Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

За вълците и хората (Как да се промениш към добро)

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Характерът е като родителите – даденост, не можеш да го избираш. Но за твое щастие, бавно и полека, подлежи на моделиране.      

Вълкът кожата си мени, но нрава – никога (пък и да го мени, най-много да е към по-лошо!) Прекрасно знаеш тази поговорка и сигурно десетки пъти си се убеждавала в правотата й. Добре, обаче не си ли виждала как човеците често пъти търпят развитие с годините? Не може да не си срещала улегнали индивиди, които навремето са били дяволски щури глави. Или едновремешни скромни момиченца днес да се вихрят като истински секс-бомби, пряка конкуренция на някоя фолк-дива? Няма значение каква е причината – дали защото един слънчев ден им е дошъл акълът в главата (в първия случай), прищракало им е нещо (във втория), или просто животът ги е принудил да станат такива (и в двата). Има ли промяна? Има! Затова говорим.

Я си кажи правичката – ти да не би да не си мръднала и на йота през последните години? Да не би още да се размотаваш със скъсани ластични дънки и кубинки, докато гледаш мрачно всяко живо същество, което се мерне пред погледа ти? Или продължаваш да се червиш от притеснение, когато се наложи да вземеш думата? Как не! На бас, че сега се носиш с костюмче и висок ток и си запълваш времето със семинари на тема: „Финансови компоненти на икономическата стабилност“, където правиш дълги и напоителни презентации! Примерно...

Та, думата ми беше за това, че малко или много човек се променя, след като през главата му минат известно количество случки. Все си мисля, че ако има нещо на сто процента вярно в поговорката за вълка, нрава и кожата му, то е по-скоро във факта, че промяната към лошо се случва много по-лесно и от самосебе си. Не знам как стоят нещата в света на животните, но при човека, за да се трансформира в нещо по-добро, му е нужна комбинация от фактори и най-вече неговата собствена намеса в хода на събитията. Никой не казва, че е лесно, но при достатъчно добро желание и усилия от твоя страна накрая ще можеш заслужено да се потупаш по рамото за постигнатия успех. А най-хубавото е, че ще си струва!

Цялата работа е там, че чертите от характера, които са ни зададени от детство, не са някакви бетонни конструкции, а гъвкави и подвижни елементи. Нещо като пластилин, с който спокойно можеш да си поиграеш, да поработиш над него, да го поогладиш, или да го заостриш по краищата. Нищо не пречи даже да замениш с други, по-готини качества онези характеристики, които ти пречат. Изследванията на учени психолози установили, че човешкият характер всъщност се гради върху пет основни стожера:
надеждност;
дружелюбие;
невротичност;
възприемчивост към новото;
екстровертност.

Дори списъкът да ти се струва непълен, пробвай да отговориш честно на въпросите по-долу. И току-виж си открила най-после защо все не успяваш (или успяваш) да направиш пустия му живот такъв, какъвто искаш. Така де, психолозите все пак са потрошили доста време и умствени клетки, за да стигнат точно до този списък от качества, затова да уважим труда им!

Стожер 1
Човек намясто ли си? Вярват ли ти, когато обещаеш, че непременно ще се обадиш утре? Кажи с кои от следните твърдения си съгласна:
Често забравям рождените дни на приятели и познати.
Мога да се търкалям цял ден в леглото, ако предната вечер съм купонясвала докъсно.
Имам невърнати дългове, просто забравям за тях.
Не съм човекът, на когото можеш да повериш резервния ключ от квартирата си.
Колкото повече положителни отговори си дала, толкова по-малко може да се разчита на теб.

Защо е важно?
Нищо не дразни другите повече от неумението да държиш на думата си. Я си помисли, ти би ли поверила поливането на цветята у вас, когато заминаваш в командировка, на някого, който е взел пари назаем от теб и все забравя да ти ги върне? Или ходи наоколо с провесен нос, защото, както обикновено, е пропуснал да заключи колата си и пак са я обрали. Или за пети път изпуска влака, понеже е закъснял. Ти самата такъв човек ли си? Е, не се обиждай, но защо се чудиш тогава, че в работата все не те повишават, или приятелката ти не смее да ти повери бебето си дори за 30 секунди?

Какво да правиш?
– Много просто – научи се винаги да държиш на думата си. И то не само на тази, която си дала пред другите, но най-вече – пред себе си. Обещай си нещо, без значение какво – примерно, да не крещиш на колегите, или да не висиш до три сутринта в нет-а, а да легнеш да се наспиш. И се постарай да го спазиш. Ако ще да е само заради това, че си го обещала пред себе си – напълно го заслужаваш!
– Състави план и го следвай. Вземи си тетрадка, или отвори специален файл в компютъра, където грижливо да записваш задачите си за деня. Не се престаравай, прецени реалистично на какво си способна. Ако ще да си умираш да станеш депутат примерно, недей да планираш за един ден създаването и анализирането предизборната си кампания. Тоест, по-добре списъкът ти да бъде скромен за начало.

Златно правило
Направи си „наказателна“ спестовна касичка и пускай в нея, да речем, по 5 лв. всеки път, когато не спазиш дадено обещание. В края на месеца ще видиш колко много „глоби“ са ти се натрупали! О, не, не, не бързай да се радваш, че сега е моментът да инвестираш в онази шикозна чанта, по която въздишаш от две седмици. Не ти е позволено да харчиш парите за собствени нужди. Но можеш, примерно, да ги преведеш на някой детски дом, или да ги раздадеш като милостиня! Само действай честно, никакви чанти, нали се разбрахме?!....

Стожер 2
Обичаш ли хората, имаш ли нужда от тях? Да проверим. Избери кои твърдения се отнасят за теб.
Списъкът на приятелите ми се променя веднъж на две години.
Мога да кажа на приятелката си, че новото й гадже е пълен идиот.
В състояние съм да прекъсна приятелството си с някого, ако не се е държал добре с мен.
Никога няма да забравя, ако някой ме е обидил.
Дразня се, когато ме молят за услуга.
Ако си съгласна с поне три от по-горните твърдения, значи си нетърпелива и категорична особа. С лекота критикуваш другите, но пък трудно им прощаваш грешките. Човек едва ли може да те нарече мила и приятна личност.

Защо е важно?
Никой не казва, че не трябва да изразяваш мнението си. Сигурно има ентусиасти, които с интерес слушат разсъжденията ти. Но дружелюбието е нещо съвсем различно – това е желание да разбереш човека насреща и да се отнесеш към него с уважение. Какво като гаджето на твоя приятелка ти лази по нервите, някой да ти го предлага случайно? Щом тя го е избрала, значи нещо й харесва в него. Твоето рязко мнение за въпросния тип може да й се отрази като шамар. И причината за лошото й настроение въобще няма да е ужасният й мъж.

Какво да правиш?
– Когато имаш избор – дали да кажеш цялата истина, или да бъдеш по-снизходителна, по-добре избери второто. Постарай се да намериш решение, което ще е приемливо и за теб, и за околните, вместо на всяка цена да отстояваш гледната си точка.
– Опитай се винаги да се поставяш на мястото на другите. Представи си какво изпитва човек, когато го критикуват (още повече в присъствието на други хора), когато му отказват помощ, или с един замах разбиват на пух и прах любимата му илюзия. Отговорът е „страда“. А и страданието има свойството рано или късно да се връща със страшна сила на виновника за него.

Златно правило
Всеки път, когато ти идва отвътре да реагираш рязко, задавай си тези три въпроса: необходимо ли е наистина, ще помогне ли с нещо на човека и може ли в дадената ситуация да си премълчиш?

Стожер 3
Любителка на драмите или самото спокойствие? Кажи с кое си съгласна:
Лесно е да ме изкарат от релси.
Когато възникне стресова ситуация, плача и изпадам в истерия.
Страдам от безсъние всеки път, когато съм разстроена от нещо.
Дълго, понякога с години, помня неуспехите си.
Съгласна ли си с повечето от тези твърдения? Поздравления, получаваш титлата „кралица на драмите“! Само че за какво ти е такава корона? В 21 век не е модерно да обикаляш наоколо с меланхолична физиономия и да се правиш на беззащитна девица (ако чакаш някой да дойде да те спасява, имай предвид, че принцовете са на привършване...). Много по-здравословно е да станеш бойна мадама – уверена, емоционално стабилна, която умее да се оправя в стресови ситуации, като не им се поддава, а извлича ползата от тях.

Защо е важно?
Може да звучи жестоко, но си е чистата истина – законът на джунглата важи и в света на хомо сапиенс: хората не обичат слабаците. Нищо чудно да се страхуват подсъзнателно да не я прихванат, защото слабостта е заразна. И потискаща. Ако приятелката ти с часове е нареждала в телефонната слушалка за тежките си преживелици, я си признай – когато затвориш, животът няма ли да ти изглежда от черен, по-черен? И няма ли да те зачовърка съмнението, дали при теб всъщност всичко е наред? А следващия път, когато телефонът звънне, ще подскочиш от ужас и ще прошепнеш заговорнически на половинката: „Ако е Мария, няма ме, емигрирала съм и няма да се връщам!“

Какво да правиш?
– Намери начин да се движиш повече – пипалата на меланхолията полазват онова, което се задържа на едно място. А в заседнало състояние ти представляваш доста примамлива плячка. За стотен път ще ти напомним за вълшебните хормони на щастието – ендорфини, които се произвеждат при физическа активност. Иска се само да се хванеш с нещо, което наистина ти харесва. Ако ще да е скачане на въже.
– Научи се да гледаш на неприятностите от птичи поглед. Спомни си как като малка се разплакваше заради скъсаната си тетрадка. Да не би сега това да има някакво значение? Нищо подобно, изглежда ти смешно! Свикни да реагираш по същия начин и на събитията в настоящето – като гледаш на тях от позицията на бъдещето.

Златно правило
Да мислиш позитивно, значи да говориш позитивно. Вместо да се тръшкаш, че пак си без пукната пара и този път вече ще се мре, кажи си, че временно си в затруднено положение, но работиш по въпроса и скоро всичко ще се оправи. Ако свикнеш да внимаваш за мислите и думите си, бързо ще излезеш от черногледата фаза и животът ти наистина ще стане по-розов.

Стожер 4
Да си се замисляла наскоро доколко си отворена към нови преживявания?
Животът ми е еднообразен – всеки ден едно и също.
Ако в разговора някой разбира повече от темата, предпочитам да си мълча, вместо да задавам въпроси.
Жилището ми изглежда по същия начин като на приятелите ми.
Вече няколко години вкусът ми за музика и литература не се променя.
Колкото повече твърдения отметнеш в своя списък, толкова по-консервативна си. Докато хората с авантюристичен дух си прекарват страхотно, като постоянно откриват нови хоризонти, ти си се вкопчила като удавник за сламка в старите си навици и възгледи.

Защо е важно?
Много е полезно да си възприемчив. Новите впечатления, новите места, новите интереси правят живота по-богат и цветен. Дори ако си напълно отдадена на своята си дейност – да речем, дизайнерското изкуство, просто нямаш право да не проявяваш любопитство и към други сфери на живота, защото лека-полека ще започнеш да „зацикляш“ в собствената си работа.

Какво да правиш?
– Не се страхувай да променяш навиците си. Облечи се изцяло в червено, вместо в обичайната бежово-кафява гама, обуй високи ботуши над коленете и отиди на работа в този вид. Или стигни дотам на велосипед. Когато видиш, че перспективата за промяна не те кара да изпадаш в паника, ще си способна да сътвориш и по-големи подвизи: да смениш работата, която ти е писнала вече, да се откажеш от излишни кофти отношения...
– Наложи си правилото да научаваш по нещо ново за живота на другите. Когато гледаш телевизия, не се ограничавай само до любимия си Fashion канал или до Discovery, да речем. Премини на спортна вълна, или виж новините. И току-виж, те осенила идея, която да ти свърши работа и в твоята сфера.

Златно правило
Всеки ден си отбелязвай какво ти е направило впечатление, или какво ново си научила. Този лесен трик ще ти помогне да развиеш вкуса си към нови преживявания. На бас, че много скоро няма да можеш да се познаеш.

Стожер 5
Доколко си екстровертна?
По-голямата част от уикенда прекарвам на гости, а не вкъщи.
По купони лесно завързвам разговор дори с непознати.
Не мога да остана вкъщи повече от един ден.
Вместо да седя и да медитирам, ще взема още сега да приложа тези ваши препоръки!
Ако си съгласна с по-горните твърдения, ти си същински екстроверт. Този тип хора с желание осъществяват нови контакти, те са импулсивни, дружелюбни и лесно се адаптират в социалната среда. Тяхната противоположност – интровертите – са сдържани, външно спокойни и не си падат много по приказките. Това въобще не значи, че те не обичат хората и странят от тях. Просто се чувстват по-комфортно в собствената си компания.

Защо е важно?
Мислиш, че обезателно трябва да станеш екстроверт? Нищо подобно. Интровертите са не по-малко популярни сред хората и също имат доста приятели. Но ако „обърнатите навън“ личности не могат да живеят без общуване и отношенията за тях са акумулатор, който ги зарежда с енергия, то по-затворените хора с удоволствие прекарват времето си сами. На тях самотата не им тежи – все едно, че имат вградена самозареждаща се батерия. Проблем става единствено, когато интровертът иска нови впечатления и общуване, а не се получава.

Какво да правиш?
– Вслушвай се в усещанията си. Ако чувстваш, че имаш нужда от нещо ново, действай. Иска ти се да общуваш? Не чакай някой да дойде, да те покани специално, да те настани в бял мерцедес и да те закара да се забавляваш. Вземи нещата в свои ръце. Организирай купон и събери хора, с които ти е приятно. Дори през повечето време да си седиш мълчаливо, партито ти ще се запомни.
– Намери равновесието в себе си. Рядко ще срещнеш чиста форма на който и да е от двата типа хора. Дори у най-безнадеждния интроверт понякога се появява желание да танцува на бразилски карнавал, а на екстроверта също му се случва от дъжд на вятър да се размечтае за тихо място с езеро и птички. Затова не си лепвай сама етикета. Ще си направиш лоша услуга, ако си втълпиш, че си затворена и необщителна – ще ти коства цял живот седене на дивана с книжка в ръка, докато отвътре ще те човърка усещането за пропуснати възможности.

Златно правило
Научи се да използваш невидимата сила на интровертите. Провокирай другите към разговор, давай им възможност да се изкажат, научи се да слушаш. И се постарай това да ти носи удоволствие. Много хора си умират да ги слушат, особено екстровертите.


Изиграй характер
Искаш да живееш по друг начин? Овладей актьорските умения. Представи си до най-малката подробност, че си открита, успяла личност. Или намери такава в своето обкръжение и наблюдавай внимателно реакциите й. Изучи как ходи, как се усмихва, как разговаря с хората. А след това приложи схемата на действие към себе си. В театралните школи учат, че има два пътя на вживяване в образа – отвътре навън и отвън навътре. Във втория случай трябва да уловиш външните черти на персонажа (походка, външен вид, маниери...). Ако това ти се удава добре, след известно време започваш да мислиш и да се държиш като съответния образ. Дори в началото да ти се струва изкуствено, че си в кожата на някой друг, постепенно ще свикнеш.


Виж ощеНово в Cosmo