Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Всичко за майка ти

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Отдавна си голямо момиче и имаш пълната свобода да правиш каквото ти душа иска. Но точно когато вече няма нужда да следваш съветите на майка си, се оказва, че си станала като нея, със същите навици и възгледи за живота, къде добри и полезни, къде не чак толкова. Как да се справиш с това психологическо наследство и да станеш истински самостоятелна личност? И как изобщо да градиш отношенията си на възрастен човек с майка си?

Всичко за майка ти
Всичко за майка ти

Предисторията
Стара истина е, че децата рано или късно заприличват на родителите си. Затова мъдрите хора съветват, ако искаш да видиш какъв ще стане един мъж след години, да погледнеш баща му. Същото правило важи и за нежните създания и техните майки.

Най-смешното е, че това изумително сходство в маниерите, вкусовете и навиците може да се случи дори при онези, които изобщо, ама изобщо не харесват родителите си и са се клели във всичко свято, че за нищо на света няма да бъдат като тях. Какво да се прави, очевидно крушата не пада по-далеч от дървото и това е не просто умна сентенция, а доказан от физиката факт (макар че при Нютон е била ябълка...).

Колкото и да постъпваш по своему, че дори понякога нарочно да правиш обратното на майчините заръки, хич няма да се учудя, ако в един момент си дадеш сметка, че си нейно пълно копие. Нищо, че ти си блондинка, а тя брюнетка, ти не сваляш дънките, а тя носи панталони само на поход в планината. Да се чуди човек как така се държите като две капки вода?!
Психолозите имат свое обяснение на тази мистерия. Причината била, че майката е първият човек, когато обичаш и най-естественият пример за подражание пред очите ти. Копирането започва още в невръстна възраст, когато несъзнателно възприемаш навиците, жестовете и усещанията, свързани с тялото. Децата са като попивателна на всичко, което правят родителите им. Ако се карат, и ти започваш да крещиш, ако се целунат, ти също бързаш да подадеш бузките си. А спомняш ли си как на шест годинки обичаше да обуваш официалните обувки на мама от абитуриентския й бал и да маршируваш гордо с тях из къщи? Няма как да избягаш от родителското наследство, без значение дали ти харесва, или не. Тук не играят роля нито желязната воля, нито образованието, нито средата. Цялата семейна информация е закодирана в теб и се проявява, когато станеш голям човек. Това е нещо като запазена фамилна марка – както гърбицата на носа, да речем.

Майка ми е майка за пример – в най-добрия смисъл на думата. Не защото е моята, а понеже е най-любвеобилната и грижовната на света, но въпреки това винаги ни е давала правото със сестра ми да решаваме сами как да постъпваме. Сигурно поради тази причина понякога акълът ми не побира как някои родители се отнасят с децата си. Ето ти един типичен пример: „Майка ми е доста пищна жена и е правила какво ли не, за да отслабне. Мечтата й винаги е била да носи 42-ри размер дрехи – разказва Таня (23). - Понеже съм наследила нейното телосложение, от малка ми беше забранила да ям доста неща и все ми повтаряше колко трябва да се пазя да не качвам килограми. Заради вечните й критики към фигурата ми накрая и аз попаднах в порочния кръг отслабване – напълняване – пак отслабване – и пак напълняване. Вместо да се храня нормално, периодично пазя диети, след което качвам дори повече килограми. Примерно в кафето слагам само захарин, но после изяждам половин кило понички!“

Съвет 1
Изгради си собствено мнение
Помниш ли как като малка те приучваха към полезната храна - никакви хот-доци, никакви бонбони, никакви вафли?! Сигурно вашите са ти повтаряли, че са вредни за здравето, развалят зъбите и куп други мъдрости. Лошо няма, всички родители го правят като грижа за децата си. Но ако са те бомбардирали с твърде много здравословни съвети навремето, вероятно дори сега, когато с майка ти сядате да пиете кафе, не смееш да си поръчаш даже парченце щрудел. Нищо че е едно от най-нискокалоричните лакомства. А ако все пак не устоиш на изкушението и тайничко изядеш някой шоколадов бонбон, те загризва ужасно чувство на вина.

Не е ли странно, че понякога дори на приличната възраст от 25 години, да речем, не си в състояние да кажеш на майка си какво мислиш? Разбира се, че не ти препоръчвам да се карате, но и не позволявай родителското мнение да ти пречи да си изработиш свои възгледи за нещата от живота и да вървиш по своя си път. Тя ти повтаря, че трябва да отслабнеш и ти послушно смяташ калориите? Преди да минеш само на вода (защото хлябът е калоричен), помисли дали и ти смяташ същото, или това е само нейно мнение. Може пък да се харесваш такава, каквато си. За да неутрализираш неприятния ефект от критиката и безкрайните опити да ти дава тон в живота, най-напред изясни въпроса за себе си. Време е да започнеш да се интересуваш какво искаш ти, а не тя.

Съвет 2
Избери друг модел за подражание
По-лесно ще спреш да копираш поведението на майка си, ако си намериш друг модел за подражание. Поне така съветват психолозите. Огледай се наоколо и вземи пример от сестра си или от някоя приятелка. Идеалният вариант е, ако тя е имала сходни проблеми, с които се е справила благополучно. Примерно майка ти постоянно ти обяснява колко е важно човек да спи по осем часа на денонощие и зорко бди дали не изпускаш безценно време за сън. Какво да кажем тогава за приятелката ти, която е заклета нощна птица, но не защото ходи по купони, а понеже работи най-добре вечер. И нищо й няма! Даже напротив - тъкмо със среднощен труд и въпреки „нередовния“ живот проектите й за вътрешно обзавеждане са спечелили вече няколко награди. Сравнения от този род ще ти помогнат да се настроиш на друга вълна и да спреш да кръжиш около наложеното от майка ти мнение.

Магдалена (24) е водеща на сутрешен блок в едно радио и пет дни в седмицата става в четири часа, за да стигне навреме в редакцията: „Майка ми ме учеше, че денят е за работа, вечерта – за спане. В момента нещата при мен не стоят точно така. Естествено, тя беше твърдо против да се захващам с подобно занимание. Само че аз си бях решила вече и не съжалявам. Приятно ми е да правя това и ми се струва, че животът ми е много по-интересен от нейния.“

Съвет 3
Открий разликите между вас
Колкото и да обичаш майка си, добре е да осъзнаеш, че с нея сте различни личности. Сещаш ли се за онези карикатури навремето, под които пишеше „Открийте десетте разлики“? Приложи същата стратегия и към вас двете. В началото може и да не стигнеш чак до десет, но поне шест все ще се намерят. Особено ако забравиш за момент факта, че имате и много общи неща. Появата на първите бучици на целулита те хвърля в ужас? По това си приличате – типично женски страх от остаряването. Но ако тя се разхожда вкъщи, обвита в найлони като космонавт, изобщо не е задължително да прилагаш същите бабини методи за вечна младост. На бас, че ти си динамична личност и ще предпочетеш спорта, пък и храниш повече вяра към съвременните помощни средства от типа на масажи и антицелулитни кремове. Ето, виждаш ли, че с майка ти се сте две отделни личности? След като го осъзнаеш, ще се справиш по-лесно с психологическия ефект на скачените съдове и ще намериш собствено решение на проблемите.

Съвет 4
Не се депресирай
„Винаги всичко чупиш!“, „Кога най-после ще разбереш, че с твоите крака не трябва да носиш къса пола?!“, „Откъде го намери този Митко?...“ Има майки, които за половин час са в състояние да ти стоварят двайсетина такива обнадеждаващи реплики. Ако и твоята е от тях, не си го слагай на сърцето - може би в момента просто не е в най-добрия си период, недоволна е от себе си, а това значи и от всички наоколо и по тази причина сипе огън и жупел.

Психолозите обясняват, че между майка и дъщеря често пъти има негласно съревнование. Нищо чудно твоята родителка да преживява трудно факта, че си по-слаба, отколкото е била тя на твоите години или че ти правиш всичко по-добре от нея. С други думи, причината за обидните фрази може да е подсъзнателната женска завист, колкото и неприятно да звучи. Чувството не е от най-красивите и хората трудно си го признават, но в основата на много конфликти стои точно то. По-добре повярвай на собствената си преценка и смело към късата пола!

Заяждането си е обидно нещо и с него трудно се свиква, особено когато идва от най-близките ти хора. За да се разтовариш от отрицателната енергия, пробвай една импровизирана игра. Представи си, че говориш с майка си – сега е моментът задочно да изразиш цялата насъбрана обида. След това седни и й напиши писмо. Ще видиш, че то ще звучи доста по-спокойно, отколкото ако й говориш очи в очи, когато си ядосана. Опиши как точно забележките й те обиждат. Бъди сигурна, че когато прочете посланието ти, ще разбере душевните ти терзания и ледът между вас ще се разтопи. И дай боже, с общи усилия да започнете да се разбирате по-добре една друга.

Съвет 5
Укрепи защитата
Майката на моя приятелка е свръхдейна личност, свикнала винаги да държи нещата в ръце, включително и живота на децата си. От нея няма скрито-покрито, сърди се почти като петгодишна, когато дъщеря й отказва да й докладва най-новата информация за себе си в най-малките подробности. Този тип енергични майки обгрижват челядта си, дори тя да стане на 60 години и никога не спират да й се месят в живота. Нещо като майката на Реймънд от Всички обичат Реймънд, само дето в случая говорим за отношения с дъщерята.

Та, както е казал народът „Много хубаво не е на хубаво.“ Така и с прекалената загриженост. Двадесет и седемгодишната Виктория се превърнала почти в хипохондричка заради постоянните майчини заръки: „Винаги нося в чантата си аналгин, капки за очи, хапчета против алергия и даже мазило против ставни болки. Вкъщи мога да отворя цял склад с лекарства. Сигурно дори старица в инвалидна количка няма толкова илачи, но не мога да се променя. Любимата тема на майка ми е медицината. Тя ме убеди, че просто е задължително да си направя изследване на хормоните и да се запиша при добър хомеопат. А след един разговор с нея спрях да ям домати заради подозрение за алергия.“
Естествено че майка ти не ти пълни главата със здравословни съвети, само за да не те хваща сън по цяла нощ от притеснение. Жената е до болка загрижена за твоето благо, то е ясно. Плюс това цялата работа й носи чувство за изпълнен дълг. Но без да иска, по този начин ти предава освен полезна информация и доза от собствената си неувереност. Как да ограничиш възможните странични ефекти?
Като начало кажи си, че нищо ти няма. След това състави списък на всичките ти медицински страхове и помисли трезво дали имаш основания за тях. Ако отговорът е не, пробвай да се избавиш поне от половината медикаменти. И най-важното – намери друга тема за разговор с нея. Звъни й, когато имаш не повече от 10 (а не 40) минути на разположение за разговор и разказвай само веселите случки от деня, без да отваряш дума за хапчета.

Всичко за майка ти
Всичко за майка ти
Родителско превъзпитание
Виж как да си живееш с майка си в мир и любов в зависимост от характера й.

Свръхгрижовната
Признаци
Тази майчица постоянно се притеснява, че не си си хапнала добре, че ти е хладно, че ходиш гола и боса, че някой те е обидил, как не го е срам! Но ако нищо ти няма, положението й се струва още по-лошо – ами тогава значи няма от какво да те защитава. Впрочем при добро желание опасности винаги ще се намерят: животът като такъв, мъжете, сексът...

Противодействие
Ако си се изнесла от къщи, всеки път, когато майка ти ще идва у вас, пълни хладилника до козирката. Като се убеди, че не те грози гладна смърт, ще се успокои поне за известно време. Ако преживява тежко факта, че всичките ти рокли са много разголени, запознай я с приятелки, които ходят на лекциите по международна икономика в още по-оскъдни одежди, но това ни най-малко не им пречи да бъдат успешни и уважавани момичета. Така майка ти по-лесно да разбере, че бюстът в уондърбра не е признак на нисък морал. 

Агресорът
Признаците
Тя мечтае да станеш неин клониран вариант и работи по въпроса при всеки удобен случай. Примерно, решила си да си направиш бретон – все пак вече си 25-годишна нормално заработваща жена с изградени вкусове и убеждения. Но не е толкова просто, колкото изглежда, защото това хвърля майка ти в ужас: „Ама защо ще си разваляш хубавата прическа? От него няма да се вижда прекрасното ти високо чело, както е при мен...“

Противодействие
Поеми си дълбоко дъх и с цялата деликатност, на която си способна, й обясни, че имаш друг вкус, модата се е променила и плюс това на гаджето ти така повече му харесва.

Равнодушната
Има майки, които от леност или заради липса на време никога не вникват в твоите проблеми. Дори на носа ти да е излязла не просто пъпка, а същински цирей, тя само махва с ръка и казва: „Какво ти става, нищо не се вижда!“

Противодействие
Това е другата крайност на свръхзагрижената майчица. Тази тук не се меси на никого и за нищо. В някои случаи може и да си щастлива от този факт, но в други ти се иска тя да проявяваше поне мъничко внимание към теб. За тези ситуации използвай потенциала на някоя приятелка. И не се разстройвай, че имаш такава „липсваща“ родителка. Това си има и хубавата страна – по-бързо ще станеш наистина самостоятелна личност, вместо цял живот да растеш в саксия. 

Завистницата
Признаците
Майка ти през целия си живот е била (или се е смятала за) красавица. Но сега вместо на нея, мъжете обръщат внимание на теб. Пробвай да се поставиш на мястото й и ще разбереш колко е обидно. Тя знае, че не е редно да завиждаш на собствената си дъщеря, но въпреки това всичко у теб я дразни. Дишай дълбоко и се отнасяй към недостатъка й спокойно: всъщност тя не завижда на теб, а просто на крехката ти възраст. 

Противодействието
Вместо да се обиждаш на коментарите й и да страдаш от липса на самоувереност, постарай се да я разбереш. После започни щедро да й правиш комплименти. Това ще неутрализира и най-раздразнителната майка.

В едно проучване на Cosmo 39% от момичетата твърдят, че майка им е най-добрият им приятел. Дори да не си на това мнение, със сигурност си наясно, че тя е човекът, който най-много те обича на този свят.


Виж ощеНово в Cosmo