограничени? Кои от нормалните за нас стереотипи е мит и кое истина?

Ще ти разкажем за най-неочакваните забрани, с които местните жителки се сблъскват всеки ден. Чети докрай, за да разбереш как наказват тези, които отказват да живеят по правилата и рискуват да ги нарушават.

1. Нито крачка без махрам

Жените от Саудитска Арабия нямат право да се придвижват без законния си съпруг или роднина от мъжки пол. Тази „постоянна компания“ се нарича „махрам“. Без негово разрешение момичето не може да мине граница, да започне работа, да се омъжи, да кандидатства в университет и дори да си направи операция.

Забранено за жени! Невероятно, но факт

Барбита с хиджаб? Да, има и такива! Разгледай ги в галерията долу.

Барбита с хиджаб превземат Instagram

В случаите, когато на нея й се налага да присъства в съда или в полицията, мъжът опекун е необходим, за да потвърди личността й, защото жената няма право да сваля дори хиджаба си. Нали си наясно, че при такива условия тя не може да се оплаче от махрама си, дори той да превишава пълномощията си. Но местните момичета, не само, че не се жалват, но и настояват да имат такава охрана.

2. Право да имат права?

Тази точка съвсем скоро ще се превърне в мит (силно се надяваме и вярваме). В последните години в Персийския залив бяха приети редица закони, които либерализират правата на жените. През септември 2017 г. кралят на Саудитска Арабия издаде указ, позволяващ на жителките на страната да шофират.

Решението ще влезе в сила през юни 2018. Но... За да седне зад волана, тя все пак ще трябва да получи разрешение от махрама си.

Забранено за жени! Невероятно, но факт

►►► Секс ръководство за мюсюлманки.

3. Да се возиш в рейс – строго забранено?

Ако на пръв поглед ти се струва, че щом не може да шофираш, то съвсем спокойно ще ползваш градския транспорт – то се лъжеш жестоко. И тук не всичко е толкова просто. Във влак жена може да се качи, но в отделен вагон, който е в края му, а повечето автобусни компании категорично отказват да качват жени.

Затова на жените в Саудитска Арабия им се налага да се придвижват с такси, пеша или с личен шофьор.

4. Много голяма черна рокля

Когато са на улицата, жителките тук изцяло покриват телата си, оставяйки открити само овала на лицето, китките и стъпалата си.

Черната абая (дълга рокля с ръкави) и хиджабът (кърпата за глава) – това е цялото разнообразие, което жената може да си позволи.

Дрехата трябва да е от плътен плат, свободна, непрозрачна и да не подчертава извивките на тялото. Правилата са много или по-малко строги, в зависимост от региона. Например в град Джида са по-либерални, а в Наджд, където властва династията на саудитите, са изключително строги и консервативни.

В някои региони все още е задължителен никабът – тип воал, който остава открити само очите.

Крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд заяви, че жените имат пълното право да се откажат от строгия дрес код. Но дали те ще се възползват от благоволението му – е спорен въпрос. В страната все още голяма тежест има общественото мнение и племенните закони. Жертва на на изнасилване може да бъде призната за виновна, ако облеклото й не е достатъчно скромно.

5. Висшето образование – може, но необходимо ли е?

Забранено за жени! Невероятно, но факт

На момичетата тук им е позволено да учат, но също ограниченията в образованието никак не са малко. И затова е доста странно, че в Саудитска Арабия жените с висше образование процентно са повече от мъжете.

Ако пазителят на момичето й даде позволение, то тя може да учи в чужбина, но получаването на стипендия за жени е трудно: приоритет се дава на мъжете.

Повечето жени с висше образование никога не започват работа.

 

6. Работата не е вълк?

Въпреки многобройните реформи и сваляне на забраните, процентът жени на пазара на труда е едва 17%: повечето мести жени си гледат децата и семейството.

Шариатът не забранява на жената да работи, ако с това тя няма да пренебрегне семейните си задължения. Разбира се, за да започне работа, трябва да получи разрешение от опекуна си. Изборът на професия е скромен: лекар, медицинска сестра, възпитателка. И всичко това, за да се избегне контакт с чужди мъже.

Много рядко жените тук стават политици или юристи. На арабките им е почти невъзможно да градят кариера, те получават много по-ниски заплати от мъжете и са лишени от привилегии от рода на медицинска застраховка.

За да наеме жена на работа, работодателят трябва да преустрои офиса си, тоалетните в него, зоните за почивка и дори изходите.

7. Да се омъжиш по любов?

Семейните отношения в Саудитска Арабия е една от най-горещите теми за дискусии в света. Момичетата тук се омъжват рано-рано, много често още преди да са съзрели полово. Налага им да прекъснат образованието си. А ранните бременности и раждания понякога не само разклащат здравето им, но и водят до смърт.

Забранено за жени! Невероятно, но факт

Правата на детето над 7 години е изключително и само на бащата.

Тук няма долна граница, когато момичето може да се омъжи. Формално принудителните бракове са забранени, но в същото време договорът между кандидат-жениха и бащата на булката е задължителен.

8. Стой, аз ще отворя!

Да се приемат гости, също не е допустимо. По-точно тя може да общува с приятелки, но в нейната си половина на дома, която се нарича харим. Тук не е задължително да спазва дрес кодът.

Гостите се канят в мъжката половина на къщата, където, разбира се, е строго забранено присъствието на жени. Ако съпругата има да казва нещо на мъжа, тя се свързва с него по вътрешния телефон.

Повечето къщи в Саудитска арабия имат два входа: за мъже и за жени.

9. Момчетата – надясно, момичетата – наляво

Половата сегрегация е един от основополагащите принципи в живота на жените тук, който им помага да избегнат контакт с непознати мъже. Той разделя обществото на мъжка и женска зона, и то не само вкъщи, но и на обществените места: плажове, в транспорта, в ресторантите. Особено строго се спазва това правило в ресторантите – там има обособени пространства за семейства, за ергени и за неомъжени момичета.


Големите компании като Pizza Hut, McDonald’s, Starbucks, за да не губят клиенти, също са се отказали от общи зали, заради което са станали обект на критика от либералните жители.

В болниците и банките половата сегрегация се спазва изключително строго.

►►► Къде в Саудитска Арабия жените гледат футбол?

10. Всички хора сме равни, но някои сме по-равни

Показанията на жените от Саудитска Арабия в съда имат два пъти по-малко тежест: за да подаде иск, ще са й необходими 6 свидетели от мъжки пол. Решението на съда може да се обосновава от племенните обичаи, а е не според закона.

Дете няма право да получи гражданство в Саудитска Арабия, ако баща му е чужденец. Според писанията в Корана мъжът получава два пъти по-голям дял от наследството в сравнение с жената. А по селата направо отписват нежния пол от списъка с наследници.

11. О, спорт! Ти си целият ми свят

Жителките на Саудитска Арабия за първи път получиха право да представляват страната на Олимпийски игри едва през 2012 година. Решението беше взето под натиска на Международния олимпийски комитет. Това беше единствената страна в света, която забраняваше на жените да участват в състезания.

Забранено за жени! Невероятно, но факт

Само че не е никак лесно да се постигне спортна кариера в тази страна: това занимание не се поощрява от обществото и държавата. Жените не получават специално образование и нямат достъп до спортни стоки и зали.

Ами, ако се провиниш?

За нарушаването на законите и традициите в страната жената е заплашена от наказание, и то далеч не всеки път справедливо.

Тя може да бъде съдена, ако говори с непознат мъж на улицата или за недостатъчно плътна дреха. Едно от най-леките наказания – е бой с камшик.

Доста чести са случаите и на жестоки физически разправи над жените, които дори не са жителки на страната.

Освобождаването от затвора става, само ако махрамът прости. Той е този, който може да поиска наказанието да стане по-сурово, или да се намали. В първия случай жената ще остане заключена зад решетките за дълги години.

Но докато светът мърмори, критикува и обсъжда живота на жените в Саудитска Арабия, те продължават да живеят по начина, по който са свикнали от поколения назад. Много от тях дори не искат да съществуват по друг начин.


Виж ощеНово в Cosmo