Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво се опитват да ти кажат сънищата

 

Оценка: (0/5)

 
 

Сънувала ли някога, че ти пада зъб? А че летиш? Тълкуваме историите, които рисуваме в сънищата си, и търсим нещо дълбоко, което се опитват да ни кажат.

Какво се опитват да ти кажат сънищата

Вече спим средно по шест часа на нощ, според приложенията за сън. Около 6:23 повечето от нас се събуждат сутрин и 12:20 през нощта си лягат. Между залеза и изгрева може да сънуваш сладки сънища или да се събудиш изплашена и изпотена. Въпреки разликите в половете, расата, културата, класата – едни и същи теми занимават подсъзнанието ни. И ако всички сме различни, как нашите сънища са свързани?

„Сънищата са универсалният език, често създаващ образи извън нашата емоционална представа“, казва Сузан Бергман, която се занимава със сънища. Всеки изпитва някакви емоции, а сънищата ни могат да имат различно значение, според това какви са връзките ни с тези емоции, казва клиничният психолог Замо Мбеле. „Сънищата осигуряват достъп до теб като човек: твоите усещания, желания, мечти, страхове“. По-долу са изброени 11 от най-често срещаните сънища и е обяснено как да ги тълкуваш.

Виж кои неща не трябва да държиш в спанята си (снимки долу):

10 неща, които незабавно трябва да махнеш от спалнята си

1. Зъбите ти падат

Зъбите играят роля в изграждане на самочувствието ни, затова падането им може да показва, че се страхуваш да не загубиш самообладание или че имаш съмнения в себе си. Мбеле казва, че такъв сън може да посочва безпокойство от самоизразяването. „Плашещо е да загубиш зъбите си, основата е силно притеснение и безпокойство“.

2. Забременяване

Започваш работа, която приемаш за такава, изпълнена с възможности? Мислиш за начинание, което ще донесе нещо ново? Това може да означава, че си развълнувана от предстояща промяна или че жадуваш за интимност, която искаш да създадеш или пък нещата се случват извън твоя контрол. „Да сънуваш, че си бременна, може да показва и страх от интимност или от допускане на някого до теб, особено във връзка“, казва Мбеле.

3. Преследват те

Не е задължително да има връзка с човека или нещото, което те преследва. По-скоро е свързано с нежеланието да се справиш със страховете си. Специалисти по сънища предполагат, че ако си преследвана в съня си, може да означава, че някой те търси в истинския живот. Предупреждение, че трябва да си по-наблюдателна към заобикалящия те свят.

►►►Епидемията сън без сънища

4. Изпускане на самолет или изпит

И в двата случая има последствия от пропускането на краен срок и може да е знак, че не се проявяваш емоционално и психологически. „Може да означава и страх от недовършеност и притеснение, че не си достатъчно добра“, казва Мбеле.

„Често се случва хората да сънуват, че са на изпит, за който не са подготвени. Съзнанието ни играе номер – използва дума или концепция, за да даде на нещо друго определение. „Урокът“ или „изпитът“ често са такива, които трябва да научим от миналото.

5. Пропадане

Това предполага, че изпитваш трудност да намериш опора. Ти си неспокойна и ти е трудно да се задържиш във връзка. Имаш нужда от стабилност в живота си. Според специалистите не всеки сън с пропадане означава страх от неизвестното. Има сънуващи, които описват бавно пропадане, което показва спокойствие и освобождаване. Често неконтролираното пропадане от голяма височина показва нещо в живота ти, което усещаш, че е извън твоя контрол.

Какво се опитват да ти кажат сънищата

6. Летене

Според DreamsCloud, приложение, в което има събрани повече от 5000 значения на сънищата, летенето може да показва контрол. Според психолози летенето, когато е леко и освобождаващо като усещане, може да символизира увереност. Летенето близо до земята и срещането на препятствия, от друга страна, предполага напрежение и липса на контрол. Иконата на психологията Зигмунд Фройд вижда в летенето символ на сексуалното освобождение.

7. Да те убият (или убийство на някого другиго)

И значи сънуваш, че убиваш някого – или теб някой те убива. Без паника. Убиването не винаги е нещо лошо, когато става въпрос за тълкуване на сънищата. DreamsCloud предполага, че това може да означава скъсването на отровна връзка или символ на прекъсване на нездравословен навик или поведение.

8. Правене на секс

Да сънуваш секс, може да е изразяване на сексуални желания, а може и да е начин да се покажат твоите скрити желания и нужди. Може и да символизира връзката, която имаме със себе си и с другите.

А какво означавам когато сънуваме секс с бившия? DreamsCloud казва, че това не означава задължително, че го искаш обратно – може да означава, че приемаш края на връзката. (Секс за раздяла?). Може да значи и че се освобождава, но си си научила урока от опита.

►►►Сладки сънища: правилата на добрия сън

9. Среща с известен

Сблъскваш се с Райън Гослинг в сънищата си? Означава, че търсиш нещо специално, което да разпали въображението ти. Според поведенческия психолог Шели Смит, знаменитостите обикновено изобразяват и носят съобщение, което се свързва с личната удовлетвореност или липсата на такава. Човекът, който сънува звезда, търси вдъхновение – или някаква характеристика, свързана със звездата.

10. Загуба на контрол при шофиране

Сънища, в които катастрофираш или губиш контрол върху автомобила, може да означават, че се обвиняваш за нещо – което си казала или направила в истинския живот.

11. Змии

Според Фройд (човекът, обсебен от пениси) змиите са символ на... Позна! На фалоси. Змията може да представлява мъж в твоя живот, към когото си или привлечена, или намираш за смущаващ.

Ако змията те следва или ухапва, според DreamsCloud може да е символ на обиден коментар, отношение или отношение, показани от теб или други хора. Ако бягаш от малко змийче, може да е символ, че нямаш желание да се сблъскваш със страховете си.

В някои племена се е смятало, че змиите са представители на прародителите ни и са силен символ.

Какво да кажем за кошмарите?

Кошмарите се появяват, когато си силно стресирана. Това е един от начините, по който тялото ти се опитва да регулира стреса. Те могат да помогнат много – и понякога, когато сънят се прекъсне, усещането се оказва добро – обратно на лошото от съня.

Повтарящите се кошмари могат да се окажат проблемни. Ако започнат лошите ти сънища да влияят на ежедневието ти и да се сещаш за тях – потърси помощ.

Какво се опитват да ти кажат сънищата

Фокусирай се върху нещата, които можеш да контролираш

Психолозите предлагаш да прегледаш факторите в живота си, които можеш да промениш, ако се появяват в кошмарите ти. Задай си следните въпроси:

- На сигурно място ли си?

- Домът ти защитен ли е?

- Преживяла ли си нещо, което те е изплашило?

- Гледаш ли филми с насилие или ужаси, които могат да предизвикват кошмарите?

- Има ли нещо, което може да ги провокира, и си в състояние да го намалиш или спреш?

Кошмарите са често срещани, ако имаш посттравматичен стрес от случка, която е оставила силни отпечатъци в съзнанието ти, като насилие или обир.

Ако сънищата пречат на съня ти, трябва да поговориш с някого – терапевт или психолог. Много хора, които страдат от травма, започват да я сънуват – и това е плашещо.

►►►6 странни смущения в съня

Води си дневник на сънищата

В него можеш да видиш определени модели, както и честотата, с която се появяват кошмарите. Това може да помогне да определиш какво ги провокира преди да те навестят.

Предпазвай се

Психолозите съветват да разтълкуваш сънищата си, задавайки си въпроси къде, какво кой и как. Къде беше? Какво правеше? Кой беше в съня ти? Как се чувстваше? Използвай отговорите, за да определиш кое ги провокира. Ако кошмарите ти са резултат от травма, потърси специалист.

Какво се опитват да ти кажат сънищата

Приложения за сънища

iDream

Има повече от 4000 тълкувания на сънища

DreamsCloud

Тук можеш да споделяш сънищата си и да получваш обратна връзка за тях.

Dream Journal Ultimate

Най-голямата база за сънища в света ти позволява да споделяш сънищата си във форуми или да ги записваш в дневник.

►►►8 растения, които да държиш в спалнята си за по-добър сън

Цикли на съня и фази на сънуване

Сънят има пет фази. Най-запомнящите се сънища стават в четвърта и пета фаза.

Фаза 1

Много лек сън. Мускулите ти се отпускат, предизвиквайки трепвания. Унасяш се и честотата на мозъчната активност намалява.

Фаза 2

Лек сън, без сънища. Това е половината от съня ти. Мозъчните вълни се активират и повишават дейността си.

Фази 3 и 4

Забавят се вълните, описващи съня. Няма сънища и сънят е в дълбока фаза. Ако се събудиш в това време, си объркана. Ако ставаш и ходиш насън, това е времето, в което си активна.

Фаза 5 REM

Започва сънуването. Мозъчната активност се повишава, но сънят е дълбок. Ако по това време се събудиш, ще се отрази на кондицията ти, когато станеш.

Сънищата осигуряват достъп до теб като човек: твоите усещания, желания, мечти, страхове.

Кошмарите се появяват, когато си силно стресирана, и могат да ти помогнат да се излекуваш от него.


Виж ощеНово в Cosmo