Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Погрижи се за личната си безопасност

Cosmo
 

Оценка: (0/5)

Преди да излезеш вечерта, мислиш за толкова много неща... Дали секси DJ-ят ще бъде в клуба? Как ще успееш да танцуваш на страхотните си нови обувки с ултрависок ток? Какво да си облечеш? Каква прическа да сътвориш? Как да се гримираш? Най-важното нещо, за което трябва да мислиш обаче, обикновено е последното, което ти минава през ума. Cosmo ти предлага няколко практични съвета, за да си прекараш страхотно и да бъдеш в безопасност!

Клубни тактики...
Пий това, което си поръчаш. Не приемай почерпки от непознати, защото не само може да са прекалено силни, а и има опасност да имат вредни добавки. Не оставяй питието си на масата, докато танцуваш, защото е прекалено лесно за недоброжелатели да се доберат до него...
За предпочитане е да не прекаляваш с питиетата навън. Нужно е да държиш сетивата си под контрол, а как ще контролираш ситуацията, ако не контролираш себе си? Ако все пак планираш да се поотпуснеш, бъди сигурна, че ще си обградена от приятелите си през цялото време. Помоли нарочения за шофьор на вечерта да хвърля по един поглед около компанията ви за съмнителни типове...
Ако някой сладур в дискотеката ти подшушне, че иска да си поговори с теб, но е много шумно и те привика навън, отиди с приятелите си или изобщо не го прави. Голяма част от изнасилванията следват точно тази схема.

Зад волана...

Довери се на интуицията си. Това се отнася за всяка част от денонощието. Бъди сигурна в инстинктивните си реакции, защото почти никога не лъжат.
Опитай се да избегнеш да бъдеш сама на шофьорското място късно през нощта. Ако все пак се налага, когато си на светофар, недей да спираш напълно. Приближавай се бавно към пресечките. Ако светлините са червени, направи кратка пауза, огледай се внимателно за намиращи се в близост коли, след това продължи.
Когато най-после пристигнеш благополучно пред дома си, опитай да паркираш съвсем близо до входа и бъди нащрек, за да можеш да избягаш, ако някой те доближи. Ако забележиш съмнителен субект, навъртащ се наоколо, обърни колата си и се свържи с най-близкото полицейско управление.
Имаш навика да бягаш преди или след работа? Бъди много внимателна за хората около себе си. Става дума за мъжа, който бяга до теб всяка сутрин и следва същия маршрут като твоя. Той те поздравява и ти малко или много си свикнала с него. Даже когато го видиш около себе си, изпитваш леко облекчение. Това не е правилно! Ако той се окаже евентуален нападател или изнасилвач, ще е с предимство пред теб, защото ще е спечелил доверието ти и най-вероятно ще атакува, когато най-малко го очакваш.

Имай си едно наум!

Всяка проблемна ситуация се развива различно, така че се налага да бъдеш подготвена за всякакви сценарии. Ако отговориш на нападение, това ще бъде вероятно най-добрият ти шанс да оцелееш. Повечето мъже не очакват от жена да се защити със сила. Опитай да прецениш стратегиите, които биха били най-подходящи за ситуацията, в която се намираш. Запитай се върху каква настилка се намираш – трева, асфалт, мокет, павета, стълби? С какво е облечен нападателят? Какво носиш ти? От какъв ъгъл идва атаката? Той има ли оръжие?
Ако нападателят е с предимство, например те е хванал през врата, опитай да го атакуваш в чувствителни зони – нос, гърло, уши, очи, слабини – това са тактически най-добрите мишени. Използвай максимума на силите и скоростта си. Запази самообладание и в никакъв случай не се предавай! Продължи да се защитаваш, докато не успееш.
Добий навика да уведомяваш близките си къде се намираш и по кое време ще се прибереш. Нагласи част от спешните номера на бързо набиране на мобилния си.


Виж ощеНово в Cosmo