Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Направи дома си по-уютен чрез светлината

 

Оценка: (0/5)

 
 

Cosmo съветите ще ти помогнат да организираш многофункционалното осветление на много нива, което лесно се адаптира към всяко събитие или настроение.

Направи дома си по-уютен чрез светлината

Обикновено се сещаме за светлината само когато изгори някоя крушка на полилея. А всъщност осветлението е ярък диазйнерски инструмент, способен да преобрази интериора на всяка къща. Естествено, най-добрият вариант е да повериш светлинния дизайн на професионалистите още в етапа на ремонта. Но какво да направиш, ако ремонтът отдавна е приключен, а все пак ти се иска да освежиш атмосферата вкъщи? 

Виж как светлината завладя интериорните снимки в Инстаграм (снимки долу):

Най-популярният интериорен тренд, който виждаме в Instagram

Използвай светодиоди

Ярък тренд в светлинния дизайн на жилищните помещения е употребата на светодиоди. Тези източници на светлина дават неограничено поле за експерименти и заедно с това имат редица плюсове в сравнение с лампата с нажежаема жичка. Те спестяват до 85% от енергията, имат дълъг живот – до 25 години, а освен това и светлината им е близка до естествената.

Откажи се от полилеите

Полилеят, любимият предмет от интериора на баба ти, понякога заема прекалено много място, създава усещане за „претрупаност”. Светодиодните ленти или функционалните LED луни (малки източници на светлина за вграждане) ще ти помогнат да освободиш тавана и да създадеш меко насително осветление без сенки и контрасти. Те могат да променят възприятията за пространството, да го удължат или разширят, а също и да направят тавана визуално по-висок. След като организираш общото осветление с помощта на тези компактни решения, можеш напълно да се откажеш от полилея, или да го избереш в съответствие със стиловите предпочитания.

Играй си с температурата

Важен параметър на осветлението е цветната температура на източника на светлина. Тази характеристика показва как лампата свети – със „студена” или с „топла” светлина. Така първата подпомага концентрацията на вниманието, а втората действа отпускащо. Затова лампите със „студена” светлина ще са перфектното решение за работните зони, а „топлото” осветление ще е подходящо за хола или спалнята. Остава въпросът: каква цветна температура да избереш за хола? Най-простото решение са лампите, чиято светлина можеш да променяш от „студена” на „топла” само с едно натискане на превключвателя. С тях можеш да създаваш активизираща атмосфера, когато трябва да учиш или работиш, и отпускаща, за да почетеш преди сън.

Направи дома си по-уютен чрез светлината

Бъди гъвкава

Светодиодната лента ще ти осигури неограничено поле на фантзията ти. Тя е лесна за употреба, миниатюрна и гъвкава. Ще ти помогне да осветиш отделни рафтове, да отделиш най-главното и ценното. Можеш да я залепиш на долния ръб на дивана или фотьойла, придавайки им приказния ефект на изпаренията. А ако залепиш лентата по вътрешната част на корниза на щорите, можеш да ги накараш да светят меко, което също създава уютна обстановка. Много необичакно ще изглежда надпис на чиста стена или на тавана, изписан със светодиодна лента. Може да е име, крилата фраза или просто пожелание за приятен ден.

Наслаждавай се на цветотерапията

Цветът на светлината също е много важен. Червеният и оранжевият зареждат с енергия, зеленият и лилавият успокояват, синият те настройва на философска вълна. 

►►►Интериорът на успялата жена: 4 основни правила

Поставяй акценти

Ако в апартамента си имаш ниши, предмети на изкуството, интересни детайли от декора, то можеш да добавиш акцентиращо или декоративно осветление. По този начин ще разнообразиш и ще украсиш пространството. Също така уют добавят и светодиодните свещи и други преносими светлинни джаджи. Благодарение на LED технологията те не се нагряват и дават възможност да създадеш прекрасна обстановка, без да се притесняваш от горещ восък, дим или пламък. Светодиодните свещи ще станат страхотно допълнение към празника, а и ще останат с вас и след това. С тях можеш да украсиш вечерята, да ги сложиш на перваза на прозореца, на рафтовете с книги и на други малки площи.

Не забравяй класиката

Ако все пак предпочиташ класиката, то използвай филаментни светодиодни лампи. По начина си на светене напомнят на традиционните лампи с нажежаема жичка, което им позволява да изглеждат хармонично в полилея. Като в същото време притежават всички плюсове на светодиодите. Обичайната форма на филаментните лампи позволява „по-лесно” от психологическа гледна точка да преминеш към LED осветление. Класическият дизайн на лампите ги прави привлекателни не само когато светят, но и когато са изгасени.


Виж ощеНово в Cosmo