Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Трикове за разумно пазаруване в супермаркета

 

Оценка: (0/5)

 
 

Ето как да избегнем капаните на свръхпазаруването.

Трикове за разумно пазаруване в супермаркета

Специалистите по маркетинг използват научнодоказани трикове, за да ни накарат да купуваме много повече продукти, отколкото са ни нужни. 

На всички ни се е случвало – отиваме до най-близкия супермаркет само за хляб и излизаме с два плика, претъпкани с непланирани покупки. Ако всичко е полезно и необходимо, е добре, но несъмнено вътре има чипс, вафлички, шоколади и газирано питие. Вместо да се ядосваш на себе си, трябва да разбереш как действат търговските спецове в супермаркетите и да си създадеш свои правила на поведение при пазаруване.

10 задължителни храни за твоята кухня

Основните хитрости, които прилагат в магазините

1. Магазин-лабиринт. Търговската зала е винаги така подредена, че няма как да влезеш, да вземеш това, за което си дошла (например мляко), и да отидеш до касата да платиш, без да минеш покрай куп хранителни и домакински стоки. Вероятността да видиш поне още няколко неща, които да ти хванат окото, е голяма и така ще стигнеш до касата с повече продукти от едното мляко, за което беше тръгнала.

2. Рафтове с топъл хляб и прясно изпечени тестени закуски. Техният апетитен аромат се усеща още от входа – кой би устоял на мириса на топъл хляб или кроасан без усилия на волята? Още повече, че е доказано: този аромат усилва чувството на глад и клиентите купуват повече хранителни продукти от предвидените. Другият трик с подобен ефект е да се разположи стелаж с красиво подредени свежи разноцветни плодове и зеленчуци близо до входа – те също събуждат апетита.

3. Стелажи по средата на пътеката между щандовете. Те буквално ти се изпречват на пътя, докато се опитваш да минеш покрай рафтовете с ненужни в момента за теб стоки. Няма как да не привлекат вниманието ти, защото там са “специалните предложения” или продукти с “подарък” – почти винаги нещо привлекателно, но далеч не необходимо.

Трикове за разумно пазаруване в супермаркета

4. Специални предложения. Обикновено това са комплекти от типа 3 на цената на 2, или стоки в промоция, но колко точно по-евтини са в действителност? И нужни ли са ти въобще, дори да ги купите изгодно?

5. Основните продукти – в най-отдалечения край на магазина. Хранителните стоки, за които най-често влизаш в магазина, например мляко и хляб, са подредени в най-далечния ъгъл, за да минеш покрай всички останали рафтове по пътя до тях и обратно към касата.

►►►ВИЖ ТУК: "Здравословни" храни, които диетолозите ти забраняват!

6. Ненужните дреболии – до касата. Обикновено има няколко души преди вас на опашката за плащане и се налага да чакаш. Скучно занимание, за което ти предлагат развлечение – стелажи с разнообразни “занимавки” – бонбони, дъвки, шоколади, все дреболии в лъскави опаковки, към които посягаш дори без да мислиш. А повечето от тях не само че не са необходими, но са и висококалорични и вредни за здравето.

Трикове за разумно пазаруване в супермаркета

Как да избегнем капаните и да не купуваме излишна храна

1. Винаги си прави списък на необходимите стоки и се старай да го спазваш при пазаруване. Вече може да използваш не само лист и молив, но и най-различни програми на телефоните, някои от които дори следят колко хранителни запаси имаш в наличност и с какво трябва да заредиш отново хладилника и шкафа си.

2. Не ходи на пазар гладна. Ако пазаруваш на празен стомах, ще купиш всичко, което става за ядене, просто защото си мислиш, че можеш да изядеш планини от храна. В най-добрия случай ще имаш пълен хладилник с дни, но в лошия може да ти се наложи да предъвкваш цяла седмица нещо, което не е никак вкусно, или дори ще трябва да изхвърлиш на боклука храната, която си купила в порив на вълчи апетит.

►►►ВИЖ ТУК: 7 храни, които Джиджи Хадид обича да яде!

3. Прегледай запасите си, преди да хукнеш към магазина. Продукти, които трябва да имаш винаги в кухнята за приготвяне на бързи и леки обеди или вечери като яйца, млечни храни, паста, консерви с риба или месо, трайни зеленчуци, може да ти спестят ходенето до магазина.

4. Отмини без капка внимание специалните предложения в супермаркета, ако рекламираните стоки не са в списъка ти за покупки за днес или вече не са на привършване и ще трябва да ги купуваш пак. Не забравяй и това, че често в разпродажбите се предлагат продукти, на които скоро им изтича срокът на годност или не са от най-търсените.

5. Обръщай внимание на ниските и високите рафтове с храни. По правило най-популярните и вкусни (но невинаги полезни) неща търговците подреждат на нивото на очите ти. Ако не прегледаш отгоре и отдолу рафтовете, може да пропуснеш някоя по-подходяща стока.

6. Сложи в кошницата нещо сладко, което обаче да е полезно например сушени плодове, черен шоколад, мед, за да не грабнеш в последния момент от стелажа до касата някоя висококалорична бомба като шоколадово-карамелен десерт със сметанов пълнеж.

Трикове за разумно пазаруване в супермаркета

Какво ти казва етикетът

1. Опаковката трябва да съдържа информация за производителя (страна, марка), вносителя, грамажа, състава, хранителните стойности, условията за съхранение и срока на годност. Обърнете внимание, че калорийната стойност е винаги за 100 г от продукта, не за цяла опаковка.

2. Много стоки – зеленчуци, плодове, месо, някои тестени изделия, се продават без опаковка, съответно и без етикет. Ако ти се сторят подозрителни и искаш да се увериш, че например месото е прясно, а кроасанът е с масло, а не с маргарин, поискай продавачът да ти покаже документите за продукта. Той е длъжен да ти го предостави, откаже ли – не пазарувай при него.

3. Винаги гледай срока на годност, отбелязан на опаковката. Друг момент е, че срокът може да изтича на следващия ден, но ти нямаш намерение да го използваш веднага.


Виж ощеНово в Cosmo