Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Въведение Богородично е – обичайте се

 

Оценка: (3/5)

Днес честваме Въвеждане на Света Богородица в храма, както и Деня на християнското семейство и християнската учаща се младеж.

Въведение Богородично принадлежи към дванадесетте велики празника.

Въведение Богородично е – обичайте се

Според преданието, на този ден тригодишната Мария била заведена в Йерусалимския храм от родителите си, за да служи на Бога. Така било изпълнено обещанието, дадено още преди тя да се роди. Мария останала в храма, приела дълга да лекува от скръбта всички самотни и изоставени хора. Тя също така дала обет, че ще остане девствена цял живот и да достигне духовно съвършенство, за да изпълни ролята си на Божията майка. Църквата я нарича „прекрасна зора“, от която изгряло Слънцето на правдата.

Когато пораснала, от църквата поискали тя да се върне в света и да се омъжи, но тя, знаейки своето Божие предназначение, отказала. Тогава свещениците я сгодили за престарелия Йосиф, който бил роднина на родителите й. Бъдещият жених бил посетен от ангел, който му казал да уважава обета на Мария и така той станал неин покровител.

Празникът, който слага и начало на Коледните пости се чества от края на 1 век, а през 1929 г. Светия Синод на Българската православна църква го провъзгласява и като Ден на християнското семейство и на християнската учаща се младеж.

Отбелязваме го в много тесен кръг – само родителите и децата им, които все още не са встъпили в брак. Ходи се на църква, където се произнася молитва за здраве и благоволение. Семейството се връща у дома и на трапезата чества не само Въведение Богородично, но и връзката помежду си. Масата не се раздига.

Нека на този светъл празник си спомним за най-важното в този живот – семейството. Да покажем на близките си колко ги обичаме и ценим. Честито Въведение Богородично!


Ново в Cosmo