Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Пристрастена към секса?

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Пристрастена към секса?
Пристрастена към секса?
Или към шопинга? Към виното? Към фитнеса? Много неща, които смятаме за напълно безвредни или дори още по-лошо – за приятни, всъщност могат да се превърнат в сериозна заплаха с трайни последици, защото крият риска от пристрастяване. Cosmo те посвещава в списъка на „социалните зависимости“.

Обичам да цитирам мисълта, че „Човек е социално животно“, защото ми се струва безкрайно вярна. А в този случай пасва идеално на нашата тема. Факт е, че живеем в  глобално село и с лекота се отдаваме на цял куп занимания, които изглеждат социално приемливи, само защото всички ги вършат и никой не е шокиран или ужасен от тях. Дори понякога се чувстваш почти задължена да се държиш по определен начин, за да се впишеш успешно в средата. Как да прецениш тогава дали общоприетото поведение е добро за теб? Или ще побързаш да оправдаеш димящата цигара в ръката си с думите: „О, аз пуша само в компания!“?

Да, някои неща са си откровено кофти от пръв поглед – примерно да използваш  сексапила си като билет за повишение. Но други изглеждат по-скоро на кантар и не чак толкова страшни. Тук сме, за да ти помогнем да осъзнаеш, че има социални навици, които вече не са съвсем безобидни.
Лекарите от Националния център за превенция на хроничните заболявания и подобряване на здравето в Атланта, САЩ, са стигнали до заключението, че две алкохолни питиета на ден са напълно достатъчни, за да повишат значително риска от високо кръвно и инфаркт! Пази Боже да морализаторстваме, но фактите са си факти и е по-добре да си наясно с положението. Редовните вечерни запивки след скапващия ден в работата спират да звучат безопасно, когато помислиш за дълготрайните последици. Да не би да се оправдаваш, че всички около теб правят същото, за да имаш повод да обърнеш няколко чашки? Ето девет общоприети модела на поведение, които сме класирали като невинни, вредни или направо опасни. Свери си часовника още сега, защото дългосрочно погледнато ще ти бъде от полза!

1. „Едно двойно, моля...“
Социалният алкохолизъм

Напълно възможно е да развиеш този порок благодарение на няколкото чашки, изпити по определени поводи, твърдят специалистите. Съществува риск след известен период от време да свикнеш с това количество и да изпиташ нужда да го увеличиш, за да получиш същия ефект като преди. Но алкохолизмът не е свързан просто с количеството, което един човек консумира. Той е налице, когато нуждата да пиеш започне да те контролира, вместо ти да контролираш грамажа, което поглъщаш. Препоръчителните безопасни дози са не повече от 21 питиета (малки по нашата метрична система) седмично за мъжете и 14 за жените. За едно питие се приема грамажа на половин стандартна малка бира или малка чаша вино. На жените се полага по-ограничена бройка питиета отколкото на мъжете, защото в нашите тела съдържанието на вода е по-ниско и съответно алкохолът замайва главите ни по-бързо.
Да не би напоследък да си станала по-нервна? Не можеш да спиш добре, трепериш, разсеяна и раздразнителна си? Ако отговаряш с „да“ на тези въпроси, може би е време да се замислиш за системните вечерни запивки с компанията. Те се случват, защото искаш да се случват. Смяташ, че всичко е наред, понеже не пиеш сама вкъщи на принципа на битовия алкохолизъм, а всъщност само си търсиш повод да обърнеш една-две чашки в края на деня.

Алкохолната зависимост пречи на паметта и концентрацията и води до още цял куп сериозни проблеми - това си го знаеш и сама. Но спокойно можеш да си спестиш да се стоварят на твоята глава и да се превърнат в наистина опасна заплаха. Обърни внимание по колко пъти в седмицата излизаш да пиеш и ако бройката ти идва в повече, намали я най-малко наполовина. Същото важи и за погълнатото количество алкохол.

2. „Само едно дръпване...“
Социалното пушене

Според интернет-енциклопедията Уикипедия около 1,3 милиарда души по света пушат. Бройката им продължава да се увеличава, благодарение на глупостта, която много хора проявяват като тийнейджъри – ей така, да пробват какво е да запалиш цигара и да се почувстват като големите. Лошото е само, че никотинът е една от субстанциите, които създават най-силна зависимост. Той е почти толкова пристрастяващ като хероина. Повечето хора, които опитат веднъж-два пъти, свикват в някаква степен с цигарите. Известно е, че никотинът действа отпускащо, но в същото време е един от главните виновници за рак на белия дроб. Според едно проучване на Световната здравна организация, през 2002-ра година свързаните с пушенето заболявания са убивали един от всеки десет души по света или са причинявали 4 милиона смърти в глобален мащаб. Ако тази тенденция се запази, до 2030-та година пушенето ще убива един от всеки шест човека.

Меко казано, звучи обезпокоително. Но ти се тровиш рядко, само когато си навън с приятели? В изследванията много хора отговарят на въпроса дали пушат с: „Не съвсем“. Те не мислят за себе си като за зависими, а някои от тях унищожават по една кутия или повече всеки уикенд. Но две цигари седмично, изпушени с компанията в кръчмата, са също толкова вредни колкото и 20 да кажем. Тоест, ако си мислиш, че заради малкото количество вредни вещества не си заплашена от рак на белия дроб на по-късен етап, си в голяма грешка. Явно си се пристрастила и тялото ти копнее за дозата си никотин, щом оправдаваш пушенето си с това, че си в компания.  Ето ти още малко лоши новини: специалистите дори сравняват социалните пушачи с хероинозависимите, които се опитват да се отърват от вредния навик, като приемат ограничени дози от дрогата. Но тази стратегия не работи нито при хероина, нито при никотина.

3. „Прави любов, а не война!“
Секс-зависимост

В книгата си Наръчник на болестите на пристрастяването Робърт Холман твърди: „Много от вманиачените в секса имат в семейството си хора със същата зависимост.  В резултат на това, техните деца получават неадекватно възпитание“. От научна гледна точка можеш да се смяташ за пристрастена към креватните забавления, ако си убедена, че отношенията с другия пол се градят единствено върху сексуалния акт. Много деца, които идват от разрушени семейства, подадат в тази схема и постепенно започват да приемат за нормално да имат случайни полови контакти с различни хора. За секс-зависимите индивиди забавата от честите креватни контакти и всякакъв друг род дейности с еротичен привкус всъщност не са най-важното. Те са пристрастени по-скоро към насладата от самото пътуване, отколкото към похотливия финал. Това ще рече, че не преследването на оргазмите е онова, което задоволява страстта им. Понякога определят секс-зависимите като „подвластни на хормоните“, заради по-голямото количество хормони, които се произвеждат в мозъка им по време на сексуална дейност, възбуда или палави фантазии.

Пристрастена към секса?
Пристрастена към секса?
4. „Изглеждаш много сладък!“
Социалният флирт

Флиртуването е начин да срещнеш нови хора и да тестваш силата на чара си върху околните. Въпросът е да не прескачаш здравословната граница – тоест няма лошо публично да се закачаш, да си говориш или да докосваш човек от другия пол, но без да влагаш сексуални намеци и подтекст в действията си. 

Според общоприетите схващания и изследвания по темата флиртът често пъти е  по-свободна форма на игра с елементи на напрежение и двусмисленост, която сама по себе си е забавна. На някои индивиди им харесва да удължават това палаво общуване, понеже е приятно и еротично само по себе си, без значение докъде ще доведе и каква посока може да вземе. Флиртуването е почти безобидно, според специалистите, докато не прекалиш с него. Например, ако имаш постоянна нужда да получаваш внимание, дори от гаджето на най-добрата си приятелка или от всеки произволен мъж на улицата, това вече е признак на ниско самочувствие. Замисли се дали по този начин не компенсираш определени липси в живота си.

5.“Да живее яденето!“
Хранителната страст

Ефектите на едно хранително разстройство върху емоционалното и физическото състояние на човек могат да бъдат откровено опустошителни. Едно е да похапваш сладко-сладко с приятели, но е съвсем друга работа е да си напълно обсебена от фикс-идеята за храна. Най-разпространеното в световен мащаб хранително разстройство е преяждането, при което хората поглъщат по-големи количества, отколкото биха искали, обикновено за кратък отрязък от време и много често, когато са сами. Индивидите, които се тъпчат системно, страдат от чувство за вина и отвращение към себе си. Изследванията показват, че повече от 50% от пълните хора имат този проблем. Според лекарите начинът ти на хранене рискува да се превърне в заплаха и дори пристрастяване, когато:

1. Започнеш да избягваш събиранията с хора, защото хранителното пристрастяване изисква да се върши тайно, в резултат на което ставаш все по-затворена.

2. Страдаш от депресия и тревожност заради липса на социално общуване, съпроводено от лошо хранене.
Добрата новина е, че честите обеди не могат да бъдат класифицирани като хранително пристрастяване, защото зависимият обикновено гледа да е сам на масата.

6. „Една обиколка по магазините?“
Шопинг-манията

Кой не обича шопинга? Всеки от нас има нужда от доза терапевтично пазаруване след тежък ден на работа. Получила си заплата? Страхотно! Значи спокойно можеш да пръснеш парите за онези златни ботушки, за които копнееш от седмици. Шопингът е перфектното извинение да се помотаеш с приятелките си и да си набавиш удоволствие в чист вид от пробването на купища дрешки в десетки магазини.
Замисляла ли си се кога пазаруването се превръща в пристрастяване? Ами когато започнеш да препускаш от магазин на магазин досущ като някоя маниачка в депресия, която профуква всичките пари от кредитната си карта и се прибира щастлива вкъщи с торбите под мишница. Но в същото време я гложди под лъжичката, че не е успяла да си позволи лачената чантичка на Prada. Според някои специалисти пристрастяването към шопинга е неконтролируема мания (хм, това май сме го установили и сами...). Когато любителите на пазаруването не са във форма, хукват да трупат ненужни вещи само и само да се почувстват по-добре. Звучи ли ти познато?

7. „Камера, работи!“ 
Култът към порното

Теоретично погледнато тази мания представлява натрапчива нужда от гледане, четене, мислене за порно и сексуални теми в ущърб на другите области в живота на въпросния човек. Онлайн зависимостта от голите кадри включва достъпа до такива материали чрез интернет. Поведението на пристрастените е почти като това на алкохолиците или наркоманите, понеже порното им действа точно като дрога. В миналото се смяташе, че това е типично мъжки проблем, но последните изследвания показват, че често се среща и при жените. В много случаи запалените фенове на секс филмите имат редовни полови контакти и други горещи занимания, включително богати похотливи фантазии. Докато мислят, четат или гледат порно, в мозъка им се освобождава хормон (допамин), който ги кара да се чувстват добре.
Ще познаеш порно-зависимостта по следните отличителни белези:

1. Вманиачаване – пристрастеният става напълно обсебен от мислите и фантазиите за секс.

2. Ритуализация – зависимите имат установена редовна практика да си набавят нужната им сексуална стимулация, като използват порно материали, които засилват изживяването и дори може да са по-важни от постигането на оргазма.

3. Натрапчиво сексуално поведение – пристрастеният се държи по специфичен начин в спалнята.

4. Отчаяние – действието не води до нормално сексуално задоволяване, а до чувство на безпомощност, безсилие, депресия и т.н. 
Жертвите на порнографията прекарват целия си ден, потопени в мисли за секс. Те се отдават на сложни фантазии, намират нови начини за сексуално задоволяване и прехвърлят в ума си миналите си преживявания. Понеже мозъците им са претоварени с подобни мисли, другите области от живота им постепенно започват да куцат. Някои по-ожесточени критици на порното дори смятат, че хората, които гледат редовно голи филми, не са способни да имат нормални отношения с другия пол и недотам хард материалите не им действат възбуждащо.

8. „Приятелска мрежа?“
Социалната пеперуда

Естествено, че е забавно да се запознаваш с нови хора, да си разменяте клюки, картички в нет-а и прочие. Но всъщност прекалената общителност, така да го наречем, по същество е доста разпространена мания. Ако забележиш, че си започнала да държиш ужасно много на разширяването на списъка ти с приятели във Facebook с нови попълнения и той е набъбнал от 100 на 500, тогава социалното общуване може да се е превърнало за теб в нещо повече от възможност за разтоварване и приятно изкарване. Според статия, публикувана в Американския журнал по психиатрия, ако отделяш твърде много време на нет-а, това може да доведе до умствени нарушения и да разруши социалния ти живот. Вманиачените потребители често се чувстват самотни, раздразнителни, страдат от депресия и гняв, когато нямат достъп до компютър. Време е да провериш по колко часа на ден изкарваш във форуми, сайтове за запознанства и социални мрежи от типа на Facebook и MySpace.

9. „Култът към стегнатото тяло“
Спортната треска

Фитнес манията може да бъде също толкова пристрастяваща като „ободряващите“ дроги от типа на кокаин, алкохол и никотин, особено когато всички около теб се скъсват, само и само да изваят перфектна фигура. Тя се проявява в две посоки – в прекалено усилени тренировки или в прекомерно ограничаване на храната. Теорията е доказана и научно. Изследователите направили опити с мишки, като ги лишили от дневната им доза упражнения в колелото. В резултат на това животинките станали доста по-затворени отпреди.  
Пристрастена си към спорта, когато:

1. Продължаваш да тренираш независимо, че се претоварваш, особено в съчетание с диета. Фрактурите са много разпространени сред фитнес-маниаците като рискът се увеличава от лошото хранене. 

2. Лишаваш се от социалния си живот, за да задоволиш жаждата си за тренировки или започваш програмата си от рано сутринта.

3. Упражненията взимат връх над всичко останало в живота ти.

4. Ако пропуснеш редовната си тренировка, ставаш раздразнителна, неспокойна или дори агресивна.

5. Изпитваш нещо като абстиненция, когато се налага да се пребориш с нуждата от тренировки.

Страстите на известните
Звездите не са застраховани от вманиачаване, даже напротив. Техните слабости са нещо като задължителна част от трудовата им характеристика. Спор няма, че страстите им понякога ги правят още по-интересни за публиката.

Пристрастена към секса?
Пристрастена към секса?
Линдзи Лоън
Бившата надежда на Холивуд днес е по-популярна сред колегите и почитателите си като пристрастена към един куп звездни болести. Тя многократно се опитва да се откаже от алкохола, наркотиците и безразборния секс, но засега без траен успех.

Мадона
Поп-иконата е върла привърженичка на учението Кабала и в този ред на мисли можем да я подредим в графата на пристрастените към окултните науки. Впрочем тази мания е доста разпространена в средите на известните.

Анн Джи
Нашето момиче спечели няколко приза за изваяно тяло в различни състезания, така че спокойно би могла да отнесе и наградата за „Фитнес-маниачка“. 


Виж ощеНово в Cosmo