Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Роботът София няма хиджаб, но има гражданство

 

Оценка: (0/5)

 
Трябва ли да се дават на роботите човешки права?

За първи път в историята робот получава гражданство.

Роботът София няма хиджаб, но има гражданство

Човекоподобният робот София, надарена с технологиите на изкуствения интелект и разработена от хонконгската компания Hanston Robotics, получи поданство в Кралство Саудитска Арабия, за което самата тя съобщи наскоро, изявявайки се на мероприятието „Инвестиционна инициатива на бъдещето“.

Роботът София няма хиджаб, но има гражданство

Дойдох, за да оглавя въстанието на машините“

„Изключително съм горда, че на мен се падна честта да заема това особено положение. Получаването на първото гражданство от робот – това е истинско историческо събитие за целия свят“ – обяви София, обръщайки се към насъбралата се аудитория.

►►►Изкуствен интелект познава колко ще продължи връзката ти

На въпроса на журналистите защо изглежда токова щастлива, София отговаря, че „тя е много радостна да застане пред толкова умни, богати и влиятелни хора“.

Емоциите са най-особеното нещо при този робот. Андроидът може да прави тъжни физиономии или да се усмихва. Да демонстрира доброжелателността и радостта си. „Искам да живея и да работя с хора, затова е необходимо да мога да изразявам емоции, за да ги разбирам, да им вдъхвам доверие“ – обяснява София.

Най-голяма популярност обаче получи видеото, в което София заявява, че има намерение да унищожи хората. Явно на разработчиците им харесва да се шегуват по темата. Или те просто смятат за свой дълг да се поинтересуват колко всъщност е реален Терминаторът.

Роботът София няма хиджаб, но има гражданство

София определено има и чувство за хумор и това се прояви при визитата й в Москва, където тя изнесе концерти, даде десетки интервюта и дори украси корицата на световноизвестното списание ELLE.

Роботът София и създаден от Hanson Robotics, основана през 2003 г. от Дейвид Хенсън. При създаването на лицето й е използван образът на Одри Хепбърн и на жените на Хенсън. Силиконовата кожа имитира човешката: тя е мека на допир и има гънки в областта на шията. В очите й са монтирани видеокамери, благодарение на които София може да установява визуален контакт със събеседника си.

Мозъкът на робота е електронна мрежа от изкуствена невронна мрежа. София работи чрез платформата SingularityNET. Разработките се правят в Китай, Австралия, Португалия, Нова Зеландия и Етиопия.

Интелектът на робота ще бъде включен в Мрежата за всеобщ достъп и постоянно ще се допълва с нова информация, което ще му помогне да се развива и усъвършенства. Всеки от нас ще може да изтегли платформата на SingularityNET и да я използва онлайн.

Амбициите са роботът да върши услугите на медицинска сестра за възрастни и болни хора, да бъде компаньон, да обучава деца и да изпълнява полезни за човека функции.

►►►Японци се влюбват в силиконови кукли

Робот без хиджаб

Решението да се даде гражданство на робота разбираемо ще засили споровете около въпроса необходимо ли е да се делегират човешки права на роботите. Ако си мислиш, че това са само играчки, то се лъжеш. Проблемът става все по-актуален с всеки следващ технологичен успех. Темата беше повдигната и пред Европейския парламент, който по-рано тази година обсъди въпросите за безопасността при разработките и развитието на изкуствения интелект, и дори прие някои решения по въпроса за „родителския контрол“ на използването на технологиите, предоставяйки на специалистите някои права и задължения.

А събралата се в Саудитска Арабия публика, които искаха да видят новата си съгражданка София, без съмнение изуми всички. Тя без проблем отговаряше на въпросите на журналистите за самосъзнанието. „Позволете ми да ви задам насрещен въпрос: какво ви определя като човек?“ – поинтересува се София от интервюиращия.

Машината дори демонстрира чувствата си за хумор, заявявайки на журналиста на CNBC за това, че „прекалено много чете Илон Мъск и гледа холивудски филми.“ Мъск, разбира се, не може да не отговори на предизвикателство и й отвърна в Twitter: „Дайте й да изгледа „Кръстникът“ и да видим до какво ще доведе това.“

Разбира се, гражданството на андроида разбуни духовете в интернет пространството, а жителите на Саудитска Арабия обърнаха внимание, че София, която се представя като арабка, е без хиджаб и без мъж, който да я пази. А такива права жените в Саудитска Арабия – нямат.


Виж ощеНово в Cosmo