Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво разкрива изборът ти на парола?

Cosmo
 

Оценка: (3/5)

Регистрацията онлайн за каквито и да е услуги – от интернет банкиране до безплатния акаунт на e-mail-а ти – изисква да сътвориш свое собствено потребителско име и парола. Измислянето на потребителското име не представлява трудност – повечето хора използват вариация от имената си. Паролата обаче може да се окаже сложно предизвикателство. Освен че е добре да е лесна за запомняне, е необходимо да не е чак толкова елементарна, че някой да я разпознае без проблем.
Странно, но изборът ти на парола може да ти разкрие доста подробности около личността ти.

Според анкета на Cosmo, проведена във Великобритания, паролите могат да бъдат разделени в 4 най-общи категории, всяка от които разкрива различен тип характер:

Семейно-ориентираните(48% от анкетираните)
Това е категорията на тези, които избират пароли със собственото си име, прякор, име на половинката си, на домашния си любимец, дата на раждане или годишнина.
Според психолозите този тип хора най-вероятно са нови в технологиите и са силно емоционално обвързани с хората или нещата, които са техният избор за парола.

Феновете(32%)
Или тези, които избират за паролата си името на любимата си известна личност, музикант, анимационен герой, спортен отбор, спортист, банда и каквото се сетиш...
Вероятно този избор разкрива силното им желание да приличат на своя герой – паролата им показва лицето, на което се стремят да приличат с всички сили.

Фантазьорите(11%)
Изборът ти за парола се спира на „boginiata“, „krasavicata“, „sladurcheto“ и най-различни подобни нарицателни?
Значи си човек, който има нужда от подхранване на егото си всеки път, в който изпише паролата си.

Неразгадаемите(9%)
Ако за паролите си избираш уникална комбинация от произволно набрани букви, цифри и символи, например „PvZ+900c“, значи определено спадаш към тази категория.
Това е категорията хора, които са може би най-добре технологически образовани. Тези, които избират подобни пароли, може да се каже, че са доста параноично настроени към информацията, която помещават в личните си пощи. Съвсем наясно са от каква информация се нуждаят хакерите, за да пробият системата им и взимат нужните мерки да го предотвратят.


Добре обмисленото хакване...
Според същата тази теория ако потребителското ти име съдържа лична информация за теб, хакерите лесно ще имат достъп и до паролата ти.
Ако например юзър неймът ти е „alphabetgirl“ и си го избрала, защото изучаването на нови езици ти е страст, за един хакер едва ли ще представлява особена трудност да предположи, че паролата ти е „abcdef“ или нещо подобно...
Няма парола, която да е 100% сигурна срещу хакерски атаки. Най-сигурният компютър е изключеният, така че бъди нащрек какво помещаваш в личния си e-mail.

Как да избереш по-сигурна парола?
· Спри се на парола, която съдържа най-малко 6 символа – букви и цифри – с поне една главна буква.
· Избягвай да използваш името си или някоя от най-често разпространените пароли (в топ 5).
· Опитай се паролата ти да не представлява истинска съществуваща дума или поредица от цифри. На колкото по-случаен принцип са подредени символите, толкова по-трудна е паролата ти за хакване.
· Не използвай една и съща парола навсякъде и не си я записвай.


Топ 5 на най-разпространените пароли:
1. „123“: На всеки 1000 потребители най-малко 4 избират поредица от цифри.
2. „password“: Един на 250 човека избира възможно най-буквалната парола.
3. „123456“: Шест от най-разпространените цифри, които се използват за парола.
4. „qwerty“: Един на всеки 700 потребители избира за паролата си първите 6 букви на първия ред от клавиатурата си.
5. „maria“: Един от 1000 избира собственото си име.


Виж ощеНово в Cosmo