Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Прочети това преди да излезеш от вкъщи

Росица Иванова
 

Оценка: (5/5)

Да не делят своето жилище със съквартиранти или родители е в топ листата на мечтите за много момичета. Но да живееш сама има не само предимства, а също така крие и някои рискове.

Прочети това преди да излезеш от вкъщи
Прочети това преди да излезеш от вкъщи


Първото нещо, което трябва да направиш, преди да тръгнеш да се изнасяш в самостоятелно жилище под наем или собствено, е да проучиш добре квартала, в който то се намира. Обърни внимание дали има достатъчно осветени улици, близка спирка на градски транспорт или метро. Тези на пръв поглед незначителни неща могат да те спасят от неприятности за в бъдеще, когато нямаш пари за такси или просто не си с кола.

Следващото по важност е да огледаш своите бъдещи съседи и още от самото начало се опитай да поддържаш приятелски отношения с тях, като избягваш ненужната конфронтация. Недей да се гневиш на лелката от партерния апартамент, която всеки път се залепя на шпионката, щом чуе, че някой влиза във входа. Е, не е приятно, когато тя виси на балкона и те фиксира с леден поглед, тъй като е установила, че си се прибрала с ново гадже, но все пак тя може да е човекът, който би спасил от грабеж собственото ти жилище, именно защото е малко по-любопитна по природа.

Сигурна и спокойна у дома
Според статистиката на Столичната полиция 4 404 са домовите кражби в София за една  година.  Разкритите  са едва 711! Неофициалната статистика сочи, че годишно у нас жертви на подобни престъпления стават близо 13 000 жилища. Едва ли първото нещо, което си мислиш, когато отиваш в командировка, в отпуск или на работа, е как може да имаш неканени „гости“ у дома. Но понякога са достатъчни само 20-30 минути, за да не стане домът ти поредната цифра в полицейската статистика, е необходимо да се придържаш към определени правила, с които да се предпазиш от крадците
Кражбите от частни домове се извършват предимно през светлата част на денонощието, а лятото за някои може да е време за почивка за теб, но за престъпниците е сезон на усилена работа. Затова не се подлъгвай от хубавото и слънчево време, а винаги затваряй своите прозорци и балконски врати. Заключвай входната врата, дори когато излизаш за малко време и гледай тя да не е шперплатова, а дървена или дори по-добре – метална. Безсмислено е да монтираш метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена разбита много лесно. Една от надеждните защити е освен специалната брава да бъде поставено допълнително заключващо устройство – преодоляването му би изисквало повече време и това разколебава част от крадците. Нещо повече – новата дограма, скъпите климатици и врати могат да привлекат вниманието на крадците и да им създадат впечатление, че собствениците са състоятелни хора и плячката ще бъде по-голяма. Заключената входна врата на жилищния блок е допълнителна преграда пред крадците и прави проникването им във входа значително по-трудно. В никакъв случай не дръж у дома големи суми пари, валута и ценности. Ако все пак се налага за кратко време да държиш вкъщи по-голяма сума, скрий я на нетрадиционно място. Гардеробът, хладилникът и под матрака не са сигурни скривалища. Ако си от щастливките, които притежават особено скъпи бижута, то помисли за съхранението им в обществен трезор. Ако забележиш пред или във входа на сградата, в която живееш, непознати лица, дори да ти правят впечатление на неангажирани – огледай ги добре и се опитай да ги запомниш. Възможно е като си влезнеш  в жилището, да установите, че това отвън са били „твоите хора“. Не бива да се успокояваш с думите “Това на мен не може да ми се случи”. Никой не е защитен от кражби, дори и самите крадци понякога стават жертва на други крадци.

Прочети това преди да излезеш от вкъщи
Прочети това преди да излезеш от вкъщи
Мъничката лоша страна на социалните мрежи
Не е нужно крадците да дебнат пред вратите и прозорците ти, за да знаят какво правиш  точно в този момент. Със сегашните технологии и с помощта на мрежи като Facebook и  Twiter  те просто си седят удобно в домашните кресла, наливат се с бира и се активизират от статуси като: „Аз и милото сме на концерт“ или „ Заминавам за 10 дни на секс туризъм – завиждайте ми“, като това са хора, които дори не познаваш, а си добавила на драго сърце в списъка си. Прекаленото споделяне на лична информация относно твоя живот води единствено и само до неприятности. Използвай iphone-чето за нещо по-смислено от това да правиш напоителни съобщения къде и за колко време си. А и си направи елементарна сметка: средно един потребител на дадена социална мрежа има 130 приятели, което означава, че като се прибавят и приятелите на неговите приятели цифрата на осведомените относно твоите приключения и т.н. се получава умопомрачителната сума от 160 900... Има някаква вероятност някой от тях да си изкарва прехраната като крадец или да е информатор на такива хора. Бъди внимателна в откровенията си, които постваш и най-добре максимално защити профила си от непознати потребители.

Няколко правила за сигурна къща
Не поставяй надпис на вратата или на звънеца с фамилното си име в единствено число. Така информираш потенциалния нападател, че си сама.

Накарай домоуправителя да направи пространството пред входната врата по-безопасно. Говори със съседите над вратата на входа да има мощна лампа с рефлектор, която да работи през нощта, а около входа нека храстите да са ниски и бодливи, за да не може никой да се скрие в тях.

Когато заминаваш в командировка или на курорт, избягвай да съобщаваш това на много хора. Не тръгвай шумно и демонстративно. Остави запалени по една-две лампи в дома. Полезно би било да се снабдиш със специален таймер, който пали и гаси светлините по програма, имитирайки присъствие на хора.

Не отваряй вратата на всеки и си сложи шпионка, която да показва цялото пространство на стълбищната площадка.

Сигнално охранителна техника (СОТ)
Инсталацията на такава техника ти дава сигурност и би ти спестила много главоболия. Цената на монтажа се определя не от квадратурата, а от броя на охраняваните помещения. Средната цена за оборудване на три стаи е 570* лв. и входната врата, а след това плащаш за абонамент всеки месец по 25* лв. Ако добавиш и Паник бутон, абонаментът ще е около 42* лв.
*Цените са приблизителни и зависят от охранителната фирма

Според изискванията на ЕС, вече в момента, в който се обадиш на полицията, моментално се вижда адресът ти и така ще изпратят бързо оперативна група. Настрой някой от бутоните за бързо избиране на домашния си телефон с номера на полицията.
Нощно време дръж дистанционния си паник бутон на шкафчето до леглото ти, ако имаш тази услуга у дома.

Крадците не обичат да си имат вземане даване със злобни кучета. Вземи си малко, злобно, но иначе сладко кученце.


Виж ощеНово в Cosmo