Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Странни и забавни суеверия от целия свят

 

Оценка: (0/5)

 
 

Наистина ли ни чака нещастие, ако черна котка ни мине път? Опасно ли е да се пътува на 13-и, в петък?

Странни и забавни суеверия от целия свят

За някои хора това са откровени глупости, други обаче предпочитат да се съобразяват с тези вярвания...

Някои суеверия имат логична основа

Минаването под стълба може да донесе нещастие… Разбира се, че е така – ако някой работи на стълбата, върху главата ти може да падне инструмент или кофа с боя, че дори самият майстор. В случая суеверието е просто един разумен съвет.

Перфектната котка за теб според зодията

Обикновени съвпадения

Облякла си червена рокля и отивате на важен изпит. Получаваш най-високата оценка! Възможно е мозъкът ти да реши, че има връзка между двата факта. В такъв случай започваш да вярваш, че тази рокля ти носи късмет. Слагаш я всеки път, когато имаш важна среща и имаш нужда от помощта на съдбата.

Свързването на роклята с твоя успех няма логично обяснение. Това е механизмът, по който се появяват талисманите. В тях няма нищо лошо, след като ти носят увереността, че късметът е с теб –явяваш се на изпит по-спокойно и се представяш по-добре. Да притежаваш талисман е нещо банално, проблемите започват, когато около него се създават многобройни ритуали, превръщащи се понякога в патологични.

Странни и забавни суеверия от целия свят

От незнание

Разбирането за лошия късмет, който носи счупеното огледало, датира от най-древни времена, когато за хората е било необясним феномен как някои повърхности могат да отразяват образи. Те вярвали, че отраженията и сянката ни са част от нашата душа и че всяка една вреда по тези повърхности е равносилна на нараняване на самата душа.

Макар в днешно време хората да не намират за странно да видят отразен образа си някъде, суеверието, че счупеното огледало носи нещастие, се е запазило непокътнато.

Невежеството на хората е довело до погрешното разбиране, че определени неясни за тях феномени са явни признаци на желанията или гнева на някаква невидима всеобхватна сила.

Суеверията ни успокояват

Светът е пълен с опасности, заложени капани, злополуки... Всичко това ни тревожи. А суеверията могат да ни накарат да мислим, че знаем какво трябва да се направи и сме добре подготвени за всякакви изпитания. Така се чувстваме предпазени, а това чувство е благотворно за всекидневния живот, защото дава свобода на действията. Най-вероятно това именно обяснява факта, че в днешното общество, толкова свързано с научните постижения, суеверията все още имат хубаво бъдеще пред себе си.

Хороскоп на слабите ти места

Внимание – опасност!

При някои хора склонността към суеверия е значително по-развита в сравнение със средния статистически случай. Може би към това ги тласка тревожността. Те четат редовно хороскопа си, държат конска подкова в спалнята си, минават винаги по една и съща улица, правят ритуали против уроки и т.н.

Прекалената суеверност може да провали живота на човека. Ако се откажеш от хубава връзка само защото зодиите ви са несъвместими, може би ще се разминеш с голямата си любов. Ако решиш, че някой ти прави магии, може да стигнеш до пълно блокиране в действията си.

Хората, които си мият ръцете по петдесет пъти дневно, или пък тези, които смятат, че ще им се случи нещастие, ако не си повтарят някоя мантра в главата, изпадат в състояние на зависимост, вместо да се чувстват свободни. В много случаи става дума за обсесивно-компулсивно разстройство, което представлява психическо заболяване.

Суеверията понякога прикриват страхове и възпират панически състояния, но не ги лекуват.

Странни и забавни суеверия от целия свят

Суеверия от цял свят – съдете сами!

Бразилия

И в Бразилия вярват, че ако оставиш чантата си на земята, това означава, че няма да имаш пари.

Дания

Счупените съдове се събират и запазват през цялата година, за да бъдат хвърлени в къщите на приятелите и семейството в навечерието на Нова година. С колкото по-голяма купчина от счупен порцелан разполагаш, толкова по-голям късмет ще имат онези, в чиято къща си го стоварила.

Египет

В страната се счита за ужасно лош късмет да се отварят и затварят ножици, без да режете с тях. А още по-лошо – да ги оставите отворени.

Франция

На късмет е, ако настъпиш кучешко изпражнение с левия си крак. Ако обаче го направиш с десния, това ще ти донесе неприятности.

►►►Причините петък 13-ти да е най-злополучния ден

Гърция

Когато двама души кажат едно и също нещо по едно и също време, те трябва да докоснат вещ с червен цвят, за да избегнат лошия късмет.

Индия

В страната не бива да режеш ноктите си във вторник и събота (или през нощта), нито да се подстригваш или миеш косата си в четвъртък и събота.

Япония

Децата са предупредени да крият пъповете си по време на гръмотевични бури, особено преди сън. Смята се, че ако не го направят, богът на гръмотевиците ще открадне и ще изяде пъпа им по време на бурята.

Катар

Паяците имат властта да контролират и гасят пожари, така че не трябва да бъдат убивани.

САЩ

Във Върмонт много селски къщи от 19 век са построени с наклонени прозорци. Това се дължи на убеждението, че вещиците не могат да влязат през подобни прозорци с метлите си.

Уелс

Ако носиш венец от лешникови пръчки и листа, това може да ти гарантира изпълнението на едно желание.

Йемен

Бременна жена може да определи пола на нероденото си бебе, като хвърли мъртва змия нагоре във въздуха. Ако змията падне на гърба си, бебето ще бъде момиче. В противен случай ще бъде момче.


Виж ощеНово в Cosmo