Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кой се страхува от петък 13-ти?

 

Оценка: (0/5)

Кой се страхува от петък 13-ти?

Днес е петък 13, един от двата „нещастни“ дни през 2018, в които хората масово очакват да им се случи нещо лошо.

Макар че се знае малко за произхода на това суеверие, страхът от него е по-разпространен, отколкото си мислиш. Дори учените са му дали не едно, а две наименования – фригатрискааидекафобия и параскевидекатриафобия – все трудни за произнасяне фобии (като всички фобии, между впрочем).

Има няколко теории, които се стремят да обяснят защо петък 13 се смята за ден с лош късмет.

Някои хора, например, го свързват с Тайната вечеря, на която присъстват 12 апостоли и Исус, общо 13 човека, ден преди разпъването му на кръста, на разпети петък. Това е допринесло за вярването, че 13 е нещастно число, а петък е лош ден.

Кой се страхува от петък 13-ти?

Въпреки мистерията, обгръщаща петък 13, страхът от него обхваща 10% от населението на западния свят.

Дотолкова, че в повечето хотели няма стая 13, а жилищните сгради нямат 13 етаж. Според информационния сайт Bloomberg, по-малко от 10% от сградите в Манхатан номерират етажа със „страховитото“ число.

Що се отнася до библейската причина, спомената по-горе, много хора вярват, че е на нещастие 13 гости да стоят около масата за вечеря, докато други избягват да се женят на „черната“ дата.

Замисляла ли си се, че рядко виждаш числото 13 на сградите?
Замисляла ли си се, че рядко виждаш числото 13 на сградите?

Разбира се, нещастните събития, които са се случили на петък 13, не помагат особено на суеверните. През последните 50 години, те включват самолетна катастрофа в Андите, ненадеен циклон в Бангладеш и момче, ударено от мълния точно в 13 ч. и 13 минути.

Имай предвид, че експертите са на мнение, че причина за параноя не съществува. Няма никакви доказателства, които да свързват нещастните случки с конкретната дата. 


Виж ощеНово в Cosmo