Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Теория на дипломацията

Деница Сивева
 

Оценка: (0/5)

Настръхваш ли от ужас само при мисълта да поискаш от шефа повишение на заплатата? Или да изясниш най-после с половинката какви са му творческите планове за съвместното ви (евентуално) бъдеще? Мда, в такива случаи ти изглежда по-лесно и безопасно просто да си заровиш главата в пясъка и да изчакаш всичко да се подреди от самосебе си. Ей така, ако може някоя добра фея да махне с пръчицата си и да свърши цялата работа вместо теб! Но понеже подобни приказни създания се срещат съкрушително рядко в реалния живот (ако не броим щастливото стечение на обстоятелства), понякога се налага да запретнеш ръкави и да отпочнеш някои твърде деликатни разговори с приятели, гаджета, колеги и шефове. Но дори след като си се убедила, че няма мърдане, ще се наложи да се изправиш лице в лице с конфликта, прекарваш безсънни нощи в притеснения за последиците. Запознай се с някои златни правила, за да оцелееш по-лесно и след ужасяващия разговор. А и да постигнеш своето.

1. Открий същността на проблема.
Преди да започнеш темата, изясни си какъв е основният проблем, за да се заемеш с него, а не със симптомите му. Ако, да речем, напоследък с твоя човек се разправяте за всяка дреболия – от цвета на новите му обувки до начина, по който окупира дистанционното, гаранция, че истинският проблем не е това, за което се карате. Нищо чудно тайничко да искаш по-сериозно обвързване най-после, или пък да се дразниш от топлите му отношения с бившата. Или той просто те отегчава и горчивата истина е, че си готова да продължиш напред... без него. Може и да е нещо съвсем различно. Но каквато и да е същинската беда, намери смелост да се изправиш срещу нея и най-накрая да проведете разговора-на-живот-и-смърт. В противен случай разправиите ви ще продължат до безкрай, което само ще ви изтормози, без да доведе до някакво решение. Най-много един от двама ви да направи нещо безкрайно неприятно, само и само да се сложи край на това мъчение. Но защо да се стига дотам, след като няколко добре подбрани думи могат да приключат въпроса чисто и бързо.

2. Успокой се.
След като вече си наясно, че имаш правилна причина да проведеш разговора, от който направо ти се свива стомахът, постарай се да се настроиш и на правилната вълна. Ако си яхнала метлата и прелиташ ниско над тополите, единственото, което ще получиш като е резултат е перфектният скандал, който сама си си изпросила. В случай пък че се държиш отбранително, човекът насреща също ще премине в защита. Както се казва, всичко е в главата и това важи за почти всякакви ситуации. Представи си, че влизаш в кабинета на шефа си да искаш повишение на заплатата, но всъщност смяташ, че не го заслужаваш наистина. Е какво очакваш да се случи тогава? Ами шефът ти най-вероятно ще се съгласи с теб. Изводът: не позволявай черни мисли да помрачат позитивната ти нагласа. Дали най-добрата ти приятелка наистина те пренебрегва, откакто си има гадже? Или просто ревнуваш, защото ти самата нямаш? Ако се заяждаш с нея от завист, бъди сигурна, че тя ще го усети от километри и само ще загубиш. По време на деликатния разговор се дръж уверено, но не и арогантно и го започвай единствено в случай, че наистина държиш да разбереш каква е причината и как може да се промени ситуацията, а не за да излееш раздразнението си. С други думи, запази спокойствие, независимо колко пъти ще ти се наложи да дишаш дълбоко и да броиш до десет.

3. Не се колебай.
Когато прекалено дълго отлагаш неприятната тема, с всеки изминал ден положението ще се влошава все повече. Например, ако на съседката ти не й пука, че стената между вас е тънка като лист хартия, ще продължи да пуска музиката до дупка. И колкото по-дълго протакаш въпроса, толкова по-голяма е вероятността, когато най-накрая се решиш, да ти е дотолкова прекипяло, че всичко да свърши като грандиозен скандал. Ако съквартирантката ти продължава да си прави оглушки за мръсните чинии в умивалника, или твоя приятелка винаги си спестява част от сметката в кръчмата (за твоя сметка), думичката „моля“ в конкретния момент ще те отведе по-далеч отколкото отлагането, докато напълно ти дойде до гуша.

4. Избери време и място.
Не ме разбирай погрешно обаче – да не отлагаш не означава, че трябва да се хвърлиш през глава в тънката тема, точно когато твоят човек се е върнал вкиснат от работа. Ще получиш само още по-вкисната физиономия, а може би и порядъчна разправия. Прецени положението и избери подходящия момент. Ако очакваш бурна реакция от негова страна, защото с приятелки ще ходите за уикенда до морето, съобщи му го на публично място – примерно в заведение или в парка, където има по-малка вероятност да ти вдига гири пред хората. Или искаш да го накараш да се вземе в ръце и да дойде с теб на фитнес? В спалнята, след секс, може да се окаже най-удачното място да подхвърлиш небрежно нещо по темата. Колкото и да е деликатен въпросът, за всяко нещо си има начин. С други думи, кажи му, че искаш да влезе във форма за негово добро, а не защото си падаш по атлетични сладурчета.

5. Подготви си домашното.
Преди да хванеш бика за рогата, гледай да си изясниш основните аргументи, за да не пропуснеш нещо важно. Ако трябва, направи си списък. Преди да почукаш на шефската врата, бъди готова да обясниш адекватно защо работата ти заслужава по-голямо признание. Или пък използвай в изясняването с половинката факта, че прекара два дни в чистене на апартамента, без той поне малко да си мръдне пръста в това начинание. Ако не се отклоняваш от предварително набелязания сценарий, имаш по-добри шансове да запазиш спокойствие и да си спестиш емоционалните изблици и гневни епитети от сорта на: „На теб никога и за нищо не може да с разчита/Ти си непоправим мързеливец!“ и други подобни. Дори в тях да има доза истина, с такива откровения едва ли ще постигнеш кой знае какво. Със спокойно и разумно държание ще накараш по-лесно човека насреща да те слуша, отколкото ако го настроиш на отбранителна позиция. Ако е подходящо, подготви си нагледни доказателства – конкретни примери от служебните ти постижения, които да покажеш на шефа си, или демонстрация на прокапалия таван в банята пред съседа от горния етаж. Използвай предимствата и на „тихата“ дипломация, да я наречем така – примерно да носиш в леглото фланелка на твоя човек от времето, когато беше слабичък. Така ще му намекнеш деликатно да направи нещо, за да може и той да си я сложи отново. А когато най-накрая се престрашиш да повдигнеш пред приятелка въпроса, че прекалява с диетите или с пиенето, предварително се подготви да предложиш решение на проблема – така думите ти ще звучат като загриженост, а не като гола критика.

6. Изслушай отсрещната страна.
Всички разговори, дори най-взривоопасните, включват поне 50% слушане. Така де, това е разговор, а не монолог. Позволи на човека насреща да си има свое мнение по темата и ще имаш по-добри шансове да постигнеш победа на финала. Изслушай мълчаливо обясненията – може да се окаже, че винаги портмонето ти е вече извадено, преди приятелката ти да успее да предложи да плати, или пък че благоверният е флиртувал със сервитьорката, защото си е помислил, че ти се сваляш с бармана. Ако това е така, добре е да плеснете с ръце и да се прегърнете – един вид, всичко да приключи мирно и тихо. В случай че продължите с изясняването, има опасност да си заформите див скандал, който не само че няма да ви донесе нищо добро, но може още повече да влоши положението.

7. Мисли в перспектива.
Плашещите разговори винаги крият риск от типа на това да загубиш приятел/гаджето/работата си. Те затова са и плашещи. Така че прецени предварително последиците. Заслужава ли си примерно да казваш на половинката си, че приятелят му си е пийнал повечко и те сваля? Или пък да се набъркваш в отношенията между колеги? Имай предвид, че в такива ситуации често го отнася посредникът и то понякога с пълно право. Преди да се разприказваш, задай си въпроса какви емоционални последствия ще коства разговорът. Ако решиш да запазиш тайната, трябва да я преглътнеш завинаги. Добрите приятели никога не използват фразата: “Аз нали ти казах!“

Четири взривоопасни разговора, които да избягваш.
1. Да злословиш за семейството на твоя човек.
Запази неутралитет към родата, без значение колко много се оплаква той от тях. Просто го изслушай и покажи, че го подкрепяш със стандартно кимане в стил „Хм, дааа.“
2. Да кажеш на приятелка, че никога не си харесвала бившия й.
Ако се съберат отново, няма да получиш покана за сватбата.
3. Да признаеш пред шефа си, че си търсила друга работа от бюрото си.
Той знае, че това се случва, ти знаеш, че това се случва, но животът е доста по-лесен, ако и двете страни се преструвате, че такова нещо няма.
4. Да попиташ твой познат, който е метросексуален, дали всъщност не е гей.
Ами ако е „от правата вяра“ и си пада по теб? Представи си само какво ще му причиниш!


Виж ощеНово в Cosmo