Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Вече не е смешно: fake news = на огромен проблем

Савина Петрова
 

Оценка: (0/5)

 
 

Преди години, когато в пресата се появява статия, че журналистът, писател, PR и създател на сдружение „Вярвам в теб“  Калина Паскалева е болна от СПИН, това е подла клюка, която застига нея и близките й като отровна стрела. Но днес фалшивите новини са се превърнали в лавинообразна заплаха за всички нас, с мащабни размери и голяма вреда и затова трябва да им кажем НЕ!

Вече не е смешно: fake news = на огромен проблем

От иронични постове, непроверените слухове и привличащите вниманието неверни новини, се превърнаха в нещо, на което хората вярват и разпространяват с удоволствие. А методите за борба с тях засега изглеждат неубедителни и просто плашещи.

►►►Ето защо хващат жените в лъжа по-лесно от мъжете.

Преди две години фалшива новина едва не стана причина за международен скандал със заплаха за използване на ядрено оръжие. Така на новината, в която се цитираха думите на министъра на отбраната на Израел, който видите ли обещавал да унищожи Пакистан с ядрен удар, в случай, че страната изпрати войска в Сирия, реагира пакистанският министър на отбраната. В своя Twitter чиновникът написа, че заплашвайки Исламабад с ядрено оръжие, Израел забравя, че Пакистан също е ядрена държава.

Вече не е смешно: fake news = на огромен проблем

Новината, на която реагира министърът на отбраната, беше фалшива, което отбелязаха властите на Израел. Изданието, публикувало материала (погрешно или намерено), нарече бившия министър на отбраната на Израел действащ и сбърка още няколко длъжности на упоменатите в статията лица.

Не за първи път се повдига темата за фалшивите новини. Например подръжниците на Демократическата партия в САЩ след победата на Тръмп твърдят, че фалшивите новини, публикувани във Facebook, са повлияли на резултатите от изборите.

Но доскоро вредата от тези откровени лъжи ни се струваше илюзорна. Да, някой някъде публикува новини, основани на конспиративни теории или изобщо приличащи на несвързан брътвеж, но кой ще им повярва? Оказва се, че много хора!

От интернет в реалността

През 2016-а, в неделя следобед 28-годишният Едгар Уелч влиза с пушка в пицарията Comet Ping Pong в предградието на Вашингтон Чеви Чейс. Стреля три пъти. Мъжът „разследвал“ конспирацията за връзката между ресторанта за бързо хранене, Хилъри Клинтън, сексуалната експлоатация на деца... Никой не е пострадал, а впоследствие Уелч се предава на полицията. Скандалът е кръстен „Пицагейт“. Това ви звучи налудничаво, нали?

Подобни съобщения, появили се в Twitter и в други социални медии, бяха опровергавани, но все пак любителите на конспиративните теории ги харесаха и дори им се сториха правдиви.

Вече не е смешно: fake news = на огромен проблем

Невинаги фалшивите новини се създават с някаква цел, например клюка, компромат, оклеветяване. И не е задължително те да са пуснати в пространството от ръката на опитни пропагандисти. Както например, когато жител на американския Остин разбира, че ще се провеждат демонстрации против Тръмп, а след това вижда няколко автобуса, пълни с хора. Мъжът ги свързва с новината и публикува съобщение в личната си страница в социална мрежа, че автобусите са пълни с демонстранти. Тя е споделена 16 000 пъти и над 350 000 пъти е разпространена във Facebook. Публикувана е в няколко форума, също така „новината“ влиза и в емисиите на телевизиите. Впоследствие, журналистите, които се свързали със собственика на автобусите, разбират, че те нямат никакво отношение към протестите, но въпреки това на следващия ден самият Доналд Тръмп пише в Twitter по темата. Авторът на „новината“ я трие от страницата, пише опровержение с надпис „ЛЪЖА“, но то не набира такава популярност като предишното съобщение: постът, в който мъжът признава, че е трябвало да се отнесе по-обективно към предишното съобщение, е ретуитнато само 28 пъти.

Борба без ефект

Това, че трябва всички да се борим с разпространението на фалшиви новини, е ясно. Но, на този етап още никой не е разбрал как точно да стане това.

Facebook все пак реши да опита да спре разпространението на подобни новини. Компанията използва услугите на независими факт чекъри, които проверяват достоверността на публикациите, а в случай, че те се окажат недостоверни, показва съответното уведомление.

В Бразилия след разпространена лъжлива новина се появяват няколко сайта, които опровергават фейк посланията.

Главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също заяви, че с фалшивите новини трябва да се борим заедно.

В България отделни журналисти и медии постоянно напомнят да се проверява всяка информация по три пъти, преди да се публикува, споделя и разпространява, защото фалшивите новини могат да нанесат много вреда, и то не само на оклеветения човек, близките и познатите му. Фалшивите новини замъгляват съзнанието, отвличат вниманието от важните неща и подчиняват масата. А ти нали не искаш да си част от това? Точно по тази причина заслужаваш да знаеш истината!

И точно затова Калина Паскалева да организира среща с журналисти и студенти по инициатива на Сдружение "Вярвам в теб", на която се коментира темата и какви мерки да се предприемат в посока решаване на проблема. Малки, но все пак крачки, защото нали всяко голямо нещо започва с първата крачка?

Ето какво написа тя малко след успешната среща беседа.

Вече не е смешно: fake news = на огромен проблем

„Най-бързото отмъщение днес е #ФАЛШИВАНОВИНА. Искаш ли да очерниш някого, да го отстраниш от бизнес, от пост или просто да си го “върнеш” на старо гадже или приятел насочваш патроните под формата на кални думи и стреляш. Никой не е подготвен за такава атака. Защото това е модерното оръжие на 21 век и все още не сме измислили брониран щит.

През годините, в които гравитирам из публичното пространство, макар и зад кадър, аз съм била мишена за определен кръг от обществото. Разбира се, била съм заплашвана “Ще дам 300 лв. и ще напишат страшни глупости за тебе!”. Разбира се, фалшиви сайтове са публикували лъжи по мой адрес и без някой да плати. За трафик, за лично отмъщение, за да ме опозорят. И разбира се, в началото не ми беше приятно. После свикнах. Не съм завеждала дела, а може би това е една от грешките ми. Преди няколко години дори си позволиха да напишат статия, в която твърдяха, че съм болна от СПИН, нещо, което се доказва пред съдия за по-малко от ден. И с днешна дата бих могла да покажа последните си изследвания. НО не смятам, че е нужно.

Темата за #ФАЛШИВИТЕНОВИНИ е изключително актуална, тъй като никой не е застрахован срещу ударите им. Обикновеният гражданин трудно ги различава - свикнал е да вярва на всичко, което чете - щом е в медия, значи е истина. Друг е въпросът, че сайт и блог всеки може да си направи за няколко часа и вътре да публикува каквото му хрумне.

В рекламния бизнес е известно, че скандално заглавие продава. В определени медии това правило важи с пълна сила. Можеш да сложиш абсолютна лъжа, но добавиш ли въпросителен знак в края, не те съдят за клевета, защото ти питаш, не поставяш факти. Да, ама то пак е фалшива новина. За всичко това са отговорни и известните личности, които с цел собствена реклама се снимат с годежни пръстени, детски колички, голи, уж папарашки кадри и чрез ПР-и разпращат до медиите #ФАЛШИВИНОВИНИ и по този начин ги подкрепят. Виновни ли сме ние самите за тази война, от която днес горчиво се оплакваме.

Големи корпорации също чрез #ФАЛШИВИНОВИНИ се борят с конкуренцията. Пускат клюки на приближени репортери и оставят бомбата да гръмне, която неминуемо един ден ще се озове и в тяхното поле.

Вече не е смешно: fake news = на огромен проблем

Да търсим три независими източника за потвърждение при наличието на социални мрежи, днес е отживелица. Но трябва отново да се върне в играта, ако искаме да бъдем обективни.

Аз обичам да се ровя в подземния свят, посветих една от книгите си на него и прехода. Моите източници бяха - улични информатори, лични познанства и впечатления, разкази на потърпевши и справка в полицията (когато случаят го позволява). Когато пиша статиите си, винаги проверявам информацията от няколко места, защото така са ме учили. И защото така трябва.

В нюзрума на моя фейсбук е пълно с #ФАЛШИВИНОВИНИ и умишлено не трия хората, които ги популяризират. Така добивам сведения кой за кого работи и кой на кого за какво плаща, защото днес професията писач на лъжи е много добре платена и замени професията хейтър и трол.

Бъдете внимателни, за да не бъдете погълнати от водовъртежа на задкулисието.

Да кажем заедно #НЕ на #ФАЛШИВИТЕНОВИНИ!“


Виж ощеНово в Cosmo