Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Най-краткият път към щастието

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Не е нужно да правиш кой знае какви чудеса, за да си живееш блажено и щастливо.  Има една простичка тайна, която ще ти донесе добро настроение плюс спокойно и приятно ежедневие. От теб се иска само да разчистиш всичко ненужно наоколо.

Не е лесно да си истинско Cosmo момиче! Всеки божи ден те чакат един куп неща за вършене – да се срещаш с разни хора, да тичаш нагоре-надолу по задачки, да поддържаш имидж и форма. Цялото това динамично ежедневие изглежда сладко, цветно и разнообразно. Плюс това до голяма степен обогатява живота ти. Хм, дали винаги е точно така? От много глава не боли, но и много хубаво не е на хубаво, са казали хората. Психолозите потвърждават научно народната мъдрост. Според най-новите изследвания прекаленото изобилие от каквото и да е – огромно количество вещи, ангажименти или дори купища неща, за които да мислиш, в крайна сметка влияе зле на качеството на живот. Защото в един момент вече се чувстваш толкова претоварена, че не можеш въздух да си поемеш, камо ли да се наслаждаваш на простичките човешки удоволствия.
Истината е, че щастието не се крепи на формулата „от всичко по много“. Световните проучвания показват, че през последните години хората са доста по-депресирани и неудовлетворени, въпреки че разполагат с повече възможности за избор и живеят по-добре материално от преди. Тоест, високият стандарт далеч не е сигурна гаранция за добро разположение на духа. Каква е тогава магическата формула ли? С общите усилия на мъдрите глави, които са се посветили на бистрене на човешката психология, открихме ключа към тайната: колкото по-малко, толкова по-добре. Като начало опитай се да разчистиш купищата материални боклуци около себе си. А след това включи в плановете си и разтоварването от излишни притеснения, задължения и общуване с хора, които изпиват енергията ти. Ето как да се освободиш от всичко ненужно, за да намериш по-лесно пътя към блаженството.

Инвестирай в живота, не в гардероба си.
Кога си била най-щастлива през последната една година? Едва ли, когато си поглеждала към онези сладурански чехлички, за които похарчи половин заплата. Да, убедена съм, че с огромна радост би си набавила всичките разкошни парцалки на този свят, стига да имаше възможност. Последните научни данни обаче разбиват на пух и прах всички теории за шопинг терапията и за приноса й към нашето щастие. Според тях след като елементарните човешки нужди са задоволени, наличието на все повече и повече материални блага с нищо не помага да се почувстваш истински доволна от живота. Да не говорим, че когато търсиш утеха в пазаруването, често даваш излишно много пари за ненужни неща – от типа на свещник във формата на човече, или леопардово потниче, което при друго положение дори няма да погледнеш. И когато един слънчев ден отвориш гардероба, има опасност да се окажеш затрупана от панталон с два размера по-малък от твоя, пола с вид на широк колан, прекалено избелели и прекалено разръфани дънки и т. н., и т. н..... Дали пък въпросните дънки няма да ти вършат работа за вкъщи? Ооо, моля те, не се дръж като Плюшкин, запретвай ръкави и смело разчиствай хаоса от боклуци у вас и в живота си.

Купувай си спомени вместо вещи.
Когато се колебаеш дали да си похарчиш парите за ненужно скъпа материална придобивка, която гордо да окачиш в гардероба, или за някое готино преживяване като уикенд с приятели в Родопите, избери второто. Спор няма, че почивката бързо ще свърши, докато дрешката ще си я носиш със здраве поне година. Но я си помисли пак – пътуването ще ти остане приятен спомен за цял живот, докато вещите (костюм, обувки, каквото и да е) ще се износят и рано или късно ще трябва да ги изхвърлиш.

Живей бързо.
Вместо да губиш излишно време в приготовления за живота си, използвай всяка минутка пълноценно. Сигурно ти е до болка позната картинката със сутрешното висене пред гардероба, когато се чудиш какво, за бога, да облечеш днес. Ако имаш седем блузи за работа, скрий поне две от тях. Така ще си спестиш мъчителните дилеми от сорта на „бялата с копченцата или синята с якичката“, които ти докарват перманентно закъснение и съответно ненужни нерви. Следващата седмица размени скритите дрешки с част от другите, които вече си носила.

Почини си от свръхкомуникацията.
Ако мишката на компютъра или мобилният ти телефон са се превърнали в естествено продължение на ръката ти, значи малко си попрекалила с ангажиментите в социално-професионалния график. А най-лошото е, че така се лишаваш от възможността да си отдъхнеш на спокойствие в приятна компания. Създай си навика, когато си навън или вкъщи с някого, да включваш мобилния си на вибрация, да не пишеш съобщения и имейли и да отговаряш само на спешните обаждания. Ще си прекараш десет пъти по-добре с хората около теб и ще можеш наистина да ги почувстваш като част от живота си.

Цени това, което имаш.
Сигурно от собствен опит си забелязала, че човек мисли повече за нещата, които иска да има, вместо да се радва на вече придобитото, без значение колко много е мечтал за него. А и с колкото повече неща разполагаш, толкова повече се изкушаваш да трупаш още и още. Какво да се прави, изглежда така сме устроени. Проблемът е, че се получава затворен кръг, от който трудно се излиза. Да речем, най-после си купи онзи диван като от списанието, но веднага реши, че спешно ти трябва нова настолна лампа. Само като си представиш колко добре ще стои до новичкото канапе! Или пък повишили са те едва преди две седмици, но вече си готова да се впуснеш в преследване на още по-високи служебни върхове. Защо обаче не спреш за малко и не оцениш по достойнство това, което си постигнала?

Подгрей мислите си.
Амбицията е хубаво нещо, но не бъди алчна! Вместо постоянно да се сравняваш с другите на базата на това, което нямаш (страхотната работа на приятелката ти, тялото на Хайди Клум), огледай се и се порадвай на своето. Ще видиш колко причини да ти завиждат имат околните.

Създай си ритуал преди лягане.
Всяка вечер, докато миеш зъбите си, мисли за три причини, поради които животът ти е хубав точно в този момент (ако ще да е заради готиния тип, който днес ти се усмихна на спирката). На пръв поглед звучи малко нелепо, но ще проработи – изследванията показват, че целенасоченото изброяване на щастливи мигове, дори да са незначителни, те кара да погледнеш с по-добро око на живота изобщо.

Опрости програмата си.
Става дума за елементарни сметки: ще бъдеш много по-удовлетворена от себе си, ако си набележиш и свършиш качествено две неща за деня, отколкото три нескопосано плюс още осемнайсет, за които въобще не ти е останало време. Колкото повече дини се опитваш да носиш под мишница, толкова по-притеснена се чувстваш да не пропуснеш нещо. В резултат на което си докарваш постоянни притеснения, при това напълно излишни, и не се си в състояние да се наслаждаваш истински на нищо, което ти се случва междувременно. Сложи край на това мъчение по следния начин:

Изчисти календара си.
Остави си поне една свободна вечер всяка седмица. Посвети я на любимо занимание, което ще те направи щастлива, вместо на поредното досадно задължение.

Приложи избирателна пропускливост.
Преди да поемеш даден ангажимент, прецени внимателно дали да казваш „да“, ако вече си си направила други планове. Има ли опасност да ти дойде в повече, по-добре го отложи за друг път, когато ще имаш повече желание и време.

Казвай „не“ любезно
Не се притеснявай да отказваш на приятели или познати, стига да го направиш любезно. Използвай безобидна реплика от рода на: „Бих искала наистина, но точно в момента няма да мога, защото имам други ангажименти.“

Не се опитвай да избягаш.
Как лекуваш лошото си настроение? Пазаруваш като за последно, тъпчеш се с висококалорични бомби, или се отдаваш на друг вид крайни злоупотреби със себе си? Този вид „терапия“ едва ли ти помага особено, най-много да ти стане съвестно и още по-тежко на душата. Насила хубост не става, както знаем. Затова се научи да изкарваш навън притесненията си и да се отдаваш на чувствата си. Няма нищо лошо да изпитваш различни емоции, включително и тъга, защото после ще се наслаждаваш с пълна сила на готините мигове в живота си.

Натисни паузата.
Задръж за петнадесет минути, преди да пръснеш маса пари за скъпа кожена чанта, или да посегнеш към деветата поничка с шоколад. Поеми си дълбоко въздух и си задай въпроса дали наистина толкова го искаш, или просто се опитваш да си върнеш душевното равновесие. Обикновено разликата се прави лесно.

Вслушай се в емоциите си.
Не се дръж като щраус, който си заравя главата в пясъка и се надява бурята да отмине. Виж каква е основната причина за лошото ти настроение, преди да се отдадеш на занимания за повишаване на градуса – примерно да се напиеш от мъка, понеже шефът пак ти три сол на главата. Потърси цялостно решение на проблема – може би трябва да смениш работата, или да се научиш по-добре да отстояваш позициите си. Когато се изправиш лице в лице с първопричината, ще избегнеш риска в бъдеще да те връхлети същата кофти ситуация, при това в двойна доза.

Спести си излишните драми
Само се натоварваш ненужно, ако се ядосваш за неща, които са извън контрола ти, като да речем, времето или мнението на някой друг. Ще си живееш много по-леко, ако не се връзваш толкова за измислени „проблеми“.

Спри мисловната самоатака.
Не се затормозявай с излишни терзания. Ако ти настръхват косите от огромния брой калории в любимата ти торта, избери нещо друго за хапване, което няма да те кара после да се изяждаш от угризения. От зелената салата огладняваш още повече и после опразваш хладилника за три секунди? Тогава по-добре си вземи пица. Ако пицата те кара да се чувстваш виновна, яж салата. С две думи опознай себе си, действай и продължавай нататък.

Свери си часовника с реалността.
Когато те налегнат притеснения, напомняй си, че точно в момента всичко е наред. Например: от вечерта те тресе треска заради важната среща на другия ден. Повтаряй си, че в този миг не се потиш в залата за срещи, а се чувстваш удобно в мекото си легло. Бързо ще установиш колко много миникризи човек си причинява сам.

Заеми позиция на втори план.
Социологическите проучвания показват, че хората са точно толкова щастливи, когато някой друг е взел решение вместо тях, колкото и ако те самите са го направили. Понякога не е лошо да оставиш последната дума на другите – така ще си спестиш много усилия и притеснения, които в противен случай ще висят на твоята глава. Нека приятелката ти да избере кой филм да гледате, или сервитьорът да те посъветва кое ястие да поръчаш. Ще видиш колко лек и приятен може да бъде животът всъщност.


Освободи пространство в...

Шкафа
Време е да разчистиш всичко това:

Непотребни сувенири като стари билети от концерти, джунджурии „за спомен“, програми за театри, кина и прочие. Остави си по една вещ от всяко събитие или място, където си била.

Стари картички, плакати и списания. Подари ги на приятели, а ти чети статиите онлайн.

Лекции от университета, които повече няма да ти трябват.

Всякакъв род упътвания, които си складирала, докато се научиш да настройваш телевизора/пускаш пералнята/боравиш с MP3 плейъра.

Спортни принадлежности и DVD-та, които само събират прах.

Лекарства с изтекъл срок на годност.

Всичките мили дреболии, останали от бивши гаджета.

„Разчистващ“ съвет: не дръж неща, които не ползваш, само защото струват доста пари. Пробвай да вземеш някой лев от тях, като ги дадеш в оказион, или пуснеш обява в Интернет.

Освободи пространство в...
Банята
Изхвърли в кофата за боклук:

Спирала, по-стара от три месеца, и кремове, по-стари от шест месеца.

Празни флакончета от козметика плюс всеки продукт, от който имаш по няколко бройки. Остави си само по една.

Всички онези аксесоари за коса, на които вече им е минала модата.

Внушителната купчинка от тестери на шампоани, лосиони, кремчета...

Изтъркани, грозни хавлии, които още „вършат работа“. Хавлиите винаги ще ти вършат работа!

„Разчистващ“ съвет:: ако имаш шишенца от онези, които оставят в хотелите, излей остатъка от любимите си продукти в тях, за да ги ползваш, когато пътуваш.


Освободи пространство в...
Гардероба
Раздели се смело с:

Всичко, което ти стиска, стяга, опъва, или по друг начин те кара да не го носиш. Същото се отнася и за обувките.

Дрехи със съмнителен вид (да, да, като онези ластични дънки в искрящо зелено) дори да си платила доста за тях. Покани някоя приятелка, която да ти помогне в преценката.

Купчини от „ключови“ неща като черни колани, гуменки и дънки. Запази най-доброто от всеки вид.

Гардероба ти отпреди три години.

Дрехи и аксесоари, които са излезли от мода. За децата си ли ще ги пазиш, или ще чакаш отново да станат актуални?

Тениски за спане, които не носиш.

„Разчистващ“ съвет: запазените, но непотребни за теб дрехи ще ти се откъснат от сърцето по-лесно, ако ги дадеш на близки и приятели, или ги дариш в някой дом за сираци.


Виж ощеНово в Cosmo