Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Умееш ли да постигаш своето (без да те намразят)?

Наталия Янкова
 

Оценка: (4/5)

Някъде по трасето между фаталните жени от 50-те и Дженифър Лопес се роди един мит: че ако искаш да постигнеш своето, трябва да си хладнокръвна кучка. Изключения от това правило дал Господ – светът е пълен с мъжки момичета, които имат идеалната работа, невероятна връзка и винаги получават това, към което се стремят.  И колкото и да не ти се иска, просто не можеш да не ги харесваш. Тяхната тайна? Стигнали са до всяка една своя цел, защото са били добрички и милички по пътя.

Според специалистите всичко е въпрос на комуникация. Просто трябва да се научиш  да упражняваш контрол върху това, което те наричат „забавяне във времето“– четвъртинката секунда между желанието да реагираш на нещо и самата реакция. Представи си крайния резултат от ситуацията – визуализирай как получаваш това, което искаш. Не позволявай на предишни изживявания да ти повлияят. Дори ако в миналото не си постигала своето, много е важно да не гледаш на живота „с тези очила“ отсега нататък. Запомни, че когато насочиш усилията и желанието си към нещо, то ще стане твое.

Има няколко ключови области в живота, в които обикновено искаме да сме успешни. С теста, който следва, можеш да разбереш върху коя от тях има нужда да поработиш. Ако си съгласна с две или повече от твърденията в дадена секция, чети надолу.

Омагьосай приятелите си.Ядосваш се и си склонна да повишаваш тон, когато приятелите ти не те слушат.


Винаги се съгласяваш да отидете в заведението, което те предпочитат.

Често се чувстваш като кошчето за душевни отпадъци на компанията ти.

Приличаш повече на Рейчъл отколкото на Моника.

Част от твоите приятели се страхуват да ти противоречат.

Възможно е да не успяваш да комуникираш мненията си по подходящия начин. Не забравяй за паузата от четвърт секунда и мисли, преди да говориш. Най-добре е да формулираш мислите си позитивно („Много ще ми е приятно, ако този път ми дойдете на гости за разнообразие“, вместо: „Защо винаги трябва да ходим у вас?“). Говори бавно и не повишавай тон.
Ако например тази година искаш да отидете на море с приятелките в Созопол вместо в Китен, най-напред си представи как всички стоите на теферич в Стария град. Не си позволявай нито за миг да ти хрумне, че те могат да се настроят срещу теб, ако се опиташ да им наложиш своята любима морска дестинация.
Следващата фаза е самото предложение – трябва да обясниш на останалите защо почивката ще им допадне. Помисли си какво харесват в Китен и ги убеди, че всички тези неща ще открият и в Созопол, плюс още много други екстри... като например чаровните криволичещи улички и високата концентрация на млади и готини актьори и музиканти по заведенията.

Разбирай се със семейството си.

Когато спориш със сестра си, се държиш като 10-годишно момиченце.

Макар че вече не живееш с родителите си, се прибираш у тях винаги, когато те повикат.

Ти си дежурната организаторка на семейни събития/гледачка на деца/момиче за всичко.

По време на големите събирания с цялата рода оставаш незабелязана.

Ако се съди по подаръците за рождения ти ден, семейството ти няма ни най-малка представа какво харесваш.

За да имаш хармонични взаимоотношения със семейството си, трябва да се научите да играете един своеобразен танц. Остави ги да говорят първи и да те въведат в техния свят, след което елегантно ги привлечи в своя. Накарай ги да си припомнят щастливите мигове, които извикват позитивни емоции, преди да им кажеш какво искаш.
Ако целта ти е да пропуснеш голямото роднинско парти и вместо това да прекараш рождения ден с гаджето ти, спомени всички готини празненства, които сте правили по този повод, и предложи отново да го отбележите подобаващо – този път с пищен обяд следващата събота. Може в замяна да обещаеш нещо – като например да посветиш на фамилията целия уикенд.

Тъй като става въпрос за твоето семейство, си имаш работа с навици и ритуали, които са отработвани цял живот. Ключът към разчупването им е да установиш точно какво те тормози и да формулираш ясно целта. След това психолозите препоръчват следната тактика – дай си 21 дни, за да сложиш край на навика. Можеш например да носиш на ръката си гумена гривна и всеки път, когато възникне ситуация, в която като че ли ти е по-лесно да постъпиш по стария начин, да я пристягаш.

Справи се с продавачките.

Купуваш си обувки, които са ти малки, защото те настояват, че кожата ще се разшири.

Никога не си правила рекламация на некачествена стока. Най-много да помолиш някоя приятелка да се пробва в магазина.

Винаги правиш грозна сцена, когато се опитваш да върнеш или смениш дреха с дефект.

Притесняваш се да влизаш в някои по-шикозни магазини.

Понякога, когато тръгваш от магазина, се чувстваш виновна за начина, по който си се държала с продавачките.

Нека пак си припомним за паузата от четвърт секунда. След като я направиш, говори с равен глас и обясни подробно за какво става въпрос. Ако това не свърши работа, използвай подхода на развалената грамофонна плоча – повтаряй до припадък какво искаш да се случи, може би в крайна сметка ще те разберат. Много хора имат нужда да чуят едно нещо повече от веднъж, за да вникнат в него.
Ако си ядосана, още преди да прекрачиш прага на магазина, поеми дълбоко въздух и си задай въпроса дали с това изражение на лицето ще постигнеш своето. Най-подходящото първо изречение е: „Често идвам във вашия магазин, защото знам, че тук ще открия това, което ми трябва.“ Не бъди открито нападателна – много по-добре е да обличаш всеки удар в памук: „Съжалявам, че не проверих токчето, преди да купя обувките, но просто съм свикнала, че нещата при вас са качествени.“ Винаги, когато споменаваш за смяна на дефектния чифт или връщане на парите, използвай думички, които изразяват увереността ти, че това ще се случи – да кажем, не „ако“, а „щом“.

Накарай шефа да мисли за теб с добро.

Никога не използваш цялата си обедна почивка.

Умираш от притеснение, когато трябва да си поискаш отпуска.

Никой не смее да те разиграва в работата – но и не получаваш така чаканото увеличение на заплатата.

Искаш да получиш повече отговорности, но все те подминават в състезанието за новите длъжности.

Работата, която вършиш, не отговаря на длъжностната ти характеристика.

В комуникацията с ръководството най-важно е да уцелваш правилния момент. Ако искаш да говориш с шефа си, прецени кога е спокоен и няма някаква лудница на главата си. Когато се изправиш срещу него, го настрой на позитивна вълна, като започнеш разговора с въпроси, на които би трябвало да отговори с „Да“: „Както сигурно знаете, аз работя тук от една година?“ След това отправи комплимент: „За мен вие винаги сте били човек, който умее да взима правилните решения.“ Помоли за това, което искаш, като внимаваш да не изпращаш заплашителни сигнали – като например намръщено изражение или агресивен език на тялото. Всичко ще бъде наред, стига наистина да заслужаваш това, за което си дошла. Опитай се да погледнеш на себе си през очите на шефа. Неговата основна грижа е времето, което му отнема, за да те менажира. Като си вършиш работата качествено и сама, му спестяваш усилия и така се издигаш в очите му.

Радвай се на готини отношения с гаджето.


По-лесно е просто да правиш това, което той иска, вместо да спорите.

Правиш му цупеща стачка, за да разбере най-накрая колко си онеправдана.

Вместо да обсъдите проблема, стискаш устнички като не особено кадърна фотомоделка.

Не понасяш споровете.

Когато искаш да промени поведението си, уж започваш разговор с него, а в крайна сметка му крещиш.

Според психолозите добро начало на разговора с половинката е: „Искам да съм по-готина в отношенията си с теб.“ Той няма как да не се съгласи с това. След това можеш да го попиташ какво предпочита – безмозъчна кукла Барби или жена, с която да се гордее. Той може нашега да си избере русата кукличка, но и двамата добре знаете истинския отговор на този въпрос. (А ако не се майтапи, също си наясно какво трябва да направиш.) Кажи му, че имаш нужда от неговата помощ – това ще го накара да се чувства значим. След това го попитай: „Може ли да се случи еди-какво си?“ Той ще бъде като пластилин в ръцете ти.
Само трябва да си сигурна, че той се чувства щастлив в момента, в който ще му поставиш исканията си: „Намерих едно страхотно място, където даже има футболно игрище и може да играете мачле. Става ли да отиде с Ива и Илиян за уикенда?“ Според специалистите по-трудните желания трябва да се формулират малко несигурно, като например: „Не знам как точно би могло да стане, но мислиш ли, че...“ Така показваш, че зачиташ чувствата му и си мислила върху това как ще му прозвучи молбата ти.

Строго забранено!
6 неща, които никога не трябва да правиш, за да постигнеш своето.
1.  Да напиеш другия човек.
2.  Да тропнеш с краче, обуто в тънко високо токче – нищо не е толкова важно, че да заслужава да си счупиш любимите обувки.
3.  Да се цупиш, когато наоколо го няма човека, който трябва да обърне внимание.
4.  Да крещиш в препълнен магазин. Единственото, което ще постигнеш, е да изложиш себе си.
5.  Да се възползваш от факта, че човекът насреща е с 10 години по-млад.
6.  Да заплашиш семейството си, че повече няма да ти видят очите. Това е много тежко изказване, за което след това горко ще съжаляваш.


Виж ощеНово в Cosmo