Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кой е бил Свети Николай Чудотворец

 

Оценка: (0/5)

Всяка година на шестия ден от месец декември източноправославните християни честват деня на Свeти Николай Чудотворец. Празникът е в чест на светеца - покровител на водите, който пази хората от потоп и удавяне.

Свети Никола властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят. Неговата памет се отбелязва два пъти през годината – на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май - деня на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия).

Кой е бил Свети Николай Чудотворец

Не забравяй да сложиш шаран днес на трапезата. В чест на Свети Николай

Светията живеел в град в турската провинция Анталия. Град Демре или древното му наименование Мира. Там проповядвал. Именно там е и истинското му гробно място - под църквата „Св. Николай”. Но през 1087 г. венециански търговци местят неговите нетленни останки в Бари.

На 6 декември 2007 г. властите в Анкара разрешиха на Вселенския Патриарх Вартоломей I да се проведе църковна литургия по православен обред в базиликата на Св. Николай. Последната литургия се провежда през 2002 г.

Според легендата, Свети Николай, изобразяван с бяла брада в иконите, е широко известен със своята щедрост - черта, вдъхновила историята за Дядо Коледа. Легендата за добрия старец се заражда през 16 век във време, когато историите за Свети Николай стават популярни.

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo